Guide

Som guide leder du omvisninger for besøkende.

Ordet guide kommer fra fransk og betyr «veiviser». En guide leder omvisninger og turer. Guiden er en formidler av kunnskap om byen, bygda, severdigheter, museum, institusjoner, i naturen til fjells, skogs eller til vanns, og lignende steder hvor besøkende ferdes. 

Vanlige arbeidsoppgaver:

•    lede omvisninger eller turer
•    ta imot gjester og ønske dem velkommen
•    gi råd og anbefalinger til gjester
•    fortelle og holde foredrag

Jobben som guide påvirkes ofte av sesongene. Som guide kan du vise de besøkende rundt i buss, båt, til fots eller med sykkel. En guide har ofte mer spesialkunnskap om et sted enn en reiseleder, som hovedsakelig følger gjestene rundt på forskjellige steder.

En guide kan ha et museum, en kirke eller en bedrift som sitt spesialfelt. Lokalguider presenterer reisemålet for gjestene ved å ta dem med til de severdigheter som finnes på stedet. En slik guide kan også kalles omviser, vert eller formidler.

Du kan også jobbe som naturguide, og for eksempel ta med gjester på vandringer i naturen eller for å oppsøke viktige naturtyper eller leveområder for planter og dyr. Det kan være på fjellet, langs strender eller i sjøen. Det kreves spesialkunnskap og erfaring for å kunne vurdere risikoen og ivareta sikkerheten. Du må like å være ute i all slags vær.

Guider kan også lede fjellturister på krevende fjellturer, dette krever svært spesialisert opplæring og trening. Det kan for eksempel være snakk om tindeveiledere. De er eksperter på klatring, brevandring, fjellskigåing, bratt skikjøring og skredvurdering. Det er i tillegg guider som er spesielt opplært for å kunne lede fotturer i fjellområder. Disse guidene har både god lokalkunnskap og planlegger turene etter deltakernes ønsker og kapasitet.

Andre arbeidsområder er rafting, hvalsafari, nordlysguiding og andre utendørsopplevelser som eks. hundespannkjøring.

Som guide kreves det at du har bred kunnskap om det fagfeltet eller området du skal guide i. En norsk guide må ha svært gode generelle kunnskaper om Norge. I tillegg må guiden ha gode språkkunnskaper og ofte mestre flere fremmedspråk. Du må kunne organisere og ha evne til å omgås og ivareta gjestene på en god måte.

Guidejobbing i Norge er sesongbasert, og må som regel kombineres med annet arbeid. Lokale guider i byer og ved turistdestinasjoner har ofte bakgrunn fra jobber innenfor reiseliv, fra undervisning eller fra andre yrker der det er utstrakt kontakt og samarbeid med andre. Mange guider har i tillegg bakgrunn fra studier innenfor historie, kunst og kultur. Norske guider kjennetegnes ofte av høy faglig kompetanse kombinert med stor fortellerlyst om sitt lokale område.

Hvor kan jeg jobbe?

En guide jobber ofte frilans og kan få oppdrag fra turoperatører, destinasjonsselskaper, reiselivsaktører og reiseledere. Museer har vanligvis egne guider ansatt på sesongbasis. De største byene i Norge har egne formidlingssentraler som organiserer og bestiller guideoppdrag. Ofte er de tilknyttet stedets destinasjonsselskap.

I noen tilfeller jobber guider også med forretningsreisende. Turen tilpasses da ønsket tema. Som guide i naturen er det vanlig å være ansatt i et guidefirma, eller at du selv har startet firmaet. Lokalguider har som regel en godkjenning for å arbeide innenfor et bestemt område og med spesifikke temaer. Det finnes ikke guideutdanninger i Norge som dekker hele landet og mange forskjellige guideområder.


Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Relaterte utdanninger ved UiT::
Historie - master (Tromsø / All)