Forfatter
En forfatter skriver bøker og andre tekster. Ofte blir forfattertittelen forbundet med dem som skriver skjønnlitteratur, men forfatteryrket omfatter langt mer enn dette.
I mange sammenhenger er det vanlig å dele forfattere i grupper etter hvilken sjanger de skriver i, eksempelvis skjønnlitteratur, fagbøker/sakprosa, barnebøker, skuespill og så videre. Avhengig av hvilken sjanger du skriver i, kan du ha en mer spesifikk yrkestittel enn forfatter. Eksempelvis lyriker, tekstforfatter, dramatiker eller (film) manusforfatter.
Skjønnlitterære forfattere skriver tekster som er fiksjon, som romaner, noveller, dikt og lignende.
Fagbokforfattere (sakprosaforfattere) skriver bøker om bestemte emner. Det kan være alt fra lærebøker til biografier og bøker skrevet av bloggere. Forfattere av sakprosabøker er ofte ansatt som fagfolk eller eksperter, og skriver for å formidle kunnskapene sine til et større publikum. Eller de skriver om et tema de er opptatt av.
Vanlige arbeidsoppgaver for en forfatter:
- undersøke et tema og samle inn materiale
- skrive teksten
- bearbeide teksten, ofte i samarbeid med en forlagsredaktør
- foredrag, opplesninger eller boksigneringer
Arbeidsmetodene og skriveprosessen kan være svært ulik fra forfatter til forfatter. Noen skriver systematisk noen timer hver dag, mens andre skriver svært mye over kortere perioder. Det varierer også hvor lang tid en forfatter bruker på å skrive en bok.
Utgivelse av bøker
En del forfattere er tilknyttet et forlag og har avtaler om produksjon i samarbeid med disse. Andre forfattere skriver på egen hånd og må forsøke å få verkene sine antatt. Når et manuskript er ferdig sender forfatteren dette til ett eller flere forlag. Forlagene vurderer om de ønsker å bruke manuskriptet. Hvis forlaget velger å anta manuskriptet vil forlaget og forfatteren inngå en avtale, og deretter jobbe videre med prosjektet i samarbeid.
Det går også an å gi ut bøker på eget forlag, eller forlag for såkalte selvpublisister, der man ikke trenger å bli antatt, men må betale for kostnadene ved utgivelsen selv.
Lønn som forfatter
De fleste forfattere som utgir på et etablert forlag har undertegnet en kontrakt med forlaget der forfatteren får en del av utsalgsprisen for boken. For eksempel 15 eller 20 prosent av 85 prosent av utsalgspris av boka. For sakprosaforfattere kan prosentsatsen også være mindre.
Dette betyr at man må selge bøker i ganske store opplag for å kunne leve av sitt forfatterskap. Det er derfor vanlig at forfattere har et annet arbeid ved siden av. Noen tilbyr språktjenester og konsulentarbeid for andre forfattere, eller får forfatteroppdrag gjennom ordninger som for eksempel Den kulturelle skolesekken.
Forfattere som skriver serieromaner regnes som heltidsforfattere, der de leverer manus til en ny bok omtrent hver annen måned. Forfattere som utgir selv, såkalte indieforfattere (uavhengig, som i independent), står selv for alle kostnader ved utgivelsen, men sitter også igjen med alle nettoinntekter av salget
En del forfattere med gode språk- og kulturkunnskaper arbeider også som oversettere.
Tittelen forfatter er ikke en beskyttet yrkestittel, og enhver som skriver kan derfor kalle seg forfatter.
Hvor kan jeg jobbe?Nesten alle forfattere jobber frilans, og er altså ikke ansatt hos en arbeidsgiver. De er derfor vanligvis selvstendig næringsdrivende. For dem som allerede har etablert seg som forfattere, er det imidlertid vanlig å samarbeide med et forlag.
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
- Other study related pages
-
Entire studies at UiT
-
Continuing education
-
Entire studies at UiT