Sosialantropologi

Sosialantropologi - bachelor /Varighet: 3 år / Credits (ECTS): 180
Campus Tromsø
Application deadline

15. april

1. mars for søkere med realkompetanse.

På bachelor i sosialantropologi lærer du om ulike kulturer og samfunn fra innsiden, gjennom feltarbeid og deltakende observasjon, med fokus på menneskers forståelse av seg selv og sine omgivelser.

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Opptakskrav på bakgrunn av realkompetanse:

  • Du fyller 25 år eller mer i opptaksåret.
  • Du kan ikke ha generell studiekompetanse.
  • Minimum 5 års fulltids utdanning/yrkespraksis (deltid omregnes til fulltid).
  • Norsk og engelsk fra videregående.

Beskrivelse av studiet

Sosialantropologi er studiet av det globale mangfold av kulturer.  

Sosialantropologer studerer kultur og samfunn verden over. Faget tar opp både humanistiske og samfunnsvitenskapelige tilnærminger. Studiet handler om hvordan organisering av sosialt liv henger sammen med menneskers forståelse av seg selv, av hverandre og sine omgivelser.  

Studiet gir også en innføring i lokale og globale endringsprosesser. Dette er et viktig grunnlag for å kunne forstå menneskers handlingspremisser, kategoriseringer og samspill med sine omgivelser – innad i samfunnet og mellom samfunn.   

I bachelorprogrammet i sosialantropologi får du en introduksjon til hovedtrekkene i antropologisk teori og metode. Du får innsikt i verdens kulturmangfold og i sosialantropologiske tilnærminger for å forstå dette mangfoldet. Feltarbeid som forskningsmetode kjennetegner sosialantropologi som fag. Antropologen deltar og observerer en gruppe mennesker over tid og får på den måten innsikt i ulike sider ved deres tilværelse. Mange antropologer reiser til fjerne himmelstrøk for å studere andre kulturer, men det er like vanlig å gjøre feltarbeid i eget samfunn.


Hva lærer du?

Etter bestått studieprogram har kandidaten følgende læringsutbytte:  

Kunnskaper:

Kandidaten:  

  • har god oversikt over sentrale temaer og problemstillinger i sosialantropologi  
  • har kunnskap om hovedtrekkene i fagets historie og de viktigste teoretiske retningene som har vært gjeldende i faget  
  • har grunnleggende kunnskap om ulike metodiske tilnærminger i sosialantropologi, inklusiv forskningsetikk, og multimodale (film, foto, lyd etc.) representasjonsformer  
  • har kunnskap om et utvalg av tematiske og regionale emner i faget
  • har kunnskap om det materielle grunnlaget for variasjoner i menneskelige tilpasningsformer, og ulike former for sosial organisering og differensiering 
  • har grunnleggende kunnskap om multimodal og visuell antropologi 

  

Ferdigheter: 

Kandidaten: 

  • behersker fagterminologi og kan anvende denne praktisk og teoretisk  
  • kan kritisk lese vitenskapelig litteratur for å løse gitte eller selvvalgte problemstillinger  
  • kan forstå og kommunisere om sosialantropologisk kunnskapsproduksjon og metode 
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning  
  • kan finne, vurdere og formidle informasjon og fagstoff slik at det belyser en problemstilling  
  • kan oppdatere sin kunnskap innenfor faget

Generell kompetanse: 

Kandidaten:  

  • kan bruke og gjengi sentrale begreper i sosialantropologi   
  • behersker skriftlige fremstillinger av et selvstendig prosjektarbeid  
  • kan planlegge og gjennomføre prosjekter, alene eller som deltaker i en gruppe, i tråd med etiske retningslinjer  
  • har kunnskap om relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger  
  • kjennskap til nytenking og innovasjonsprosesser i faget  

Jobbmuligheter

Sosialantropologens grunnleggende forståelse om ulike kulturer er mye etterspurt. Dette kan være i stor bedrift der ansatte skal fungere sammen, eller der oppmerksomheten er rettet mot kulturforskjeller.

Sosialantropologer jobber ofte innen forskning og forvaltning, blant annet innen bistandsorganisasjoner både nasjonalt og internasjonalt. Noe av det spesielle ved utdanningen er kjennskap til hvordan etnografiske undersøkelser gir grunnlag for analyser av samfunn og kultur.

Gradsnavn

Bachelor i sosialantropologi

Videre studier

Med bachelorgrad i sosialantropologi kan kandidaten søke opptak til Master in Visual and Multimodal Anthropology. Graden er også opptaksgrunnlag til Peace and Conflict Transformation og Indigenous Studies, og andre flerfaglige masterprogram.


Related professions


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråk er normalt norsk. Enkelte obligatoriske emner undervises på engelsk. Eksamen avlegges på norsk, svensk, dansk eller engelsk.


Undervisning og eksamen

Undervisningen består av forelesninger, filmvisninger, seminarer, praksis og veiledning. Mange emner består av en kombinasjon av forelesninger og seminarundervisning. Kursene krever betydelige egenstudier i form av lesning men også studier av film.

Det legges vekt på studentaktivitet i form av diskusjoner, oppgaveløsning, muntlige fremlegg og praksislæring (filmopptak med mobiltelefon eller kamera). I enkelte emner gis det veiledning i forbindelse med hjemmeoppgaver eller arbeidskrav. Undervisningsform og omfang er nærmere beskrevet i de enkelte emnebeskrivelsene.

Eksamensformen varierer mellom hjemmeoppgaver, skoleeksamen og muntlig eksamen. De ulike eksamensformene er valgt for å prøve studentene i forskjellige typer kunnskap og gi dem ulike ferdigheter.

Videre gir det studentene mulighet til å utvikle sin kompetanse i både skriftlig og muntlig presentasjon og til å fremstille sin kunnskap på ulike måter.

Mens skoleeksamen er valgt for å kontrollere at studentene har tilegnet seg oversikt og breddekunnskap i emnet, brukes hjemmeeksamen og muntlig prøve til å teste fordypning i faglig innhold. Eksamensformen er nærmere beskrevet i de enkelte emnebeskrivelsene.

Studieopphold i utlandet gjør deg ekstra attraktiv på arbeidsmarkedet. Utenlandsopphold gir deg gi økt læringsutbytte, bedre språkkunnskaper, unike opplevelser og internasjonal erfaring. Studieprogram i sosialantropologi har utvekslingsavtaler med utenlandske universitet, hvor studenten skal ta emner som skal godkjennes som del av bachelor-studiet. Det anbefales å reise på utveksling i tredje og fjerde semester. For oppdatert oversikt over hvilke universitet dette gjelder, vises det til UiTs nettside om internasjonalisering.

Destinations for studies abroad

E-post: hsl-instadm@uit.no Telefon: 77660793