Sjekk ut vårt fleksible og samlingsbaserte årsstudium i menneskelig yteevne i Arktis! Studiet er perfekt for deg som jobber innenfor beredskapsyrker, helse eller er glad i fysisk aktivitet. Du vil lære hvordan kroppen er bygd opp og fungerer, hvordan helsen påvirkes av fysisk aktivitet og hvordan prestasjon kan forbedres. Samtidig lærer du hvordan denne kunnskapen kan formidles på en enkel og inspirerende måte.
Dette studiet har krav om obligatorisk oppmøte ved studiestart. For søknad om fritak, les her.
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Søknadsfristen er 1. mars for søkere med realkompetanse.
Søkere som tas opp på studiet må legge frem gyldig politiattest ved studiestart for å kunne gjennomføre obligatorisk opplegg og aktiviteter blant barn og unge, jf. UH-loven §12-2.
Beskrivelse av studiet
Dette studiet passer for deg som jobber innen beredskapsyrker og er interessert i menneskelig yteevne og fysisk trening. Det er også ideelt for deg som har en lidenskap for fysisk aktivitet og idrett, og som ønsker å bygge en karriere innen disse områdene.
Årsstudiet gir deg grunnleggende forståelse om hvordan kroppen beveger seg og presterer. Du lærer å sette i gang tiltak for å forbedre yteevne og hvordan du kan formidle dette til beredskapspersonell og andre. Du lærer om anatomi og fysiologi, utholdenhet og styrke, ernæring og totalbelastning. I tillegg får du øve på å veilede og instruere.
Dette studiet er ideelt for deg som vil forstå mer om kroppens potensial og hvordan du kan bruke denne kunnskapen.
Hva lærer du?
Etter bestått studieprogram har du følgende læringsutbytte:
Kunnskaper:
- har kunnskap om kroppens oppbygging og funksjon, prosesser og verktøy innenfor planlegging, trening og testing av mennesker og faktorer som bidrar til totalbelastningen av human tåle- og yteevne, samt særskilte faktorer knyttet til Arktiske omgivelser.
- kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor området menneskelig yteevne og ha bred kunnskap om etiske perspektiver knyttet til forskningsarbeid på mennesker, spesielt i Arktiske strøk.
- kan søke etter relevant og forskningsbasert kunnskap om menneskelig funksjon og oppdatere seg på kunnskap med et kritisk blikk, samt formidle dette både muntlig og skriftlig.
- har kjennskap til treningslærens og idrettens historiske utvikling og ha kjennskap til fagområdenes egenart og betydning for individ og samfunn.
Ferdigheter:
- kan planlegge, gjennomføre og evaluere testing og trening relevant for den målgruppen du tilnærmer deg.
- behersker og kan formidle, både muntlig og skriftlig, relevante verktøy, metoder og varianter av testing og trening innenfor menneskelig yteevne.
- kan identifisere indre og ytre faktorer som påvirker menneskelig yteevne og påvirke disse, spesielt i Arktiske områder.
Generell kompetanse:
- har innsikt i fag- og yrkesetiske problemstillinger
- kan formidle sentralt fagstoff som problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
- kjenner til nytenking og innovasjonsprosesser innenfor fagfeltet.
Jobbmuligheter
Trening og fysisk aktivitet er en viktig del av vår funksjon som menneske og er grunnleggende for all individuell og samfunnsmessig beredskap. Studiet skal gi grunnleggende kunnskap for å forstå hvordan menneskelig yteevne kan kartlegges, utvikles og formidles. Årsstudiet kan brukes i jobber innenfor treningsbransjen, helse og idrettsorganisasjoner.
Fullført årsstudium gir kompetanse til å jobbe som personlig trener.
Videre studier
Årsstudiet utgjør det første året i bachelor i menneskelig yteevne i Arktis. Du kan søke opptak til bacheloren innen gjeldende frister gjennom ordinært opptak til Samordna opptak.
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning og eksamen
For å nå læringsmålene må du forvente å arbeide minimum 40 timer i uken med studiene.
Studiet er fleksibelt og samlingsbasert. Det er samlinger i Alta med krav om obligatorisk deltakelse. Undervisningen skjer gjennom både fysiske og digitale forelesninger, digitale læringsstier, seminarer, øvinger og studentpresentasjoner. Du jobber alene og i grupper, med et stort fokus på praktisk læring og trening.
Den praktiske undervisningen fokuserer på ferdighetsutvikling og formidling av trening til ulike målgrupper, og inneholder stor grad av aktivitet. Dette krever at du er i god fysisk form.
De ulike fagene har arbeidskrav som må være godkjent for å ta eksamen.Hva som krever obligatorisk studiedeltakelse og hvilke arbeidskrav som må være godkjent framgår av emneplanene.
For deg som jobber i beredskapsyrker eller Forsvaret, er det tilrettelagt for deltidsstudier med en forventet arbeidsinnsats på 400 timer per semester.
Gjør deg klar for et intensivt og lærerikt studieår!