Er du klar for å forme fremtiden? Kombinerer kjemi, teknologi og ledelse for å skape miljøvennlige løsninger og designe kjemiske prosesser som reduserer miljøpåvirkning i tråd med FNs bærekraftsmål. Studiet gir deg praktisk erfaring, internasjonale muligheter og en tverrfaglig tilnærming, slik at du er klar til å lede den grønne omstillingen i industrien.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:
Matematikk R1 (S1 + S2) og Matematikk R2 og Fysikk 1
Antall studieplasser i 2025: 15
Tidligere poenggrenser;
- Studiet har første opptak til høsten 2025
Mangler du generell studiekompetanse og/eller matematikk R1 og R2, og fysikk 1?
For ingeniør- og sivilingeniørstudier finnes det flere alternative opptaksveier for å kvalifisere til opptak. Les mer om de ulike opptaksveiene, (forkurs, realfagskurs, Y-vei og 3-semester) og finn opptaket som passer dine kvalifikasjoner.
Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.
Beskrivelse av studiet
Studiet i bærekraftig kjemi og innovasjon er et femårig program som fokuserer på å bruke kjemi for å fremme bærekraftig utvikling. Du vil lære hvordan kjemiske prosesser og produkter kan designes for å minimere miljøpåvirkning og fremme global helse, i tråd med FN's bærekraftsmål. Programmet gir en solid grunnutdanning i kjemi, kombinert med spesialiserte emner som grønn kjemi, miljøkjemi, avansert analytisk kjemi og prosjektledelse.
I løpet av studiet skal det velges emnepakker som skal underbygge den faglige retningen og gi tverrfaglige kompetanse.
Anbefalte emnepakker i studiet er;
- Bærekraftig havbrukt (Fiskeri og havbruk)
- Moderne bioteknologiske metoder og bioinformatikk (Bioteknologi)
- Application of sustainability toolbox (Sustainability)
Hva lærer du?
Studiet har bærekraft i fokus, og du vil lære hvordan du kan redusere miljøpåvirkning ved å utvikle grønnere prosesser og produkter. Dette innebærer bruk av fornybare ressurser og utvikling av mindre giftige materialer og medisiner. Programmet har en tverrfaglig tilnærming ved å kombinere kjemi med innovasjon og ledelse, noe som forbereder deg til å drive bærekraftige endringer i industrien, forskning eller offentlig forvaltning. Det legges stor vekt på praktisk erfaring gjennom laboratoriearbeid og prosjekter, slik at du får hands-on erfaring med det du lærer. I tillegg får du muligheter for internasjonal utveksling, noe som gir deg sjansen til å utvide perspektivene dine og bygge et globalt nettverk.
Jobbmuligheter
Med en grad i bærekraftig kjemi og innovasjon kan du jobbe innen kjemisk, biokjemisk og farmasøytisk industri, på analyselaboratorier, eller i offentlig forvaltning med fokus på miljø. Du kan også være med på å drive innovasjon og utvikling av nye, bærekraftige løsninger som er avgjørende for fremtiden.
Gradsnavn
Master i teknologi/sivilingeniørVidere studier
Fullført sivilingeniørstudium kvalifiserer for opptak til ph.d.-studier i kjemi, under forutsetning av tilfredsstillende karakternivå.
Related professions
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Studiet er et norskspråklig studieprogram. Det innebærer at både undervisning og eksamensoppgaver gis på norsk.
Enkelte fag vil være engelskspråklige. Undervisning, pensumlitteratur og eksamensoppgaver vil her bli gitt på engelsk, men studenten kan velge å besvare eksamen på enten engelsk eller norsk/skandinavisk.
Pensumlitteraturen for de aller fleste fag er på engelsk.
Undervisning og eksamen
Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger.
I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.
Praksis
I studiet inngår et krav om opparbeiding av minst 6 ukers relevant arbeidspraksis i løpet av studietiden. Studentene er selv ansvarlig for å skaffe seg relevant praksisplass.
Praksis vil gi nyttig lærdom og gjøre deg bedre rustet for arbeidsmarkedet.
Les mer om praksis her
Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.
Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Det anbefales å reise på utveksling i 7. semester.
For mer informasjon om utveksling, les her.