Intervju med tidligere studenter

Her kan du lese hva noen av de som har studert Informatikk ved Universitetet i Tromsø jobber med, og hvordan informatikkstudiet har påvirket karrieren deres.

Camilla Stormoen

Camilla gikk ut i 2018, jobber som IT-konsulent i Norges Råfisklag.

Hvilket studie gikk du?
Informatikk, sivilingeniør - master

Hvorfor valgte du dette studiet? 
Valgte det fordi jeg hadde hatt IT som valgfag på videregående og syntes det var ganske gøy å programmere. Dermed ble jeg interessert i å ta en utdanning innen IT. I tillegg hadde jeg hørt at det var stor etterspørsel etter personer med IT-kompetanse, og spesielt da jenter innenfor IT-bransjen.

Hvilken retning gikk du på vgs? 
Studiespesialisering - realfag

Hva syns du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen? 
Det mest utfordrende med utdanningen var at det var mye arbeid og innleveringer, spesielt når man ikke hadde så mye erfaring med programmering i starten. Samtidig fikk man veldig god veiledning og hjelp av både forelesere, hjelpelærere/TA (Teaching Assistants) og medstudenter som gjorde at man alltid kom i mål.
Noe av det som var spennende var at man hadde mange ulike fag og så bratt læringskurve at man følte man lærte relevante ting fra starten av studiet.
Det som var mest spennende var de to siste master årene når man virkelig fikk bruk for det man hadde lært de tre første årene. Obligatoriske oppgaver var mye mer opp til en selv hvordan man ville løse kontra tidlige år.

Hvordan var det å ta utdanningen din på UiT? 
Jeg er veldig fornøyd med å ta utdanning på UiT! IFI har utrolig flinke forelesere som alltid hadde døren åpen hvis det var noe man lurte på eller trengte hjelp til. Kullet jeg startet å studere med var også en trivelig gjeng som gjorde dagene morsomme og lærerike på datalaben. 
Vi hadde også ofte bedriftspresentasjoner fra ulike selskap som tok oss med på workshops og pizza for å bli bedre kjent med oss, og vi dem.

Hva syns du om Tromsø som studentby?
Tromsø som studentby er fantastisk. Ettersom «alt» (UiT, UNN, Jekta, sentrum, Lysløypa) ligger på selve øya er det så enkelt å komme seg fra sted til sted. Samtidig har man utrolig kort vei til fjell og naturen om man er interessert i det.

Hvordan var overgangen fra studie til jobb? 
Synes overgangen fra studie til jobb gikk ganske greit ettersom jeg fikk et internship hos Norges Råfisklag siste året jeg skrev masteren min. Det gjorde det mye enklere med overgang i og med at jeg allerede hadde fått erfaring innad i bedriften når jeg takket ja til en fulltidsstilling hos dem.

Hvor jobber du, hvilken stilling, hva består jobben av? 
Er IT-konsulent i Norges Råfisklag. Jobben består av utvikling/programmering av program og nettsider som både er brukt av ansatte i bedriften og av eksterne parter slik som fiskere, kjøpere og andre parter. I tillegg holder jeg på med Power BI for analyse av data, it-support til kollegaer og eksterne og diverse andre prosjekter innad i bedriften.

Hva er mest spennende med jobben? 
Det mest spennende er at det skjer så utrolig mye forskjellig på jobben – både innad i IT-avdelingen, men også generelt i bedriften. Det er alltid nye oppgaver og problemstillinger som oppstår som må implementeres, så hver dag kan være annerledes.

Hvilken del av utdanningen din syns du er mest nyttig i den jobben du har nå? 
Det må være den helhetlige delen man får på studiet om hvordan ting henger sammen og fungerer. Når man først har fått en basiskunnskap og forståelse, er det mye lettere å bygge kunnskapen videre.

Hva liker du å gjøre på fritiden? 
På fritiden er jeg glad i å trene, gå/stå på ski, henge med venner og være ute i naturen – enten på fjelltur eller jakt.

 

Vebjørn Haugland

Vebjørn gikk ut i 2019, jobber nå som systemutvikler i tromsøfirmaet Dualog Fisknett AS.

 

Hvilket studie gikk du?
Informatikk, sivilingeniør – master.

Hvorfor valgte du dette studiet? 
I ungdomstiden bestemte jeg meg for å gå veien mot ingeniørvitenskapen, selv om jeg ikke var helt sikker på hvilken spesifik retning innenfor ingeniørvitenskap det skulle være. Hovedgrunnen til at det ble informatikk var at jeg så på det som en trygg studieretning med tanke på jobbmuligheter, samtidig som det er et veldig fremtidsrettet og spennende felt.

Jeg søkte på informatikk etter å ha undersøkt hva det dreide seg om, siden det virket spennende og muligheten var i hjembyen, tenkte jeg at det var et trygt valg.

Hvilken retning gikk du på vgs?
På videregående gikk jeg studiespesialisering med innretting mot realfag, med idrett på siden. Som ga spesiell studiekompetanse. Valget var tatt med bakgrunn i at jeg skulle kunne ha så mange muligheter åpen som mulig etter endt videregående skolegang.

Hva syns du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
Det mest spennende med utdanningen var å lære alle de mulighetene som lå innenfor forskning

Hvordan var det å ta utdanningen din på UiT?
UiT var et veldig bra sted å utdanne seg. Med et så stort faglig miljø, kan man bygge en kompetanse på kryss og tvers av fagmiljøer. Det å kunne diskutere med studenter og ansatte med annen kompetanse enn den man selv innehar er både spennende og betryggende.

Hva syns du om Tromsø som studentby?
Tromsø som studentby er veldig god, kanskje hovedsakelig fordi så mange forskjellige aktiviteter er tilgjengelig for enhver student. Kanskje spesielt idrettsmiljøet, der man både kan prøve nye aktiviteter eller møte andre på eget nivå hvis man innehar ferdigheter fra før. Det at det er såpass mange studenter betyr også at sjansen er stor for å møte likesinnede uansett hvilke interesser man har.

Hvordan var overgangen fra studie til jobb?
Overgangen fra studie til jobb gikk veldig smertefritt. Etter å ha jobbet som intern i selskapet, ble jeg tilbydd en deltidsstilling ved siden av studiet, der arbeidsgiver hele tiden var tydelig på at studiet til en hver tid skulle være hovedfokus, og at vi ikke skulle la deltidsstillingen på noen måte gå utover progresjonen i studiet. Et par måneder før jeg leverte mastergradsoppgaven fikk jeg også et tilbud om fulltid etter endt studie. Det å slippe å tenke på jobbsøking samtidig som man ferdigstilte mastergradsoppgaven var veldig behagelig.

Arbeidsintensiviteten i studiet gjorde at overgangen fra studie til jobb ikke ble noen «sjokkopplevelse». Den største overgangen var kanskje det å levere resultater til noen andre enn seg selv, etter at man i fem år ikke hadde hatt noen andre å hverken glede eller skuffe enn seg selv.

Hvor jobber du, hvilken stilling, hva består jobben av?
Jeg jobber nå som systemutvikler i tromsøfirmaet Dualog Fisknett AS. Her utvikler jeg programvare for den profesjonelle fiskeflåten og for turistfisket. Det er en veldig spennende jobb, tett opp mot en næring som er i utvikling og som ligger nært et nordnorsk hjerte.

Hva er mest spennende med jobben? 
Det mest spennende med jobben er å se raske resultater, få ærlige tilbakemeldinger og det å måtte finne løsninger på problemer raskt. Det å jobbe i et sterkt faglig miljø med mange kloke hoder er også veldig spennende og interessant.

Hvilken del av utdanningen din syns du er mest nyttig i den jobben du har nå?
I informatikkstudiet er det veldig mye læring gjennom praktiske oppgaver. Det å faktisk ha løst problemer gjennom programmering er noe jeg drar nytte av hver dag, og som gjorde overgangen fra studie til jobb mye lettere. Også det at man får en god «grunnforståelse» gjør at terskelen for å lære nye ting er mye lavere.

Hva liker du å gjøre på fritiden?
På fritiden trener jeg styrke, spiller volleyball og går på ski. Jeg har også egne prosjekter jeg jobber med.

 

Nikolai Åsen Magnussen

Nikolai gikk ut i 2019 og jobber nå som overingeniør i Forsvaret.

 

Hvilket studie gikk du?
Informatikk siving (nå: spesialisering i datamaskinsystemer).

Hvorfor valgte du dette studiet?
Fordi jeg har alltid vært interessant i ny teknologi, og datamaskiner generelt. Ble eksponert for litt programmering både på fritiden og på videregående skole.

Hvilken retning gikk du på vgs?
Elektro grunnkurs og data og elektronikk, med påfølgende påbygg til studiekompetanse.

Hva syns du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
De nye konseptene og måten å tenke på vår veldig ny og utfordrende. Det mest givende og spennende var når man endelig fikk list et problem en har sittet med over lang tid!

Hvordan var det å ta utdanningen din på UiT?
UiT var et fantastisk sted å studere, og det var gode muligheter for å utfolde seg og engasjere seg både faglig, frivillig og administrativt. Sannsynligvis på grunn av størrelsen. Også fantastiske muligheter for å bli kjent med studenter på andre kull og de vitenskapelig ansatte.

Hva syns du om Tromsø som studentby?
Tromsø som by var veldig fin; stor nok til å ha et rikt liv og liten nok til at du kan komme deg hvor som helst på kort tid.

Hvordan var overgangen fra studie til jobb?
Overgangen fra studie til jobb var veldig fin og gikk glatt. Jeg hadde jobb rundt et halvt år før jeg var ferdig med studiet.

Hvor jobber du, hvilken stilling, hva består jobben av?
Jeg jobber for tiden i Forsvaret som overingeniør. Jeg kan ikke si stort om hva jobben består av, foruten at jeg jobber med datasikkerhet.

Hva er mest spennende med jobben?
Jeg skulle gjerne skrevet noe om hva som er spennende, men det er gradert. Dog koser jeg meg og gleder meg helt fantastisk til å gå på jobb hver eneste dag for å gjøre det jeg veldig gjerne ville gjort selv om jeg ikke hadde fått (godt) betalt for det!

Hvilken del av utdanningen din syns du er mest nyttig i den jobben du har nå?
Problemløsning, kreativ tenking, det at jeg lærte meg å programmere veldig godt, og at jeg lærte meg å lære meg nye ting raskt, både av teknologi generelt og programmeringstemaer spesielt.

Hva liker du å gjøre på fritiden?
På fritiden liker jeg å trene styrkeløft, delta på CTF-konkurranser (hackekonkurranser), programmere, lese bøker (spesielt Knausgård og King), bare sitte og prate med venner, og spille dataspill.

 

 

Thomas Soleng

Thomas gikk ut i 2019 og jobber nå som IT-konsulent i Sopra Steria. 

Hvilket studie gikk du? 
Bachelor i Informatikk

Hvorfor valgte du dette studiet?
Jeg har lenge vært klar over at jeg vil jobbe med teknologi og mennesker. Ønsket også å flytte til Tromsø for å se hvordan det var å bo i Nordens Paris. Når jeg så på hvilke studier Tromsø hadde å tilby falt valget raskt på Informatikk, når fokuset er så stort på teknologi.

Hvilken retning gikk du på vgs? 
Realfag med valgfagene IT1, IT2, entreprenørskap, sosiologi og sosialantropologi.

Hva syns du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
Noe av det mest spennende med utdanningen er at den er veldig praktisk. Det er mye programmering og man er innom mange felter innen teknologi, som gjør studiet veldig tilpasset hva arbeidsmarkedet ønsker man skal kunne etter å ha studert. Denne kunnskapen er ikke gratis, så det ble mange sene kvelder med frustrasjon og vurderinger om studiet var verdt det. Svaret er ja.

Hvordan var det å ta utdanningen din på UiT
Det var fantastisk! UiT har så mye å tilby bare man sier ja. Om man liker å feste er livet på byen enestående, om man liker politikk står de studentpolitiske listene i kø for å få deg med på laget, om ikke det er nok så finnes det et hav av andre muligheter for å fylle hverdagen.

Hva syns du om Tromsø som studentby?
Universitetet, butikker og sentrum er nærme. Kollektivtilbudet tilfredstiller og fjellene rundt Tromsøya gjør at Tromsø som studentby er noe helt for seg selv.

Hvordan var overgangen fra studie til jobb? 
På studiet løste vi konstant nye problemer i innleveringene. Dette er ikke ulikt jobben min. Derfor har overgangen gått veldig fint.

Hvor jobber du, hvilken stilling, hva består jobben av? 
Arbeidsplassen min er Sopra Steria som er en av de største IT-konsulentselskapene i Norge. De er en ende til ende leverandør, som tilbyr alt fra ide med alt i mellom til forvaltning. Stillingen min er Infrastruktur Ingeniør. Det jeg jobber med er å sette opp overvåking av nettverk, servere og applikasjoner.

Hva er mest spennende med jobben? 
Det er ofte noe nytt og spennende som skjer siden Sopra Steria har mange store og kjente kunder. Jeg har allerede vært innom flere prosjekter som har gått ut på sjekke ut ny teknologi, kartlegge kundens behov og hjelpe kunder å få hva de ønsker. 

Hvilken del av utdanningen din syns du er mest nyttig i den jobben du har nå?
Den praktiske delen. Under studiet klarte jeg ikke helt å se hvor relevant studiet mitt faktisk var for en fremtidig jobb. Det er så godt som ingenting av det obligatoriske som ikke har vært nyttig.

Hva liker du å gjøre på fritiden? 
Har interesser innenfor det meste, så jeg liker veldig godt å få ny kunnskap. Hører på lydbok daglig og kan bruke timer på å lese om noe nytt og interessant. Utenom dette liker jeg selvfølgelig å være med venner og delta på noe sosialt.

 

Maren Sofie Ringsby

Hvilket studie gikk du?
Jeg gikk på Informatikk(sivilingeniør).

Hvorfor valgte du dette studiet?
Jeg valgte det fordi jeg hadde informatikk på vgs og tenkte det ville være
noe i den samme gaten. Det var det ikke.

Hvilken retning gikk du på vgs?
Jeg gikk allmenn med realfag.

Hva syns du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
Det mest spennende var vel å finne ut mer om magien som ligger bak systemene man bruker og hva man faktisk kan kunne lage selv, samtidig som studentlivet var ganske spennende og nytt det også. Det som var
mest utfordrende var nok antall timer man er nødt til å legge i studiet for å skjønne pensum og å fullføre obliger.

Hvordan var det å ta utdanningen din på UiT?
Jeg syntes at det å ta utdanningen på UiT var kjempefint. Studentmiljøet på Informatikk er litt mindre enn andre steder, men det er jeg egentlig veldig fornøyd med - de fleste kan sitte samlet på laben og man kan bli bedre kjent. I tillegg er vi så heldige å ha både professorene og hjelpelærere på samme plan, eller bare et par etasjer opp om man lurer på
noe. Sist men ikke minst er innholdet i Informatikk-studiet på UiT veldig bra og man får utfordret seg selv gjennom en veldig praktisk rettet utdanning med masse programmering.

Hva syns du om Tromsø som studentby?
Tromsø er en veldig fin by å være student i, men det blir litt til det du gjør det til selv. Jeg er veldig glad for at jeg meldte meg inn som frivillig på Studentsamfunnet Driv og på diverse festivaler, og at studiekompisene mine og jeg bestemte oss for å bli medlem av Tromsøstudentenes Dataforening. Annet enn det er jo utelivet også ganske bra, med tanke på at du kan møte alle vennene dine på én kveld, selvom de henger på forskjellige utesteder og fortsatt rekke kebab på vei hjem før det stenger.

Hvordan var overgangen fra studie til jobb?
Overgangen har vært veldig grei. Jeg har startet i et Graduate-program og jobber derfor med mange andre som er i samme båt. Allikevel tror jeg at Informatikk på UiT har gitt et veldig godt grunnlag til å lære mer(og å finne ut hva du egentlig må lære deg), og å ikke være redd for å prøve ut nye ting.

Hvor jobber du, hvilken stilling, hva består jobben av?
Jeg jobber på IBM i Oslo som Graduate Consultant og har nettopp startet på mitt første prosjekt. Jeg og resten av graduate-ene har nettopp kommet hjem fra tre uker i Hamburg på introduksjonskurs - men nå skal vi jobbe i Scrum-teams og designe og implementere en løsning til en kundeutfordring.

Hva er mest spennende med jobben?
Det mest spennende med jobben til nå er å jobbe i grupper sammen med andre, noe man ikke gjør så mye på studiet. Det jeg ser frem til å gjøre er å kunne utnytte det jeg har lært, og å lage noe som faktisk kan taes i bruk.

Hvilken del av utdanningen din syns du er mest nyttig i den jobben du har nå?
Jeg syntes egentlig at alt vi har lært er veldig nyttig i den jobben jeg har nå. Det jeg setter mest pris på akkurat nå er den grunnleggende(og brede, etter hvert) kunnskapen vi fikk om distribuerte systemer. Og selvom obliger er et stressmoment uten like, er jeg veldig glad for at vi måtte komme frem til våre egne løsninger og programmere så mye.

Hva liker du å gjøre på fritiden?
Jeg er veldig glad i å gå på tur og å trene, men også å dra på konserter å
være med venner. Noe man kan gjøre massevis av i Tromsø.

 
 

May Liss Hårstad Wasmuth

 

May Liss gikk ut i 1993 og da intervjuet ble gjort var hun banksjef for digitale flater i SpareBank 1 Nord-Norge.

May Liss jobber som banksjef for digitale flater ved SpareBank 1 Nord-Norges hovedkontor i Tromsø. Med digitale flater menes all kontakt som skjer mellom banken og kunden på nett, sms eller app'er for smarttelefoner. May Liss har jobbet for HP, UiT, Telenor/Nextra og Norut IT. Kombinasjonen av informatikkutdanningen ved UiT og en MBA fra Santa Clara University i California gir henne en forretningsforståelse for anvendelse av teknologi, noe som hjelper henne i å få omsatt gode idéer til gode prosjekter.

Hva fikk deg til å velge en utdanning innen informatikk?
På videregående valgte jeg både kjemi, fysikk og matematikk for å holde alle muligheter åpne videre. Jeg visste at jeg ville studere, men ikke helt hva. Jeg ville gjennomføre en litt lengre utdanning, men det var nok litt tilfeldig at jeg så meg ut sivilingeniør. Av de da fire mulige sivilingeniørretningene fremsto informatikk som det mest spennende. Så på tross av at jeg ikke hadde noen som helst databakgrunn startet jeg derfor på sivilingeniør i informatikk. Jeg hadde ingen større plan med hva jeg skulle bli eller jobbe med, men det tiltalte meg at sivilingeniør fremsto som mer praktisk rettet enn det å ta et hovedfag.
 
 
Hva synes du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
I og med at informatikk var relativt nytt som fagområde følte vi at vi var med på utviklingen. Etter hvert som man kom litt inn i stoffet og fikk gravd seg litt ned i detaljene følte jeg at ting ble mer og mer interessant. Jeg satt pris på at fagplanen i stor grad var satt opp for hele studieløpet. Jeg skulle ønske utvalget av valgfag var noe større, men i de dager var som sagt ikke fagmiljøet så stort enda.

Hvordan var det å ta sivilingeniørutdanning i Tromsø?
Jeg stortrivdes ved UiT. Det at vi faktisk var en klasse som skulle gå et helt studieløp sammen gjorde at man veldig fort ble inkludert i et godt miljø. Kullene over oss tok veldig godt vare på oss, og særlig en av fadderene tok ekstra godt vare på meg, han som i dag er ektemannen min.

Som en del av studiene hadde jeg praksis hos Fearnly Data. Der ble jeg satt til å programmere, noe som var svært nyttig for meg i den forstand at jeg oppdaget at det var andre aspekter ved IT-bransjen som opptok meg mer enn programmering. Hovedoppgaven skrev jeg gjennom Telenor i Tromsø. Jeg hadde da kontor hos de og fikk være med i deres gruppe for forskning og utvikling, noe som var veldig nyttig for å få et innblikk i hvordan det faktisk var å jobbe.

Tok du noe av utdanningen ved andre universitet enn UiT?
Jeg tok hele sivilingeniørutdanningen ved UiT. Men noen år etter dette tok jeg en MBA (Master of Business and Administration) ved Santa Clara University i California. Det å ta utdanning også ved utenlandske universitet tror jeg er svært nyttig for å være attraktiv på arbeidsmarkedet. Jeg hadde i alle fall stort utbytte av å oppleve en annen kultur og andre arbeidsmetoder.

Hvordan var overgangen fra studier til jobb?
Jeg syns overgangen fra utdanning til jobb gikk veldig greit. Det er alltid nye ting å sette seg inn i hos en arbeidsgiver, både når det gjelder arbeidsoppgaver og praktiske ting. Sivilingeniørutdanningen ga et godt fundament for arbeidslivet, og utdanningen var veldig relevant for mine arbeidsoppgaver.

Hvilken stilling har du nå og hva består jobben din av?
Jeg er banksjef for digitale flater i SpareBank 1 Nord-Norge (SNN). Med digitale flater menes kundekontakt som ikke skjer direkte med rådgivere, men på nett, sms-bank, mobilbank etc. Vi i SNN må hele tiden tilpasse oss kundenes endrede behov. Min jobb handler blant annet om å melde inn krav, være med å påvirke, og få introdusert nye løsninger som utvikles sentralt i SpareBank 1 alliansen. Det kan noen ganger være utfordrende å få folk med forskjellig bakgrunn til å snakke godt sammen og få felles forståelse for det som skal løses. Med min bakgrunn innen både teknologi og forretningforståelse føler jeg at jeg kan være et godt bindeledd i slike situasjoner.

Hva er mest spennende med jobben din?
Det mest spennende er å få være med på påvirke utviklingen til hele banken og avgjøre hvilke tjenester som banken skal tilby kundene sine fremover. Jeg liker at man får gjort noe, at ting faktisk blir noe av, og ikke bare er en vitenskaplig idé. Det å planlegge og sette ut i livet hvordan banken kan oppfylle kundenes stadig skiftende behov er både utfordrende og spennende.

I forhold til den stillingen du har nå, hva føler du at du har mest nytte av fra utdanningen?
Finansbransjen har ofte komplekse systemløsninger. Informatikkutdanningen min hjelper meg å se sammenhengene i disse komplekse systemene og dermed forstå bedre hvorfor selv små endringer (f.eks. en ny funksjon i nettbanken) kan være komplisert å gjennomføre. Kombinasjonen utdanning inne «business» og informatikk gjør det lettere for meg å forstå at nye prosjekter må ikke bare være spennende/nyttige, men de må også på ulike måter gi en merverdi for banken. Jeg føler også at denne kombinasjonen gjør det lettere for meg å tenke fremover slik at vi kan være tidlig ute med å ta til oss nye behov hos kundene på den teknologiske siden.

Hvilke fremtidige mål har du jobbmessig?
SNN er en såpass stor bedrift at utviklingsmuligheten er svært gode. Jeg har fått vært leder for 60 ansatte i et vikariat, noe som var svært lærerikt, og som gjorde det klart for meg at jeg nok passer bedre i en mer faglig stilling hvor jeg kan bedrive utvikling mer enn å ha et stort personalansvar. Som generelt mål ønsker jeg å trives på jobb og føle at jeg har tro på og liker det jeg jobber med.

Har du noen råd til ungdom som skal velge utdanning?
Velg noe man har lyst til å holde på med, noe som vekker entusiasme og interesse i deg. Ellers bør man holde alle muligheter åpne, man vet aldri hvor man ender opp til slutt. Dersom det er mulig er det flott å ta deler av utdanningen i utlandet. Arbeidsgivere ser som regel svært positivt på at man har vært i utlandet og fått innblikk i andre kulturer og måter å jobbe på. Det å velge en kombinasjon av litt ulike fag kan gi større muligheter når man skal søke jobb.

Når du ikke jobber, hva liker du å fylle dagene med?
Med mann og barn og mye reising i jobben blir det ikke tid til så mye annet, men å kose seg med god mat og god vin liker jeg veldig godt. Tromsø er en flott småby med storbyfølelse.

 

Arne Munch-Ellingsen

 

Arne gikk ut i 2008 med Ph.D i informatikk. Da intervjuet ble gjort jobbet han som seniorforsker, Corporate Development i Telenor AS.

Arne jobber som seniorforsker ved Corporate Development i Telenor. Her jobber han blant annet med hvordan vi i fremtiden best skal kunne benytte oss av at alt fra bilen, kjøleskapet og stekeovnen skal være koblet opp på Internett og kunne snakke med hverandre. Før dette jobbet han blant annet med systemprogramvaren til SOHO-satellitten og Ariane 5-raketten.  

Hva fikk deg til å velge en utdanning innen informatikk?
Jeg ville studere noe innen realfag, og i de dager var NTH (dagens NTNU) plassen å studere realfag. Jeg oppdaget før jeg begynte at det studiumet jeg hadde kommet inn på ikke var rett for meg og jeg droppet oppstart på NTH og reiste heller USA rundt et halvår. Jeg kom hjem til Tromsø midt i studieåret og for å ha noe å gjøre frem til sommeren mens jeg fant ut hva jeg virkelig ville tok jeg realfag ved UiT. Studiemiljøet var så bra at jeg ble værende. Så det var nok litt tilfeldig at jeg kom til å ende opp med å studere informatikk.
 
Hva synes du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
Dette var i en tid da datamaskiner ikke var vanlig, så det at vi fikk "leke" med det som den gang var kraftige datamaskiner var utrolig spennende og vi følte oss privilegerte som fikk denne sjansen. Vi var et gjeng som programmerte døgnet rundt og miljøet i gjenget var topp. Etterhvert fant jeg ut at informatikk passet meg perfekt så da gikk studiene ganske greit. Med en bedre forståelse av informatikken forsto jeg også lett den delen av matematikken som informatikk grenser opp mot.

Hvordan var det å ta utdanningen i Tromsø?
Studiemiljøet, og da særlig TSI og Studentuka, ved UiT var veldig godt og bidro uten tvil til at jeg fortsatte studiene ved UiT etter det første semesteret. UiT er et lite universitet, men stort nok til å ha et veldig godt faglig miljø. Samtidig er UiT lite nok til at kontakten mellom studentene og foreleserne er veldig god . Denne nære kontakten til foreleserne gjør det mye enklere å suge til seg kunnskap enn på større universitet.

Tok du noe av utdanningen ved andre universitet enn UiT?
Under hovedfaget var jeg noen måneder ved Vrije University i Amsterdam som en del av et EU-finansiert studentutvekslingsprogram. I tillegg til at det var artig å oppleve et annet studiemiljø var Andrew S. Tanenbaum, som var en guru innenfor design av operativsystem, den ansvarlige veilederen min der. Vi var også en gruppe fra UiT som var en måned i Silicon Valley i California på studietur. Instituttet var svært behjelpelig med pengestøtte til turen samt å skaffe oss innpass hos blant annet Sun Microsystems (nå Oracle America) og Xerox.

Hvordan var overgangen fra studier til jobb?
Jeg begynte å jobbe etter Cand.mag-graden, det som i dag er en bachelor, i IT-bedriften "Igloo Publishing Systems" som UiT-professor Knut Skog startet. Skog hadde tatt med ”open source” programkode til et nytt dokumentproduksjonssystem utviklet av CMU (Carnegie Mellon University) og da spesielt Peter Hibbard. I Igloo fikk jeg svært god programmeringserfaring på topp moderne datamaskiner, og vi laget et godt produkt, som vi dessverre ikke fikk solgt. Hibbard var senere med på oppstarten av Adobe Systems og designet COS som var forløperen til PDF, så vi kan vel konstatere at han og Adobe i alle fall var flinkere på markedsføring enn det vi i Igloo var :-). Overgangen til jobb var altså ikke så stor siden jeg fikk jobbe med programmering også etter studiene.

Hvilken stilling har du nå og hva består jobben din av?
Jeg er seniorforsker ved Corporate Development i Telenor her i Tromsø. Jeg har hovedsaklig jobbet med Maskin til Maskin kommunikasjon (M2M) og "Internet of Things" (IoT). Med M2M og IoT tenker vi på at alle tingene våre som bilen, kjøleskapet, hytta, støvsugeren etc. er på nett. Vi jobber med smarte løsninger hvor en kan bruke informasjon fra de ulike tingene til å hjelpe oss mennesker i hverdagen. Forskningen vår er ofte knyttet opp i store europeiske prosjekter hvor vi samarbeider med andre europeiske bedrifter. I den senere tid har jeg også blitt mer involvert i forretningsutvikling, dvs det å skape forretning av slik ny teknologi.

Etter hovedfaget jobbet jeg først i Kongsberg Spacetec. Her jobbet jeg med systemprogramvaren for SOHO-satellitten og Ariane 5-raketten. At den første Ariane 5-raketten eksploderte med akkurat SOHO ombord (en ny SOHO ble senere sendt opp) var for øvrig ikke min feil :-).

Hva er mest spennende med jobben din?
Vi i Tromsø er med på forretningsutviklingen for hele det enorme konsernet som Telenor etter hvert er blitt. Vår oppgave i Tromsø handler blant annet om hvordan vi kan oppnå konsernsynergier blant annet innenfor IoT, Device Management og eHealth. Dette arbeidet er en spennende blanding av teknologi og forretningsutvikling.

I forhold til den stillingen du har nå, hva føler du at du har mest nytte av fra utdanningen?
Utdannelsen ga meg både et godt helhetsbilde og en spisskompetanse innenfor IT-sektoren, noe som er et flott fundament for å bygge videre på. Særlig det at jeg fikk programmet veldig mye har vært svært nyttig for meg, og jeg ble tidlig fascinert over mulighetene som lå i programmering.

Som mange andre knyttet jeg gode kontakter med de ansatte ved Instituttet for informatikk (IFI) gjennom studietiden, noe som jeg tror har vært med på å styrke både det formelle og uformelle samarbeidet mellom Telenor og IFI. Hvert år har vi f.eks. hatt flere svært gode studenter fra IFI som har vært i sommerjobb hos oss.

Hvilke fremtidige mål har du jobbmessig?
Jeg trives veldig godt i Telenor og mulighetene for videreutdanning er også gode. Mer konkret så ønsker jeg å være med på å utvikle produkter innen M2M og IoT. Slike produkter må være solid forretningsmessig forankret, og i forretningsutviklingsdelen av nye produkter håper jeg å kunne bruke min kompetanse som teknolog til å bidra til at vi gjør teknologisk fornuftige valg.

Har du noen råd til ungdom som skal velge utdanning?
Mitt klareste råd må være "Velg utdanning!". Det er ikke så nøye hva man velger, men velg med bakgrunn i dine interesser og ikke på grunn av andre vikarierende motiver. For å nå langt trengs det genuin interesse og engasjement for det du holder på med.

Når du ikke jobber, hva liker du å fylle dagene med?
Jeg kjører snowboard/telemark så ofte jeg kan og spiller undervannsrugby og golf oftere enn jeg kan :-). Tromsø har en akkurat passe størrelse, byen føles stor og livlig samtidig som den er liten og trygg. 

 
 

Krister Mikalsen

 

Krister gikk ut i 1998 som sivilingeniør i informatikk. Da intervjuet ble gjort sobbet han som Principal Lead Program Manager i Microsoft Tromsø.

Allerede som ung startet Kristers datainteresse og han er nå leder ved Microsofts kontor i Tromsø. Tromsø-kontoret har blant annet ansvaret for å lage Microsoft-produkter som brukes i de store internettbutikkene. Sentralt i det de jobber med er et utvidet søkebegrep hvor en ønsker å gi kunden den informasjonen han er ute etter på en nettside nesten uten at kunden har bedt om det eller er klar over at han trengte denne informasjonen
Hva fikk deg til å velge en utdanning innen informatikk?

På videregående likte jeg godt både matematikk og fysikk, og etterhvert likte jeg tanken på å bli sivilingeniør. Jeg var usikker på i hvilken retning jeg skulle gå, men siden jeg alltid har vært interessert i datamaskiner og teknologi så ble det informatikk. Allerede i barneskolealderen fikk jeg min første erfaring med programmering og etterhvert lagde jeg programmer som for eksempel hjalp meg med å øve på gloser.

Hva synes du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
Det mest spennende er den kreative delen hvor en gjennom programmering kan lage egne programmer som løser ulike problem en har. Jeg likte også godt at progresjonen var rask slik at man hele tiden lærte mye nytt. Informatikk ved UiT hadde i de dager et forskningssamarbeid med det verdensledende Cornell University. Jeg fikk sjansen til å presentere sivilingeniøroppgaven min på Cornell. Dette var jo litt skummelt, men etter å ha oppdaget at det man gjorde ved lille UiT faktisk holdt godt mål i den store verden kom jeg hjem full av selvtillit og motivasjon for videre studier.

Hvordan var det å ta utdanningen i Tromsø?
Både det faglige og det sosiale miljøet på informatikk var utrolig godt. Jeg startet alene på informatikk, men jeg ble fort kjent med medstudentene og de fleste jeg jobber sammen med i dag kjenner jeg fra tiden ved UiT. Etter studiene startet vi et gjeng fra UiT et firma sammen som etterhvert ble kjøpt opp av FAST og så av Microsoft. Det at instituttet er ganske lite gjør at man får god kontakt med medstudenter og veileder, noe som gir veldig gode muligheter for tett oppfølging og veiledning. Jeg trivdes så godt i miljøet at jeg etter studiene jobbet i en forskerstilling hvor jeg delvis veiledet studenter som jobbet med problemstillinger knyttet til sivilingeniøroppgaven min.

Hvordan var overgangen fra studier til jobb?
Etter året som forsker ved UiT kom den store overgangen da vi cirka 10 stykk startet eget firma som jeg ble teknisk daglig leder for, som vil si at jeg hadde ansvaret for programvare vi laget for FAST. Vi jobbet da med løsninger for opplasting av gratis musikk (som dagens Urørt på P3), noe som passet oss fra UiT-miljøet faglig veldig bra. De fleste av oss var temmelig selvdrevet slik at jeg samarbeidet mer med kollegaene enn at jeg måtte lede de. Det var mye nytt jeg måtte lære for å mestre prosessen fra å ha en idé til å lage et ferdig produkt.

Hvilken stilling har du nå og hva består jobben din av?
Jeg er Principal Lead Program Manager. Jeg er da ansvarlig for "Internet business", som vil si at vi jobber med løsninger som gjør at bedrifter kan bruke Microsoft-teknologi for å f.eks. lage gode nettbutikker. Min jobb består da blant annet av å forstå hva kundene vil ha og se hvilke teknologiske løsninger vi kan bruke til å oppfylle disse behovene. Jeg jobber så tett med utviklingsteamene i ferdigstillelse av selve produktet.

Hva er mest spennende med jobben din?
Jeg liker at jobben består av både tekniske utfordringer og kundekontakt. Jeg synes det er moro å se at idéer jeg har hatt og ting vi her i Tromsø har utviklet er å finne på masse store internettsider som for eksempel Bestbuy, Ibm og Gulesider og generelt i Microsofts produkter.

I forhold til den stillingen du har nå, hva føler du at du har mest nytte av fra utdanningen?
Utdanningen gir en veldig dyp forståelsen av hvordan datamaskiner fundamentalt virker. Dette lærte vi blant annet gjennom å designe vårt eget operativsystem og oppgaver i å sette opp nettverk av datamaskiner. I tillegg har informatikkmiljøet i Tromsø lenge vært veldig gode på søketeknologi. En ting er enkle søk som å slå opp i en telefonkatalog på nett, men med "søk" som et litt utvidet begrep forsøker vi å forstå hvem du er og hva du vil ha når du manøvrerer deg gjennom en internettside. Disse tingene er ting vi tok med videre i firmaet vi startet og som er sentralt i det vi gjør i dag også.

Hvilke fremtidige mål har du jobbmessig?
I dag har vi jevnlig sommerstudenter og foreslår oppgaver til masterstudenter ved UiT, men utover dette ønsker vi å bli enda mer synlig på UiT slik at studentene vet at det et høyteknologisk miljø i Tromsø hvor en kan få jobb med informatikkutdanning. Vi ønsker også å være med på å styrke forskningen ved UiT ved å introdusere våre problemstillinger i dette miljøet. Personlig har jeg en liten drøm om å komme på minst en supersmart idé som alle endre opp med å benytte seg av, f.eks. en App til mobiltelefoner. Ellers er jeg opptatt av å holde meg faglig oppdatert og lære mest mulig av kollegaene mine.

Har du noen råd til ungdom som skal velge utdanning?
En av de viktigste tingene fra studietiden er de kontaktene man knytter og de vennen man får som både gjør studietiden artigere og som er nyttig i tiden etter studiene. Vær nysgjerrig og utfordr sannheten i alt. Ikke vær redd for å prøve ut idéer man har, man kan fort lykkes. Med å jobbe jevnt og trutt sitter kunnskapen mye lenger enn bare til eksamen er ferdig. Jeg forsto matematikken bedre når jeg kunne prøve ut teorien gjennom programmering, og generelt tror jeg det kan være lurt å knytte teoretisk matematikk opp til mer fortrolige praktiske problemstillinger. Det viktigste med det å studere er det å lære å lære.

Når du ikke jobber, hva liker du å fylle dagene med?
I tillegg til litt bedriftsfotball liker jeg godt å spille gitar. Jeg ser det som den perfekte blandingen av kreativitet og logikk. Som stolt far til to gutter på 3 og 5 år går mye tid med der. Jeg har alltid vært en stor Tromsø-patriot og jeg synes det er moro å være med på å vise at man kan gjøre store ting fra en liten by. Det er veldig givende å både kunne jobbe opp mot noen av de største kundene i verden og samtidig kunne nyte godene av å bo i en trygg og flott "småby" som Tromsø, som f.eks. å treffe på kjentfolk om morgenen på en kaffebar. Ellers så forsøker jeg å fokusere på at livet er nå og ikke en gang i fremtiden.

 

 

Error rendering component