Statsviter
Statsvitere har høy kompetanse innenfor analyse, metode og statistikk, og benytter dette i det daglige arbeidet. Statsvitere er som regel ikke ansatt som statsvitere, men ofte som konsulenter, rådgivere eller informasjonsmedarbeidere.
Arbeidsoppgavene for en statsviter vil variere mye avhengig av hvor du er ansatt. Statsviteren kan for eksempel observere og analysere politiske prosesser og innholdet i politikken som føres av myndighetene, og se på konsekvensene av de politiske vedtakene. For en del arbeidsgivere er det viktig med kunnskap om hvordan det norske politiske systemet er bygget opp og statsvitere vil ha god kjennskap til dette.
Eksempler på arbeidsoppgaver for en statsviter:
- planleggings- og utredningsarbeid i offentlig forvaltning og det private næringsliv
- arbeid i interesseorganisasjoner
- arbeid i internasjonale organisasjoner
- formidlingsoppgaver i massemedia og andre informasjonsorganer
- undervisningsoppgaver i videregående skoler, universitet og høyskole
- forskning
Det er vanlig at statsvitere har spesialisering innenfor en eller flere av statsvitenskapens fagfelt. De vanligste fagfeltene er:
- politisk teori
- offentlig politikk og administrasjon
- internasjonal politikk
- sammenlignende politikk (komparativ politikk)
- organisasjonsteori
Ofte blir ikke statsvitere ansatt med stillingstittelen "statsviter", men med tittelen "rådgiver", "konsulent" eller "saksbehandler".
Hvor kan jeg jobbe?Statsviteren har kompetanse som er etterspurt i både offentlig og privat sektor. Statsvitere kan derfor jobbe mange forskjellige steder, som for eksempel i offentlige organer, private bedrifter og internasjonale organisasjoner.
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
- Other study related pages
-
Entire studies at UiT
-
Continuing education
-
Entire studies at UiT