Fornybar energi, sivilingeniør

Fornybar energi, sivilingeniør - master /Varighet: 5 år / Credits (ECTS): 300
Campus Tromsø
Application deadline 15. april

Fornybare energikilder som vann, sol, vind og bioenergi er nødvendige for å oppnå et bærekraftig samfunn. Studiet er for deg med interesse for realfag og fremtidens energiløsninger, og ønsker å arbeide innen den raskt voksende fornybare energisektoren.

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:

Matematikk R1 (S1 + S2) og Matematikk R2 og Fysikk 1

Antall studieplasser i 2025: 15

Tidligere poenggrenser;

  • Hovedopptak 2024:

    • Ordinær kvote: Alle.
    • Førstegangsvitnemål: Alle

Mangler du generell studiekompetanse og/eller matematikk R1 og R2, og fysikk 1?

For ingeniør- og sivilingeniørstudier finnes det flere alternative opptaksveier for å kvalifisere til opptak. Les mer om de ulike opptaksveiene, (forkurs, realfagskurs, Y-vei og 3-semester) og finn opptaket som passer dine kvalifikasjoner.

Innpassing

Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.

Beskrivelse av studiet

Studiet tar for seg elektrisk energi fra kilder som vann, sol og vind og bioenergi. Det gis mulighet for fordypning i disse fornybare energikildene. Studiet har videre søkelys på energisystemer, og hvordan elektriske kretser, energilagring og smarte systemer for fornybar energi kan utnyttes og utvikles.

Søkere må være interessert i å bruke matematikk, IKT og realfag som fysikk, kjemi og biologi for å finne ut og få innsikt i teknologiske og samfunnsmessige konsekvenser ved bruk av ulike fornybare energikilder. Med dette studiet kan du være med på å løse energispørsmålet for en bærekraftig fremtid gjennom et grønt skifte.

I løpet av studiet skal det velges emnepakker som skal underbygge den faglige retningen og gi tverrfaglige kompetanse.

Anbefalte emnepakker i studiet er;

  • Bærekraft, kultur og natur (Kultur og samfunn)
  • Økonomi og forretningsforståelse (Økonomi)
  • Økonomi med datavitenskap (Økonomi)
  • Samfunnsutfordringer og krisehåndtering (Samfunnssikkerhet)
  • Geografi og samfunn (Samfunnsplanlegging)
  • Internasjonalt beredskapsperspektiv (Beredskap)
  • The psychological science of social,learning, and working humans (Psychology)


Hva lærer du?

Dette er studiet for deg som ønsker å bidra til ett bærekraftig skifte innen energisektoren. Studiet legger vekt på energi fra bærekraftige og fornybare kilder som vannkraft, solenergi, vindkraft og bioenergi. Du vil lære om elektrisk kraft, teknologi for kraftproduksjon og energisystemer gjennom en anvendelse av fysikk, matematikk, IKT og kjemi, og du vil få kunnskap om hvordan variabel energi fra sol og vind kan balanseres og lagres. Studiet gir innsikt i smarte teknologier som kan maksimere bruken av fornybar energi i fremtiden, men har også fokus på de teknologiske og samfunnsmessige konsekvensene av å anvende ulike fornybare energikilder. Med denne utdanningen vil du være godt rustet til å møte arbeidsmarkedets behov og sikre deg en spennende jobb innen den raskt voksende fornybare energisektoren.

Jobbmuligheter

Som sivilingeniør innen fornybar energi vil kandidatene få solid kompetanse som vil være ettertraktet i arbeidsmarkedet. En sivilingeniør jobber i varierte næringer som tilbyr muligheter og utfordringer som skal løses for fremtiden.

Med en sivilingeniørgrad i Fornybar energi vil studentene ha kompetanse for stillinger innen planlegging, utvikling og drift av fornybar energi og kraftnettet. Studentene kan velge fordypningsemner rettet mot energimarkedet, smarte energisystemer eller fornybare energikilder.

Utdanningen gir muligheter på det nasjonale og internasjonale arbeidsmarkedet.

Gradsnavn

Master i teknologi/sivilingeniør

Videre studier

Fullført studium kvalifiserer for opptak til ph.d.-studier i realfag, under forutsetning av tilfredsstillende karakternivå.


Related professions


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

Studiet er et norskspråklig studieprogram. Det innebærer at både undervisning og eksamensoppgaver gis på norsk.

Enkelte fag vil være engelskspråklige. Undervisning, pensumlitteratur og eksamensoppgaver vil her bli gitt på engelsk, men studenten kan velge å besvare eksamen på enten engelsk eller norsk/skandinavisk.

Pensumlitteraturen for de aller fleste fag er på engelsk.


Undervisning og eksamen

Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger.

I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.


Praksis

I studiet inngår et krav om opparbeiding av minst 6 ukers relevant arbeidspraksis i løpet av studietiden. Studentene er selv ansvarlig for å skaffe seg relevant praksisplass.

Praksis vil gi nyttig lærdom og gjøre deg bedre rustet for arbeidsmarkedet.

Les mer om praksis her

Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.

Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.

Det anbefales å reise på utveksling i 7. semester.

Du kan også ta fag ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard.

For mer informasjon om utveksling, les her.

Destinations for studies abroad

Yngve Birkelund.jpg
Yngve Birkelund
Professor / Fornybar energi / Senterleder ARC
Marit Hillestad.jpg
Marit Hillestad
Studierådgiver / Administrasjon