Internasjonalt seminar: Da FN gjorde vondt verre - hva gikk galt i Libya?

FNs sikkerhetsråd godkjente i 2011 en militær intervensjoni Libya, fredsnasjonen Norge var med og slapp bomber.

Borgerkrigen i Libya i 2011 førte til at FNs sikkerhetsråd godkjente en militær intervensjon for å beskytte sivilbefolkningen mot angrep fra regjeringen, i tråd med prinsippet “Responsibility to protect” (R2P).

Torsdag 11. februar, kl 19:00 - 20:30
Seminaret strømmes: Facebook/Internasjonalt Seminar

Fredsnasjonen Norge var blant de som deltok i intervensjonen, og vi slapp 588 bomber over Libya. Det hele resulterte i at president Gaddafi ble drept. I ettertid har operasjonen blitt sterkt kritisert (forskning.no), og bidratt til at Sikkerhetsrådet ikke har gitt flere mandater til militære intervensjoner. Dette til tross for flere tilfeller av grove forbrytelser mot sivilbefolkningen i andre land. Libya er i dag en kollapset stat, og i mye verre forfatning enn det var under Gaddafis styre (AlJazeera - youtube).

  • Hvilke lærdommer har vi tatt av det som skjedde i Libya for ti år siden?
  • Hvordan har verdens syn på R2P endret seg?
  • Kan intervensjonen i Libya forsvares ut i fra et folkerettslig perspektiv og et norsk juridisk perspektiv?
  • Og hva var medias rolle rundt narrativet om Libya og Norges deltakelse i intervensjonen?

Innledere:

  • Cecilie Hellestveit (Wiki). Konflikt-og folkerettsforsker tilknyttet Norwegian Academy of International Law. Hellestveit forsker på og underviser i internasjonal humanitærrett og har bidratt som sakkyndig om folkerett inn i Libya-utvalget. I tillegg har hun utgitt en bok sammen med Gro Nystuen i 2020 som tar for seg folkeretten og norsk deltagelse i militære operasjoner.
  • Rune Ottosen (Wiki). Professor emeritus i journalistikk og mediefag ved OsloMet, samt medforfatter til boken «Libya: Krigens uutholdelige letthet» (2019). Ottosen har publisert en rekke forskningsartikler og avisinnlegg om medienes rolle i konflikter, inkludert norske mediers dekning av Libya-intervensjonen.
  • Tor Christian Dahl-Eriksen (uit.no). Førstelektor i statsvitenskap ved UiT. Dahl-Eriksen har forsket på R2P i en årrekke og har publisert flere artikler om temaet i internasjonale tidsskrifter, blant annet International Journal on World Peace.
  • Møteleder: Jonas Iversen, kommunikajonssrådgiver i FN-sambandet

Arrangeres i samarbeid med: FN-sambandet.

 

 

Internasjonalt Seminar er et informasjons- og debattforum i Tromsø, med nord/sør-problematikk, miljø/klima, fattigdom/utvikling og krig/fred som sentrale tema. Seminarrekken er et samarbeid mellom byens humanitære organisasjoner, solidaritetsorganisasjoner og studentorganisasjoner, er støttet av Tromsø kommune og koordineres av FN-sambandet Nord og UiT Norges Arktiske Universitet.

When: 11.02.21 kl 19.00–20.30
Where: Nettseminar
Location / Campus: Digitalt
Target group: Ansatte, Studenter, Besøkende, Inviterte
Responsible: Håkon Fottland
Add to calendar