Sosionom

En sosionom hjelper mennesker med å forebygge, løse og redusere sosiale problemer.

Sosionomen forebygger, løser og reduserer sosiale problemer for enkeltpersoner, familier og grupper i samfunnet. Et viktig prinsipp i sosialt arbeid er at den hjelpen som gis, skal være hjelp til selvhjelp. Hjelpen tar utgangspunkt i den enkeltes evner og situasjon.

Den viktigste arbeidsoppgaven for en sosionom er å hjelpe mennesker med å finne løsninger som kan forbedre livskvaliteten. Sosionomen fungerer også som bindeledd mellom mennesker og hjelpetilbud. En kartlegger ressurser og behov, og bruker støtteordninger på best mulig måte for dem som har behov for det.

En sosionom kan fungere som rådgiver og saksbehandler, og jobber med å finne gode løsninger på politiske, juridiske og sosiale problemer for grupper og enkeltmennesker.

Sosionomer jobber med:

  • individuelt arbeid med enkeltpersoner og deres familier, nettverk og omgivelser
  • gruppearbeid med mennesker med felles problemer og interesser
  • samfunnsarbeid i form av naboskaps-, grasrot- og reformarbeid
  • sosial administrasjon og planlegging

Samlebetegnelsen «sosialarbeider» brukes om personer med ulik utdanning, som jobber innen hjelpeordninger i private eller offentlige bedrifter. Som oftest er disse utdannet sosionomer eller barnevernspedagoger.

Hvor kan jeg jobbe?

Som sosionom kan du jobbe både i det private og det offentlige, deriblant NAV-kontorene, barnevernstjenesten, psykisk helsevern, fengselsvesenet, rusomsorgen, skolesektoren, krisesenter, familievern, arbeid med og for eldre, flyktning- og innvandrerarbeid og i frivillige organisasjoner.


Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Relaterte utdanninger ved UiT::
Sosialt arbeid - bachelor (All / Alta) Sosialt arbeid - bachelor (Tromsø / All) Sosialt arbeid - master (All / Other / Nettbasert)