Bedriftsøkonomi

Bedriftsøkonomi - årsstudium /Varighet: 2 år / Credits (ECTS): 60
Campus Nettstudium med samling/oppmøte
Application deadline

15. april

1.mars for søkere med realkompetanse.

Næringslivet og det offentlige har et stort behov for ansatte med kompetanse innenfor flere områder. Nettbasert årsenhet i Bedriftsøkonomi er en fleksibel utdanning for deg som ønsker mer kompetanse innenfor bedriftsøkonomi og forhold som påvirker bedriften. Du vil kunne dra nytte av bedriftsøkonomisk kompetanse i både private virksomheter og offentlig sektor.

Programmet er spesielt tilpasset de som ønsker en fleksibel studiehverdag.

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Krav til realkompetanse

Søkeren må ha yrkeserfaring i minimum 5 år omregnet til heltid. Inntil 2 av disse årene kan erstattes av:

  • Militær-/siviltjeneste (førstegangstjeneste), inntil ett år
  • Relevant utdanning fra videregående skole, folkehøgskole eller tilsvarende
  • Relevant ulønnet arbeid (tillitsverv, organisasjonsarbeid, politiker)
  • msorgsarbeid for egne barn kan telle inntil ett år.

Videre gjelder følgende faglige krav:

  • Norsk fra Vg2 (videregående kurs I fra Reform -94)
  • Engelsk fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
  • Matematikk fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)

Søknadsfristen er 1. mars for søkere med realkompetanse. For nærmere informasjon om krav til realkompetanse, se Opptak til studier på bakgrunn av realkompetanse.

Adgangsregulering
Studiet er adgangsregulert.

Antall studieplasser: 350.

Poenggrenser 2024:
Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass.



Beskrivelse av studiet

Årsstudiet i bedriftsøkonomi består av åtte emner som vil utvikle studenten til en bred forståelse av bedriftsøkonomiske emner, inkludert grunnleggende prinsipper for prosjektstyring, regnskap, investering og finansiering, bedriftsøkonomisk analyse, og juridiske problemstillinger for næringsdrivende. De vil lære om sentrale teorier, metoder, og verktøy som er nødvendige for å analysere og forstå økonomiske prosesser, budsjettering, investeringsbeslutninger, regnskapsrapportering og juridiske rammeverk som påvirker drift av bedrifter.

Studiet er praksisrelatert gjennom bruk av case fra den nordnorske regionen og Norge for øvrig. Læringen er knyttet opp mot praktiske problemstillinger, og studenter øver seg på å presentere sine funn på forskjellige vis. Formål med dette er å øke studentenes motivasjon og læringsutbytte, samt å gi verktøy som vil være nyttig i arbeidslivet.

Studiet er et deltidstudium og normert studietid er to år. Ved behov kan studieretten forlenges med maksimalt ett år. Det er også mulig å ta studiet som et fulltidsstudium på ett år for de som ønsker det.


Hva lærer du?

Grunnleggende kompetanse i bedriftsøkonomiske fag. Studiet kan være starten på et lengre studieløp innen økonomi og administrasjon

KUNNSKAP

Kandidaten har:

  • Bred kunnskap om hvordan virksomheter startes, utvikles og endres i tråd med behov, juridiske rammer og forventninger i samfunnet.
  • Bred kunnskap om hvordan økonomiske styringsverktøy brukes og hvordan regnskap utarbeides
  • Bred kunnskap om hvordan kapitalmarkedene og verdipapirer fungerer, hvordan virksomheter finansieres og hvordan investeringer vurderes
  • Bred kunnskap om hvordan virksomheter utøver sine aktiviteter på en etisk forsvarlig måte slik at de ivaretar sine interessenter og samtidig fremmer FNs bærekraftsmål.
  • Forståelse for bruk av programvare til økonomiske modeller og datavisualisering.
  • Kjennskap til sentrale teorier, metoder og verktøy for prosjektstyring, økonomiske analyse, budsjettering, investeringsbeslutninger, regnskapsrapportering og juridiske rammeverk

FERDIGHETER

Kandidaten kan:

  • Anvende faglig kunnskap og relevante verktøy for å gjennomføre økonomiske analyser, utarbeide og analysere regnskap, gjennomføre budsjetterings- og kalkulasjonsprosesser, evaluere investeringsprosjekter, løse juridiske problemstillinger, samt planlegge og gjennomføre prosjekter
  • Anvende ulike faglige perspektiver og teoretiske tilnærminger for å forstå hvordan virksomheter fungerer
  • Integrere ansvarlighet og bærekraftshensyn i virksomheters forretningsmodeller og praksis.
  • Bruke teknologiske verktøy for økonomisk modellering og datavisualisering.

GENERELL KOMPETANSE

Kandidaten kan:

  • Gjøre en kritisk vurdering av økonomiske og juridiske utfordringer for en bedrift
  • Anvende faglige verktøy og metoder på en ansvarlig og etisk måte
  • Samarbeide og kommunisere komplekse faglige problemstillinger og bidra til utvikling av god praksis i profesjonelle sammenhenger

Gradsnavn

Ingen

Videre studier

Studiet kan innpasses som del av en bachelorgrad i økonomi og administrasjon og danne utgangspunkt for videre studier ved høgskoler og universitet.


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket for emnene som inngår i programmet er norsk. Litteratur i form av lærebøker og kompendier vil som oftest være på engelsk eller norsk. Undervisningsspråk for det enkelte emne står angitt i emnebeskrivelsen


Undervisning og eksamen

Dette er et fleksibelt nettstudium hvor det dermed ikke er noe obligatorisk oppmøte på undervisningen. Forelesningene streames eller publiseres som videoer e.l. via emnenes læringsplattform Canvas. Dermed kan du studere når du vil og hvor du vil!

Du får tilgang til læringsplattformen Canvas ved studiestart. Her vil det være tilgjengelige læringsressurser, informasjon fra faglærer og administrasjonen, pensumliste, forelesningsplan og diskusjonsrom med andre studenter.

Undervisningen kan bestå av forelesninger, webinarer, casearbeid og gruppearbeid. For arbeids- og undervisningsform henvises det til hver enkelt emnebeskrivelse. Deltakelse på studiet forutsetter at studentene har tilgang til pc, og har internettilgang med god hastighet.

Med fleksibilitet mener vi at du kan studere når du vil og hvor du vil. De fleste faglige aktiviteter er asynkrone, det vil si at du har tilgang på videoer og annet materiale som du kan se når og hvor du vil. Noen aktiviteter som webinarer vil være synkrone, det vil si at du kan delta i samtid. Eksamen og arbeidskrav må leveres til fastsatte tidspunkt og er dermed ikke fleksible.

Vurderingsform varierer mellom emnene, det henvises til hver enkelt emnebeskrivelse. I noen emner er det hjemmeeksamen, mens andre emner vil ha eksamen med fysisk oppmøte på campus eller studiesenter. Eksamen med fysisk oppmøte avholdes ved campusene i Alta, Tromsø, Kirkenes, Harstad og Narvik. Det kan i enkelte emner også være mulig å ta eksamen ved følgende studiesenter: Storslett, Vadsø og Finnsnes. I tillegg vil det for obligatoriske emner med skoleeksamen avholdes eksamen på nærmere bestemt lokasjon i Oslo. Ved eksamensavvikling i Oslo og ved studiesenter vil det påløpe en viss egenandel for dekning av eksterne utgifter (leie av lokaler, ekstravakter etc). For skoleeksamen i Oslo vil det påløpe en egenandel på 2.000,- per eksamen.

For informasjon om eksamen vises det til emnebeskrivelse for hvert enkelt emne.

Destinations for studies abroad