Flyktningkonsulent
En flyktningkonsulent hjelper og veileder flyktninger og asylsøkere, både barn og voksne. Når flyktninger skal bosettes i en kommune, vil din jobb som flyktningkonsulent være å klargjøre boligen, hjelpe dem å etablere seg i egen bolig og bidra til å bygge et sosialt nettverk.
Vanlige arbeidsoppgaver for en flyktningkonsulent:
- boveiledning og oppfølging
- informere om introduksjonsordningen
- lage individuelle planer
- samordne tiltak fra ulike instanser
- tilrettelegge for integreringsarbeid gjennom kultur- og fritidsaktiviteter
- informere om rettigheter og plikter
- informere om retur til hjemlandet
Flyktningkonsulenten kan også hjelpe innvandrere å få opplæring eller kvalifisering. Da samarbeider du med blant annet barnevernet, voksenopplæringen, kommunen og NAV om norskopplæring, og utdannings- og jobbmuligheter. De som jobber med nyankomne innvandrere som deltar i introduksjonsprogrammet, blir i noen kommuner kalt programrådgivere.
Hvis du jobber med barn og unge vil samarbeid med barnehage, skole, SFO og helsetjenesten være en viktig oppgave.
En del nyankomne flyktninger har utfordringer knyttet til opplevelser i hjemlandet. Som flyktningkonsulent formidler du kontakt med helsevesenet, slik at de som ønsker hjelp får det.
Hvor kan jeg jobbe?Flyktningkonsulenter jobber som oftest i kommunen eller ved NAV-kontoret i de kommunene der flyktningtjenesten er en del av NAV-kontoret. Noen steder brukes tittelen flyktningkonsulent både om de som jobber med bosetting, og om de som jobber med å tilrettelegge for opplæring.
Også fylkeskommuner og staten bruker tittelen flyktningkonsulent og flyktningrådgiver om medarbeidere som jobber med flyktninger og integreringsarbeid.
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
- Other study related pages
-
Entire studies at UiT
-
Continuing education
-
Entire studies at UiT