Musiker

Musikere skaper, fremfører og koordinerer musikk innenfor en rekke sjangre og stilarter.

Musikere skaper og fremfører musikk innenfor en rekke sjangre og stilarter. Musikere spiller instrumenter, synger, dirigerer og arrangerer og underviser i diverse sammenhenger.

En sanger bruker stemmen sin til å formidle musikk. Instrumentalister spiller ett eller flere musikkinstrumenter. En komponist lager og utvikler musikk, mens en dirigent instruerer og koordinerer flere musikere i kor, band eller orkestre.

Det er vanlig at musikere spesialiserer seg innenfor klassisk eller rytmisk musikk, for eksempel jazz, rock, folk eller pop.

Vanlige arbeidsoppgaver for en musiker:

  • øve for seg selv og sammen med andre
  • skrive, komponere og utvikle musikk
  • jobbe i opptaksstudio
  • framføre musikk på en scene eller eksempelvis i radio eller TV
  • markedsføre seg for ulike arrangementer og oppdragsgivere

Som seriøs musiker må du øve mye. Du arbeider kontinuerlig med musikken, og med å utvikle dine ferdigheter og utvide din musikalske horisont. Musikere befinner seg i en tøff bransje hvor musikkgleden, lysten og viljen til å skape musikk er avgjørende for å kunne fortsette.

Hvor kan jeg jobbe?

De fleste musikere er selvstendig næringsdrivende, og tar konsertjobber eller jobber i studio. Musikere kan også være fast ansatt i orkestre. Mange er medlem av band som opptrer på forskjellige scener og festivaler. Noen musikere arbeider helt eller delvis med undervisning og har stillinger som musikkpedagog eller sangpedagog. Utøvende musikere må være forberedt på en god del reising, alene eller sammen med andre. 


Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Relaterte utdanninger ved UiT::
Music performance - master (Tromsø / All) Musikkutøving - bachelor (Tromsø / All) Musikkutøving - master (Tromsø / All)