Mer om prosjektet
HelseIntro er delt inn i fem delstudier som strekker seg fra 2021 til slutten av 2025. Prosjektet har seks forskningsassistenter med bakgrunn som flyktninger fra Syria, Somalia og Iran. Referansegruppa har seks medlemmer fra Norge, Danmark, Sverige og Finland.
Delstudie 1
Delstudie 1 skal undersøke om det er noen typer helseutfordringer hos flyktninger eller i familiene deres som gjør at det er vanskelig å gjennomføre Introduksjonsprogrammet, og som kan føre til arbeidsledighet.
I denne delen av prosjektet gjør vi kvantitative analyser basert på registerdata.
Leder av delstudie 1:
Kjærsti Thorsteinsen
Delstudie 2
Delstudie 2 skal undersøke hvilke helseutfordringer som skaper barrierer for deltakelse i introduksjonsprogrammet. Hvilke erfaringer har flyktningene med tilpasning av programmet, og i hvilken grad får de muligheten til å påvirke tilpasning av programmet? Studien skal også se på hvilken måte lovverket hindrer eller fremmer muligheten til å tilpasse introduksjonsprogrammet i kommunene.
Delstudien vil se på hvilke erfaringer ansatte i kommuner har med Introduksjonsprogrammet, og hva de mener vil føre til at flere fullfører programmet og/eller kommer i arbeid etterpå.
Delstudie 2 er kvalitativ og vi vil gjennomføre intervjuer med flyktninger, kommunene, bedrifter, og helsepersonell.
Leder av delstudie 2:
Johanna Laue
Delstudie 3
Delstudie 3 vil se på utfordringene i hverdagslivet til flyktningefamilier der en eller flere familiemedlemmer har helseutfordringer, og hvordan innvirker dette på deltakelsen i introduksjonsprogrammet. Denne delstudien er todelt.
Den ene delen setter søkelys på kvinner, familie og hverdagsliv. I den andre delen vil vi intervjue ungdommer i kommunene som har foreldre som har gjennomgått introduksjonsprogrammet, og spørre dem hvordan dette har påvirket deres hverdagsliv.
Delstudie 3 er kvalitativ, og vi vil gjennomføre feltarbeid, fokusgruppeintervjuer og individuelle intervjuer med kvinner, familier og ungdommer.
Leder av delstudie 3:
Rita Sørly
Delstudie 4
Delstudie 4 vil se på hvordan man kan forbedre brukerinvolvering og samarbeidet mellom ulike tjenester for å tilpasse introduksjonsprogrammet til flyktninger med helseutfordringer. Kan vi finne alternative løsninger for å unngå sykemeldinger og at noen slutter i introduksjonsprogrammet?
I denne delstudien vil vi gjennomføre dialogseminarer i de tre deltakende kommunene.
Leder av delstudie 5:
Gunn Elin Fedreheim
Delstudie 5
Delstudie 5 vil inneholde formidling av resultater fra prosjektet via vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner, møter med interessenter, deltakelse på dialogseminarer, fagdager i kommunene, og eventuelle andre kanaler.
Leder av delstudie 5:
Johanna Laue
Samarbeidsbasert forskning
Referansegruppe
Syddansk universitet, Innvandrermedisinsk klinikk Odense Universitetshospital, Danmark
Ingrid Nygård
Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF)
Linda Glomset
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
Geir Jakobsen
NAV Troms and Finnmark
Utdannet jurist. NAV-leder i Tromsø
Sol Juarez
Stockholms universitet, Sverige
Natalia Skogberg
Institutet för hälsa och välfärd, Finland