Næringslivet vil ha folk med utdanning innen økonomi og ledelse! Dette er et allsidig studium som gir deg kunnskap og ferdigheter innenfor økonomi, markedsføring, ledelse og strategi.
Opptakskravet til Bachelor i økonomi og administrasjon er generell studiekompetanse.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller endre, kan søke om opptak på bakgrunn av sin realkompetanse (se detaljer angående realkompetanse nedenfor).
Vi anbefaler at du har forkunnskaper i matematikk på nivå med R1 eller S1+S2 fra videregående skole før du søker på studiet da matematisk analyse er en viktig del av bachelorgraden i økonomi og administrasjon.
Krav til realkompetanse
Søkeren må ha yrkeserfaring i minimum 5 år omregnet til heltid. Inntil 2 av disse årene kan erstattes av:
• Militær-/siviltjeneste (førstegangstjeneste), inntil ett år
• Relevant utdanning fra videregående skole, folkehøgskole eller tilsvarende
• Relevant ulønnet arbeid (tillitsverv, organisasjonsarbeid, politiker)
• Omsorgsarbeid for egne barn kan telle inntil ett år.
Videre gjelder følgende faglige krav:
• Norsk fra Vg2 (videregående kurs I fra Reform -94)
• Engelsk fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
• Matematikk fra Vg1 (grunnkurs fra Reform -94)
Søknadsfristen er 1. mars for søkere med realkompetanse. For nærmere informasjon om krav til realkompetanse, se Opptak til studier på bakgrunn av realkompetanse.
Antall studieplasser: 130. Studiet er adgangsregulert.
Poenggrenser ved opptak høsten 2024 (Etter suppleringsopptaket):
Ordinær kvote: 38,5
Førstegangsvitnemålskvote: 38,5
Handelshøgskolen ved UiT tilbyr bachelor i økonomi og administrasjon i Alta, Tromsø, Harstad og Narvik. Opptakene til de fire studiestedene er uavhengige av hverandre, og poenggrensene kan derfor bli ulike i de fire byene. Det forventes at man er student på det studiestedet man er tatt opp til.
Beskrivelse av studiet
Bachelorstudiet i økonomi og administrasjon er et treårig studium som leder frem til graden bachelor i økonomi og administrasjon. Totalt teller studiet 180 studiepoeng, hvorav 120 studiepoeng er felles, mens studentene kan velge blant en av flere emnegrupper i tredje studieår.
Bachelorstudiet i økonomi og administrasjon ved UiT Norges arktiske universitet følger nasjonale retningslinjer for økonomisk/administrative fag og er tilpasset det nye internasjonale gradssystemet med 3-årige bachelorstudier. Studiet gir en grunnleggende utdanning i bedriftsøkonomi, markeds- og administrasjonsfag.
De første to årene av utdanningen er felles og obligatorisk for alle. I løpet av disse to årene får kandidatene grunnleggende kunnskap innen bedriftsøkonomi, markedsføring, organisasjon og ledelse, samfunnsøkonomi og metodefag. Gjennom disse fellesfagene sikres alle en bred kompetanseplattform for økonomisk administrativt arbeid innen offentlig forvaltning og privat næringsliv. Det tredje studieåret velger kandidaten profilering. Profileringsemnene utgjør til sammen 60 studiepoeng.
På siste studieår, kan studentene velge blant tre emnegrupper:
- Innen den økonomisk administrative emnegruppen vil studentene ha mulighet til å ta ulike valgfagspakker som tilbys av andre studieprogrammer ved UiT på 5. semester. På 6. semester er emnene som tilbys obligatoriske.
- Kandidater som tar emnegruppe regnskapsfører vil oppfylle utdanningskravet til statsautorisert regnskapsfører som fremgår i anbefalt plan til Bachelor i økonomi og administrasjon – spesialisering regnskapsfører vedtatt av Universitets- og høgskolerådet – økonomi og administrasjon (UHR-ØA).
- Det er tilrettelagt for utenlandsopphold ved at studentene kan velge utvekslingsopphold i løpet av studiet. Utbyttet av studieopphold i utlandet vil erfaringsmessig bli best hvis studenten har gjennomført bachelorprogrammets grunnleggende emner og er dermed tilrettelagt for 5. og/eller 6. semester.
Studentene kan også bruke emner tatt ved andre utdanningsinstitusjoner hvor de har fritt emnevalg. Godkjenning og innpassing av slike emner skal gjøres ved studieavdelingen ved Handelshøgskolen.
Hva lærer du?
Kunnskap
Kandidaten:
- Har bred kunnskap om sentrale teorier, problemstillinger, prosesser, verktøy og metoder innenfor de økonomisk-administrative fagområdet, herunder:
- Hvordan kapitalmarkedene og verdipapirer fungerer, hvordan virksomheter finansieres, hvordan investeringer vurderes
- Hvordan økonomiske styringsverktøy brukes og hvordan regnskap utarbeides, rapporteres og analyseres.
- Hvordan virksomheter utvikler og iverksetter strategier, hvordan de organiseres og ledes, samt hvordan produkter og tjenester markedsføres og posisjoneres.
- Hvordan markedet fungerer, hvordan konsumenter og produsenter treffer sine valg og hvordan disse påvirkes av økonomisk politikk, teknologi og internasjonale rammebetingelser
- Hvordan virksomheter startes, utvikles og endres i tråd med behov, juridiske rammer og forventninger i samfunnet, slik som for eksempel bærekraft, globalisering, innovasjon og teknologiutvikling, samt den nordiske arbeidslivsmodellens betydning for arbeids- og næringsliv.
- Hvordan virksomheter utøver sine aktiviteter på etisk forsvarlig måte slik at de ivaretar sine interessenter og samtidig fremmer FNs bærekraftsmål
- Har grunnleggende kunnskap i matematikk, statistikk og samfunnsvitenskapelig metode, samt forstår hvordan metodiske verktøy brukes i forbindelse med innhenting, organisering og analyse av data.
- Kjenner til fagområdenes historie, tradisjoner, egenart, plass i samfunnet, samt forsknings- og utviklingsarbeid.
- Kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet i form av å søke på og finne relevant faglitteratur innen ulike faglige tematikker
Ferdigheter
Kandidaten:
- Kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg, herunder:
- innhente, sortere og vurdere relevant informasjon
- analysere økonomisk-administrative problemstillinger ved hjelpe av egnet teori og empiriske metoder
- Kan beherske arbeidslivsrelevante digitale verktøy, teknikker og uttrykksformer, herunder
- vurdere ulike typer risiko og konsekvenser av beslutninger
- reflektere over usikkerhet ved egne analyser
- anvende ulike faglige perspektiver og teoretiske tilnærminger for å forstå hvordan virksomheter fungerer
- integrere ansvarlighet og bærekraftshensyn i virksomheters forretningsmodeller og praksis
- Kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning
Generell kompetanse
Kandidaten:
- Har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger, herunder:
- er bevisst egne verdier og hvordan dette påvirker egen adferd og beslutninger
- viser evne til ansvarlighet, kritisk tenkning og etisk refleksjon
- forstår hvordan problemstillinger, prosesser og beslutninger påvirker og påvirkes av ressurser, kontekst og verdisett
- Kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer
- Kan samarbeide i ulike kontekster og på tvers av fagområder
- Har grunnlag for å bidra til langsiktig verdiskaping for virksomhet og samfunn
- Kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer
- har grunnlag for å operere i et internasjonalt arbeidsmarked
- Kjenner til nytenkning og innovasjonsprosesser og kan bidra i virksomheters arbeid med dette
- har grunnleggende forståelse av IT-systemer og -prosesser, og hvordan disse kan bidra til forretningsutvikling og verdiskaping
- Kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
- Evner å kommunisere innhold i analyser, metodevalg, resultater og forutsetninger både muntlig og skriftlig
Jobbmuligheter
Bachelograden gir ei bred yrkesretta utdanning for oppgaver innen administrasjon og ledelse i offentlig og privat sektor. Studiet er også en nyttig bakgrunn for arbeid innenfor andre områder, for eksempel internasjonal markedsføring og handel.
Gradsnavn
Bachelor i økonomi og administrasjon.Videre studier
Studenter med fullført bachelorgrad kan søke opptak til mastergraden i «Økonomi og administrasjon» (siviløkonom), masterprogrammet "Regnskap og revisjon" eller mastergradsprogrammet i «Ledelse, innovasjon og marked» ved UiT Norges arktiske universitet.
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråket for emnene som inngår i programmet er norsk.
Litteratur i form av lærebøker og kompendier vil som oftest være på engelsk eller norsk.
Enkelte emner undervises på engelsk, undervisningsspråk for det enkelte emne står angitt i emnebeskrivelsen
Undervisning og eksamen
Forelesninger og seminarer.
Se emnebeskrivelsene for mer informasjon.
UiT Norges arktiske universitet gir deg mange muligheter til å ta deler av studiene dine som utvekslingsstudent ved et utenlandsk lærested. Ta skrittet! Utforsk hvordan du søker om utveksling og hvor du kan dra.
I en verden som blir stadig mer globalisert, er internasjonale erfaringer gull verdt. Et utvekslingsopphold i utlandet vil utvide din personlige og faglige horisont.
Ved å lære et annet utdanningssystem og en ny kultur å kjenne vil du begynne å se livet med andre øyne. En forandring kan være forfriskende, og det vil gi deg impulser som kan påvirke karrierevalgene dine.
Bachelorgradsprogrammene ved Handelshøgskolen åpner opp for utenlandsopphold i femte og sjette semester.
Informasjon om søknadsfrister, mulige steder å reise til samt alt annet som er viktig å tenke på finner du på finner du på nettsiden;<a href«https://uit.no/utdanning/studentutveksling»Studentutveksling</a>