Systemutvikler
Systemutviklere kalles ofte også utviklere, programvareutvikler, frontend-utvikler eller backend-utvikler. Frontend er brukergrensesnittet og det sluttbrukerne ser. Backend er prosessene «på baksiden» som får systemene til å henge sammen.
Systemutviklere lager datasystemer. Det kan for eksempel være en app, en programvare som du bruker på datamaskinen, en robot, eller det kan være tjenester på nett.
Systemutvikling består ofte av å designe, skrive, teste, feilsøke og vedlikeholde kildekoden til en programvare. Du skal både kunne utvikle ny programvare, og vedlikeholde og videreutvikle forskjellige programvarer som allerede er laget. Det betyr at du må kunne programmere gode løsninger basert på
- standarder, eller regler, for forskjellige teknologier
- krav fra brukere
- designprinsipper
Systemutvikleren skriver kildekode i et spesifikt programmeringsspråk. Det kan for eksempel være JavaScript, Python PHP og HTML. Kildekoden inneholder instruksjoner på hva programmet skal gjøre, og hvordan det skal oppføre seg.
Som systemutvikler kan du spesialisere deg i forskjellige programmeringsspråk og om du utvikler mobilapplikasjoner, webtjenester, skytjenester, spill eller programvare til operativsystem.
Vanlige arbeidsoppgaver:
- Identifisere brukerbehov, det vil si sette seg inn i problemstillingen som programvaren skal løse
- Utvikle systemer og databaser
- utvikle ulike typer programvarer for forskjellige plattformer og teknologier
- skrive kildekode, teste programvare og analysere
- Opplæring av brukere
- undersøke og videreutvikle eksisterende kildekode i ulike programmeringsspråk
Som systemutvikler kan du jobbe i et IT-konsulentselskap med ulike kunder, eller du kan være ansatt i en IT-avdeling i en bedrift. Du kan også være selvstendig næringsdrivende.
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
- Other study related pages
-
Entire studies at UiT
-
Continuing education
-
Entire studies at UiT