Biologer jobber med plante- og dyreliv i hav, på land og i ferskvann. Det er viktigere enn noen gang å forstå hvordan naturen henger sammen og hvordan klimaendringene påvirker naturen. Vil du bidra i overgangen til en verden der forståelse for biologi blir viktigere enn noensinne? Da er biologi på UiT noe for deg!
Med fokus på Arktis vil du som biologistudent hos oss få være med ut i felt, bruke våre feltstasjoner, dra på tokt med våre forskningsskip og jobbe på laboratorium.
Bachelor i biologi har obligatoriske fag og valgfag. De obligatoriske fagene gir en grundig innføring i biologi slik at du kan studere videre innen alle biologispesialiseringer. I femte semester kan du ta ett valgfag, og i det siste semesteret tar du bare valgfag. Valgfagene gir deg mulighet til å fordype deg i noe du er spesielt interessert i. Hvis du har lyst, kan du siste semester utveksle til et annet land eller dra til Universitetssenteret på Svalbard. Du kan velge utenlandsopphold hele det siste året hvis vertsinstitusjonen tilbyr fag som tilsvarer de to obligatoriske fagene i det femte semesteret på vårt program.
Hva lærer du?
Etter bachelor i biologi kan du dette:
Kunnskap
- Du kan forklare viktige mekanismer og biologien til celler og organismer.
- Du vet hvorfor DNA er viktig for evolusjonen og for hvordan celler og dyr fungerer.
- Du vet hvordan gener fungerer og hva det har å si for et mangfold av arter, hva organismene og dyrene kan og hvilke evner de har til å tilpasse seg.
- Du kan forklare evolusjonære teorier.
- Du kan tolke artenes fordeling, rolle og tilpasninger opp mot økosystemer. Og du kan forstå næringskretsløp og energiens strømninger gjennom økosystemene.
- Du kjenner til biologiske prosesser og mekanismer, naturlige og menneskeskapte miljøeffekter og organismenes tilpasning til miljøet.
- Du vet mulighetene som ligger i molekylære metoder, og du kan diskutere bruk av biologisk materiale og bioteknologi for innovasjoner.
Ferdigheter
- Du kan bruke ulike måter for å systematisere, lagre- og analysere data.
- Du kan presentere og reflektere over biologiske problemstillinger.
- Du kan forklare sentrale begreper i biologi.
- Du kan bruke ulike metoder på laboratorier, i felt og på tokt.
- Du kan innhente informasjon, finne relevant litteratur og vurdere påliteligheten til kilder.
- Du kan drøfte generelle biologiske problemstillinger, både skriftlig og muntlig.
Generell kompetanse
- Du kan jobbe systematisk og selvstendig i laboratoriet, felt og på tokt.
- Du kan planlegge og gjøre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter i felt, på tokt og på lab, både alene og i samarbeid med andre.
- Du kan vurdere etiske og vitenskapelige problemstillinger knyttet til laboratorieeksperimenter, dyreforsøk, biologisk feltarbeid, evolusjonsteori, miljø- og andre samfunnskonsekvenser av vitenskapelig virksomhet.
- Du har utviklet evnen til kritisk tenkning og kan vet hva som kjennetegner vitenskapelig metode.
Som biolog kan du jobbe med alt fra enkeltorganismer til mer sammensatte utfordringer. Biologer jobber med hvordan klima- og miljøendringer påvirker naturen og hvordan vi skal ta vare på våre naturressurser. Biologer kan utforske og utvikle stoffer fra organismer som kan brukes i medisin, bioenergi og i næringsmiddelindustrien. I kommune, fylke og stat er det behov for biologer innen forvaltning, da ofte som rådgivere. Mange biologer jobber innen forskning og utvikling ved f.eks universiteter, høyskoler, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet. Også i privat sektor er det jobb for de med biologibakgrunn, f.eks i ulike konsulentfirma.
Studiet består av 40 studiepoeng i valgemner; 10 studiepoeng i det femte semesteret og 30 studiepoeng i det 6. semesteret. I løpet av det 6. semesteret anbefaler vi våre studenter å ta et utenlandsopphold eller studere ved Universitetssenteret på Svalbard.
For mer informasjon om oppbygging av studiet se studieplanen.
Generell studiekompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:
Matematikk R1 eller matematikk S1+S2 og i tillegg ett av følgende programfag:
- Matematikk (R1+R2)
- Fysikk (1+2)
- Kjemi (1+2)
- Biologi (1+2)
- Informasjonstekn (1+2)
- Geofag (1+2)
- Teknologi og forskningslære (1+2)
Tilsvarende studieretningsfag fra Reform 94 vil også gjelde, se Samordna opptak.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse og som er 25 år eller eldre, kan søke opptak på bakgrunn av ">realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars.
Som biologistudent i Tromsø får du tett og god oppfølging i de forskjellige fagene. Undervisningen består av forelesninger, laboratoriearbeid, seminarer/kollokvier, feltarbeid i nordnorsk natur og tokt med våre forskningsskip.
Eksamensformene varierer i de ulike fagene. Det kan være muntlig eller skriftlig eksamen, journaler eller rapporter. Mer informasjon om de enkelte emner finnes i Emnekatalogen
Norsk.
Bachelorstudiet i biologi kvalifiserer for opptak til 2-årig master i biologi
Vårt masterprogram har flere ulike spesialiseringer, og karakterkravet er C (3.0)
Siste semester i bachelorgraden er det lagt opp til utveksling til utlandet eller studieopphold ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard. Populære utvekslingssavtaler som anbefales i biologiprogrammet:
James Cook University (Australia)
California State University, Monterey Bay (USA)
University of Tasmania (Australia)
I tillegg har vi gode samarbeidsavtaler med flere europeiske land som Tyskland, Nederland, Sverige og Danmark.
De fleste avtaler er tilknyttet et utvekslingsprogram med stipendordninger. Her finner du mer informasjon om Utveksling ved UiT
Vi gjør oppmerksom på at du bør starte planleggingen i god tid.
Basedow, Sünnje Linnéa
Førsteammanuensis
Professor

Bourgeon, Sophie
Associate professor - Arctic marine ecotoxicology
Bråthen, Kari Anne
Jeg er samfunnsøkolog med vekt på biologisk mangfold av planter og de samspill planter har med andre organismegrupper.
Professor
Cooper, Elisabeth
Professor
Fischer, Karsten Bruno
ProfessorFolkow, Lars
Forskningsgruppeleder Arktisk Kronobiologi & Fysiologi (ACP)
Person med særskilt kontrollansvar (PMSK) for forsøksdyranlegg #089 (Avdeling for Arktisk Biologi)
Professor i dyrefysiologi

Folstad, Ivar
Professor
Gradinger, Rolf Rudolf
Professor
Heiland, Ines
Prof. for Molecular Biology and Bioinformatics
Professor for Molecular Biology and Bioinformatics
Jensen, John Beck
FørsteamanuensisKarppinen, Katja
Førsteamanuensis i Plantebioteknologi og Bioenergi i ARC-Arctic Centre for Sustainable Energy. Medleder av ABSORB-prosjekt. Aktuelle forskningsinteresser finner du her.
Associate Professor in Plant BiotechnologyKrause, Kirsten
Jeg ønsker å forstå hvordan planter tilpasser seg forskjellige omgivelser og utfordringer. Mitt tidligere arbeid på cellulære nettverker i modellplanten vårskrinneblom har ledet meg de siste årene til å utforske snylteplanteslekten Cuscuta som lever av de næringsstoffer andre planter produserer. De molekylære mekanismer som parasittene bruker å tilpasse seg verten og kamuflere seg selv slik at infeksjonen ikke oppdages av vertsplanten kan ha bioteknologisk verdi og er derfor blant de spørsmålene jeg håper å få løst i min karriere.
I min rolle som leder av Forskerskolen "Photosyntech" (2022-2030), en nasjonal utdanningsplattform for stipendiater som arbeider innenfor alle disipliner av plante- og algevitenskap, håper jeg å kunne videreformidle min lidenskap for forskning og innovasjon til neste generasjon av forskere.
Professor i Plantemolekylærbiologi

Liaimer, Anton
FørsteamanuensisMellard, Jarad
Førsteamanuensis
Molis, Markus
Professor for arktisk kystener økologi
Professor for arktisk kysten økologiNahrgang, Jasmine
Jeg er professor i arktisk marin økotoksikologi og er interessert i petroleumsrelatert forurensning og påvirkning på arktiske marine arter, spesielt sensitive livsstadier i fisk. Jeg er studieprogramleder for vår internasjonale master i biologi og jeg underviser emnet Fundamentals in ecotoxicology (BIO-3020) på masternivå og koordinerer et praksiskurs for bachelorstudenter (BIO-2014).
ProfessorNorrbin, Fredrika
Universitetspedagogisk seminar, UiT (2001)
Forskerveiledningskurs, UiT (2004-05)
Førsteamanuensis. Planktonøkologi
Renner, Angelika
I work as physical oceanographer at the Institute of Marine Research, Tromsø department. At UiT, I teach the BIO2516 Ocean Climate course and contribute to other courses.
During term time (Jan-May), I will be at UiT on teaching days (check the BIO-2516 time table). My office is at NFH, C271.
When I am not at UiT, you can reach me at the Institute of Marine Research in the Fram Centre.
To reach me via email, best use angelika.renner@hi.no.
Mobile: +47 48957340.
For more information about myself:
http://www.imr.no/om_havforskningsinstituttet/ansatte/r/angelika_renner/en

Rikardsen, Audun
ProfessorRämä, Teppo
Jeg er interessert i mangfoldet og biologien til mikrobielle samfunn, og spesielt sopper som finnes i det marine miljøet. I min forskning fokuserer jeg på dyrkbarhet av mikrober og soppdimensjonen til marine mikrobiomer (økologi, biosystematikk). Med forskningen min bidrar jeg til biodiscovery av nye naturstoffer innen Marbio forskningsgruppe og Senter for nye antibakterielle strategier (https://uit.no/research/cans).
Førsteamanuensis, MarbioStien, Audun
Professor i kvantitativ økologi

Strand, Jo Espen Tau
Forskning og undervising
FørstelektorSundset, Monica Alterskjær
Merittert underviser
Nestleder ved Institutt for Arktisk og Marin Biologi
Professor i dyrefysiologi
Svenning, Mette Marianne
Professor
Svensen, Camilla
Professor in marine ecology focusing on Arctic zooplankton biodiversity, food webs and the biological carbon pump.
Leader of the Bachelor program in Biology at AMB, course leader of Bio-2513 marine biodiversity.
University pedagogics and PhD supervision course from 2015.
Professor
Tveit, Alexander Tøsdal
Jeg er en mikrobiolog med PhD i mikrobiell økologi fra UiT, Norges Arktiske Universitet. Jeg studerer hvordan fysiologiske endringer i mikroorganismer kan påvirke den globale karbonsyklus. Jeg leder prosjektene Cells in the Cold (CECO) og Living on Air, samt forskningslaben "Cells in the Cold laboratory" med støtte fra Tromsø forskningsstiftelse og Norges forskningsråd. CV er å finne under "Vedlegg".
Forsker (Leder av CECO laben)
Utsi, Tove Aagnes
FørsteamanuensisYoccoz, Nigel
Professor i Statistisk Økologi ved Institutt for Arktisk og Marin Biologi
Lederteam Institutt for Arktisk og Marin Biologi, ansvarlig for forskning
WP Leder UiT Aurora Senter "DYNAMO" (Leder: Odd Erik Garcia, Institutt for Fysikk)
WP Leder COAT, "Climate-Ecological Observatory of Arctic Tundra / Klima-økologisk Observatorie for Arktisk Tundra" (Leder Rolf Ims, AMB), www.coat.no
Professor
Studer biologi i Tromsø!
Følg oss her:
Facebook: Biologi i Tromsø – facebook.com/BioUiT
Instagram: Biology at UiT – instagram.com/biologyuit
Institutt for arktisk og marin biologi: uit.no/enhet/amb