Studentene forteller
Se hvordan andre UiT-studenter har opplevd sine utvekslingsopphold. Rull nedover siden - eller klikk på land.
Read what the students say about being an exchange student by scrolling down or clicking on country.
Romfysikk, sivilingeniør, master (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: University of Tasmania (høst 2018 - vår 2018)
Jeg dro på utveksling vårsemesteret 2018 til Tasmania, Australia. Jeg studerte ulike fag innenfor Bachelor of Biotechnology som en del av min Bachelor i biomedisin. Jeg dro alene til andre siden av verden og ble introdusert for et helt nytt skolesystem. I Australia betaler studenter skolepenger og de fleste er dermed veldig opptatt av å få mest mulig ut av utdanningen de tar. Undervisningen gjøres av kun de beste professorene i sitt felt som gjør at forelesningene er svært innholdsrike og av høy kvalitet.
Allikevel er livet i Australia rolig og "laid-back" og australierne er utrolig åpne og imøtekommende, i form av at de behandler deg som en medborger. Alle de sosiale arrangementene i studietiden foregår på studentboligene og å bo privat er dermed en dårlig idé om man ønsker å være en del av studentmiljøet.
Australias skolesystem har et veldig høyt nivå hvor alle går inn for å prestere bra og utmerke seg, og en må være villig og motivert til å holde følge. Skolesystemet er likt det amerikanske i form av at eksamen kun teller 50% av karakteren, og resten er arbeidskrav som rapporter, labkurs og fremføringer. Det betyr at man alltid må være engasjert i studiene sine, ulikt det norske systemet hvor en har et mer avslappet forhold til egenstudier.
Tasmania tilbyr en fantastisk natur, spennende fauna og flotte turområder, også like i nærheten av hovedstaden Hobart. Dermed er University of Tasmania et perfekt studiested for friluftssinteresserte studenter. Se for deg å gå fjelltur og få sett ville wallabies, wombats, kookaburras, maurpinnsvin og kanskje en tasmansk djevel.
Jeg anbefaler Tasmania for de som ønsker å oppleve et helt nytt og annerledes land som fremdeles har mange fellestrekk med Norge. Det er også for studenter som ønsker et høyt faglig nivå og som er villig til å være engasjert i studiene sine, hvor en garantert får et unikt tillegg i sitt studie.
MIKKEL BREEDVELD I CANADA
Romfysikk, sivilingeniør, master (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: University of Saskatchewan (høst 2018 - vår 2019)
Jeg er en romfysikkstudent som tilbringer det fjerde året mitt i Canada, ved University of Saskatchewan (U of S). Jeg har brukt utvekslingsoppholdet til å ta ulike fag som ikke tilbys ved UiT. Det siste semesteret (høst 2018) har jeg tatt fag i astronomi, matematikk, avansert kvantemekanikk og plasmafysikk. Dette semesteret (vår 2019) planlegger jeg å studere partikkelfysikk og ta mer ingeniørrelaterte fag. Det viser seg at U og S tilbyr et stort utvalg av fag, fordelt over mange ulike studieretninger. I alle fag jeg har tatt så langt har foreleserne vært veldig motivere og engasjerte.
U of S sitt hovedcampus ligger i Saskatoon og sies å være et av de fineste universitetscampusene i Canada. Saskatoon er den største byen i Saskatchewan, som er en av de tre prærieprovinsene i Canada. På grunn av de mange broene over South Saskatchewan River som strømmer gjennom byen, kalles Saskatoon gjerne "Brige City" eller "Paris of the Prairies". Saskatoon er nok ikke noe av det mest spektakulære Canada har å tilby når det kommer til urbant liv eller landskap.
Likevel er Saskatoon en forholdsvis stor by med en vennlig småby-atmosfære. Når det kommer til kulturforskjeller, opplever jeg at kanadiere pleier å være veldig åpne og hyggelige, og gjerne slår av en prat med en fremmed person. Likevel jeg vil ikke si at jeg på noen måte opplevde noe stort kultursjokk i løpet av de første ukene mine i Canada. Semesteret ved U of S organiseres på enn litt annen måte en ved UiT, der mid-term exams og innleveringer utgjøre en større andel av den endelige karakteren. Men til slutt er det å studere ganske likt uavhengig av hvor man befinner seg.
I alt vil jeg anbefale å dra til U of S. Selv om Saskatoon kanskje ikke er det første man tenker på når man hører Canada, føler jeg at det er høy kvalitet på fagene, og at universitetet tar godt vare på studentene gjennom mange ulike faglige, idrettslige og sosiale tilbud. I tillegg gir en fri uke i løpet av hvert semester muligheten til å reise rundt og oppleve mer av det Canada har å tilby.
LI SHUO (REBECCA) I CANADA
Arctic Adventure Tourism, bachelor (UiT i Alta)
Utvekslingsopphold: Lakehead University - Canada (høst 2018 - vår 2018)
There were two nice courses in Lakehead, I recommend them to all students who will exchange to LU, they are "Land Relations" (OUTD-1150-FB) and "Outdoor Skills & Theory I (OUTD-1310-FA)".
"Land Relations" is a perfect course that allows students to getting to know more about the city of Thunder Bay and Canada as a country - from culture, geography, First Nation Peoples, animals to plants. We spend most of our time visiting great places in the city with the school bus, and every time we have a new topic such as "bird watching" or "plants". Before the start of our trip, we need to complete the reading list of the topic of the trip. This makes the trip meaningful, easy to understand and memorize the topic.
Furthermore, I noticed that they always separated students in different teamd during the Lab Classes (like the trip of the course "Land Relations" (OUTD-1150-FB) and "Outdoor Skills & Theory I (OUTD-1310-FA)"), and when we finished our part, we would swap teams. That made the Lab Class very efficient.
The course "Outdoor Skills & Theory I" is actually composed of two courses: "Outdoor Skills II & "Theory I", in addition to "Lab for Outdoor 1310". "Outdoor Skills II" is in turn divided into two parts: 1- Navigation: (Map & compass, UTM) & 2- Camp Craft (Clothing systems, Knots, Shelters & Stoves). The picture below illustrates my experience during the lab course "navigation and skills assessments". All my gears were wet, but that did not stop me from fully immersing myself in the exciting experience. During this course, we were asked to apply our navigation skills by using a compass to navigate the forest. Each group was composed of two persons. And when we finished this part, we were expected to use the stove and build a shelter independently.
One of the amazing parts of the course "Outdoor Skills & Theory" is the three-days trip ("Lab Class"). We could choose between a backpack trip or canoe trip. I chose the canoe trip and the picture shows it. :)
Thunder Bay is a beautiful city with a great tourism potential, and my exchange study experience took place at the department for Outdoor Recreation, Parks and Tourism at Lakehead University. This experience is now part of my most precious memory in my life. I’m really grateful that our university let me have this opportunity to experience it. I recommend every student who is planning to exchange to consider Lakehead University as a destination for study abroad, especially for tourism students. Finally, it is my pleasure to share more my experience to someone who interest about LU, please feel free to contact and ask me.
Marie Westvik i Canada
Sykepleie, bachelor (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: Aurora College - Canada (høst 2018 - vår 2018)
Mitt navn er Marie og jeg har vært i Yellowknife, Canada, for å gjennomføre praksisen min som en del av 2. året på sykepleierutdanningen. Dette er en fantastisk by midt i villmarka som har mye å by på! Kino, teater, turområder og helikopterturer bare for å nevne noe.
Canadierne er meget trivelige, og livet likner mye på det norske hverdagslivet. Maten er ekstremt god og ikke minst billig, noe som passer ypperlig for en student!
Om du er hjemmekjær eller eventyrlysten - Canada har noe for enhver smak! Det er hva du gjør det til selv, men canadierne tar deg veldig gjerne imot med åpne armer!.
LINN OLSEN I DANMARK
Vernepleie, bachelor (UiT i Harstad)
Utvekslingsopphold: Københavns Professionshøjskole - Danmark (høst 2019)
Høstsemesteret 2019 fikk jeg den muligheten å være i praksis i København, Danmark, gjennom vernepleierstudiet. Som alle vet- så er det deilig å være Norsk i Danmark.
Mange av de menneskene jeg møtte i Danmark var veldig imøtekommende og gjestfrie. Praksisoppholdet var utrolig fint. Man får oppleve at Norge og Danmark er veldig lik på så mange måter i helsebransjen, men at Danskene gjør ting annerledes allikevel. Jeg opplevde i denne praksisen at de Danske er veldig nytenkende, og de våger å prøve ut nye ting. Her lærte jeg mye som jeg skal ta med videre som vernepleier i Norge.
Det var helt unikt å kunne oppleve førjulstiden i København. Her får man oppleve Danske tradisjoner rundt juletiden. I København har de en hel masse av julemarkeder rundt forbi i byen, og sist men ikke minst, hele tivoliet midt i København var pyntet opp for jul. Hele min praksis endte med en Dansk «Julefrokost». Julefrokost er det samme som julebord her i Norge. Her fikk man også sjans til å bli kjent med Danske tradisjoner.
København er en veldig fin by. Med den nye metroen har man mulighet til å utforske hele byen. Man kan også leie billig sykkel og virkelig føle seg som en Danske, med å sykle rundt i byen. Hele dette oppholdet har vært fantastisk, og jeg kan virkelig anbefale dette.
Syed Mohammad Taha i Danmark
Engineering Design, master (UiT i Narvik)
Utvekslingsopphold: Technical University of Denmark - Denmark (høst 2018 - vår 2018)
My name is Syed Mohammad Taha and I am from Pakistan. I am a MSc. Engineering Design student at the University of Tromsø and currently, I am on an exchange program at the Technical University of Denmark (DTU). My experience here is amazing beyond words, where I made new friends and dorm mates who came from different backgrounds.
The exposure I got here is very different both socially and academically. In the world of exchange, everything works so uniquely and at a quicker pace. The way courses are structured at DTU is very attractive. The dependency is more on the coursework rather than on exams which gives a good overall understanding.
The campus is huge and is divided into four quadrants with various technical departments, labs and canteens. In the end, I would say that exchange program brings a diverse group of people together which helps in understanding different cultures, and develop one's flexibility towards adapting new living environment.
SIMON LAURANSEN I GHANA
Vernepleie, bachelor (UiT i Harstad)
Utvekslingsopphold: New Horizon Special School - Ghana (høst 2018)
Sisteåret av bacheloren i vernepleie kunne vi ta praksisen i utlandet. Jeg, samt fem andre studenter, valgte å dra til Accra, hovedstaden i Ghana på Afrikas vestkant. Her skulle vi være tre måneder i praksis på en skole for elever med forskjellige behov og diagnoser.
Ghana er et land med sterk kultur, store forskjeller, mange språk og hyggelige mennesker. Hovedstaden Accra er en stor by med flere millioner innbyggere, og er en by i utvikling. Det er kjøpesentre, butikker og restauranter som inneholder alt en måtte trenge. Alle snakker engelsk, og det gjør det lett å både bli kjent og gjøre seg kjent i byen.
Ghana er full av opplevelser. Bussturer til andre småbyer, badestrender, hoteller og internettkafeer gjorde helgene til en liten ferie. Mulighetene var mange, og det å bli kjent med den afrikanske kulturen og ghaneserne var en kulturutveksling uten like.
Skolen vi jobbet på heter New Horizon Special School (https://newhorizonspecialschool.org/), og ble startet av Mrs Salome François i 1978. I Ghana, og Afrika generelt, er det knyttet mange fordommer mot personer som har en utviklingshemming. Derfor er Accra veldig heldig, og spesiell, som har en skole som New Horizon. Det å lære om fordommene og den segregeringen som foregår i land som Ghana, var en av de største kultursjokkene vi fikk der nede.
Skolen er delt i to, en undervisningsdel der det er klasser med elever i barne- og ungdomsskole-alder, og en del som er et dagsenter der de produserer kurver, klær og tekstiler som de syr. Skolen består av ca 90. elever og voksne på dagsenter, og mange dyktige lærere som har hjertet med seg på jobb. Vi som norske studenter hadde en bratt læringskurve i Ghana. Kanskje ikke om det medisinske, men om det kulturelle, og om verdien av tilrettelegging med de ressursene man har.
Jeg vil absolutt anbefale å reise til utlandet i praksis. Det er en unik mulighet til å utforske, lære om kultur og ikke minst lære om seg selv og det landet du kommer fra. Jeg er enda mer takknemlig for lovene, rettighetene og mulighetene vi har her hjemme, og veldig takknemlig for alt jeg fikk lære i Ghana på New Horizon.
Hans Husøy i Japan
Samfunnsplanlegging og kulturforståelse, master (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: Toyo University - Japan (høst 2018 - vår 2018)
I Tromsø går eg masterprogrammet i Samfunnsplanlegging og kulturforståing. I Japan har eg teke fag på masternivå innan sosiologi, geografi, boligpolitikk, turisme og planlegging.
Det er utvilsamt store kulturskilnadar og sjølv om ein førebur seg på desse, er det vanskeleg å unngå ei eller anna form for kultursjokk. Av kulturskilnadar er kanskje maten det beste. Japansk mat er billig og bra – det er stort sett alltid rimelegare å ete ute i Japan enn i Noreg.
Sjølve undervisningsopplegget er litt annleis enn i Noreg, med ei forelesing i veka per emne. Dette kan frigjere mykje tid om ein vil jobbe med andre prosjekt, vere turist, ha fri, eller gjere kva som helst. Eit stort pluss er klimaet, som er varmt med høg luftfuktigheit. Ein får stort sett to sommarmånadar ekstra og ein kan risikere å måtte gå i shorts og t-skjorte i november.
Om ein vil bestemme over kvardagen sjølv har ein veldige gode føresetnadar for dette ved Toyo University. Det er ei makelaus oppleving å bu i verdas største by med alt den har å by på.
Karl Håkon Sæther i Italia
Ledelse, innovasjon og marked , bachelor (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: University of Parma - Italia (vår 2018) og University of Siena (høst 2017)
Jeg tok utveksling fra Ledelse, innovasjon og marked. Jeg skulle egentlig bo i Firenze, men ble overflyttet på grunn av en administrativ feil - noen uker før jeg flyttet. Tok derfor første halvår i Siena og andre halvår i Parma. Jeg studerte økonomiemner på engelsk samt noe italiensk språk.
Hvordan var Siena?
Siena er en fantastisk middelalderby med nydelig mat og vin, en utrolig arkitektur og historie. Det finnes kanskje ingen større kontrast til Tromsø enn denne lille byen i de toscanske åssider. De har en veldig bra språkskole der du kan ta nybegynnerkurs i italiensk (en av to offisielle språkuniversitet i Italia) - denne skolen har også gratis språkkurs på nett så er man lur kan man ta disse i forkant.
Universitetet er en av de eldste i Italia og banken i byen er den eldste banken i verden (av de fortsatt i drift). Det setter sitt preg på byen. Innbyggerne er tro mot sine tradisjoner og nesten hele året er det én ting alle tenker på og bryr seg om: Il palio. Et hesteløp fra middelalderen som arrangeres to ganger hver sommer. I hesteløpet finnes det totalt 17 lag som kan konkurrere og alle disse lagene er hver sin lille «bydel» med eget flagg, egne samfunnshus, restauranter, barer, skoler etc.
Å være utenlandsk student kan være krevende fordi det er vanskelig å bli kjent med de lokale. Unntaket er ukene etter sommerferien når hvert distrikt arrangerer store gatefester hele tiden der hvem som helst kan være med - enten det er grilling på gata eller full fest med konsert eller dj. Det skjer ting nesten hele tiden hele året, men når disse arrangementene trekker inn er det ikke så mye å være med på som turist/student. Siena har veldig mange turister - særlig på sommerhalvåret - så selv om det er en liten by kan du si at den er delt opp i tre grupperinger: de lokale, de internasjonale studentene og turistene.
Jeg elsket mye av kulturen i Siena, men jeg ble litt lei av landsby-mentaliteten samt savnet å kunne leve som en lokal. Dermed byttet jeg til en annen by fra distriktet kjent for å være Italias mest ekstroverte: Emilia Romagna. Skolehverdagen var interessant nok. Det er en opplevelse å bevege seg rundt på et Universitet stiftet i 1240 - der lesesalene har oljemalerier i taket og der hvert fakultet har sin egen store kirke. Det faglige miljøet er relativt høyt. Mange av økonomiemnene dykker veldig i dybden på matematikk, statistikk og modeller.
EU er et viktig tema i mange fag. Jeg tok både bachelor og master-emner. Det er store forskjeller på disse. Bachelor-emnene fremstår litt uviktige og eksamenen er ganske uproffe i den forstand at den gjennomføres på en time eller to i et vanlig klasserom med én lærer.
Juks er, etter min erfaring, ganske vanlig og hvis læreren forlot rommet var det mye mobiler i bruk rundt i klasserommet. For min del ødela det inntrykket og respekten for dette fagmiljøet. Master-emnene derimot var godt gjennomført, med eksamener som man er vandt med fra Norge og med et veldig praktisk anvendelig fokus. Vi hadde for eksempel case-oppgaver for Procter & Gamble og bedriftsbesøk fra de største motehusene i Italia.
Hvordan var Parma?
Andre semester av min utveksling fra Ledelse, innovasjon og marked tok jeg i Parma - Italia. Jeg hadde tatt første semester av utvekslingsåret i Siena - en liten by på innlandet i mellom-Italia. Forskjellen var stor. Parma ligger i Nord og i et område som er av det rikeste og mest suksessfulle i Italia. I denne regionen selges alt fra Ferrari og Lamborghini til Parma-skinke, Parmesan-ost og Barilla Pasta.
Parma er i seg selv en liten by, men den ligger kun en kort togtur unna Bologna - mot sør - og Milano - mot nord. Veien er dermed kort til storbyen. Det er en ganske moderne by - med bysykler, bybiler, hyppig kollektivtrafikk og moderne arkitektur. Samtidig er det også en by med sterke tradisjoner der mye av den gamle arkitekturen fortsatt er godt bevart. Maten er helt ubeskrivelig god.
Parma kalles for Italias gastronomiske hovedstad - og det med god grunn. Lokalbefolkning er veldig åpen og inkluderende og kun et kort besøk på den lokale kaféen kan gi deg gode venner. Universitetet er moderne og fremadrettet. Jeg gikk økonomiemner - som har en liten campus inne i byen, men går du realfag har de en gigantisk campus sør for byen som ligner en amerikansk campus fra en film - med alt fra kino, golfbane, treningssenter, fotballbane med mer.
Hvis du er ute etter en «klassisk» erasmus-opplevelse med fester og eventer nesten hver dag kan det hende du syns Parma er litt kjedelig. De har et bra og gøyalt uteliv, men byen «stenger» rundt 12 før det går busser ut til nattklubbene utenfor byen.
Hvis du selv er utadvendt og ønsker å oppleve Italia som en lokal kan jeg anbefale Parma varmt.
Jonas Otari Patchulia i Kina
Økonomi og administrasjon, bachelor (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: Tsinghua University - Kina (høst 2018 - vår 2018)
Jeg begynte på bachelor i økonomi og administrasjon, høsten 2016 ved handelshøyskolen i Tromsø. Jeg er pt. på siste semesteret på utveksling ved Tsinghua University i Beijing, Kina. Her spesialiserer jeg meg innenfor finans- og politisk økonomi, herunder; miljø og ressursøkonomi, bærekraftig utvikling, regionale handelsavtaler og finansmarkeder, samt mandarin.
Det er store kulturforskjeller mtp. studie, men også i hverdagen. Arbeidsmengden på universitetet er ikke nødvendigvis representativt for hvor mange studiepoeng en skal få på et emne. I Asia - og spesielt Kina - er det en annen kultur som gjør at en må arbeide mange flere timer per studiepoeng enn det en gjør i Norge.
Lærestedet anbefales for alle som vil utfordre seg selv. Mange av foreleserne mine har doktorgrader fra eliteuniversiteter i USA - og Tsinghua er kåret #1 i Asia. Dette byr på mange spennende muligheter. F.eks. holdes det jevnlig foredrag og diverse arrangementer med viktige mennesker fra næringslivet, nobel vinnere osv. Jeg har eksempelvis grunnet statsbesøket i høst møtt flere ministere fra Norge.
SANDRA GLUCHOWSKA I NEDERLAND
Psykologi, bachelor (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: Utrecht University (høst 2018 - vår 2018)
Jeg studerer bachelor i psykologi ved Universitetet i Tromsø og denne høsten har jeg vært utvekslingsstudent i Utrecht i Nederland.
Etter første dag, merket jeg at det var veldig mange utvekslingsstudenter fra mange forskjellige land innenfor og utenfor Europa.
Jeg møtte studenter fra Spania, Australia, Latvia, Tyskland, Belgia, New Zealand, USA, Canada, Austria, Sveits, Mexico, Malaysia, Sverige, Danmark og Island. Jeg likte spesielt en ting og det var at alle var veldig åpne for å bli kjent med hverandre, og det tok ikke langt tid før jeg fikk meg mange venner.
Til alle de som har lyst til å møte og bli kjent med mange fine mennesker, som har lyst til å utfordre seg selv både sosialt, akademisk og språklig, og som ønsker en uforglemmelig opplevelse for livet, vil jeg virkelig anbefale å reise på utveksling. Det som er så fint og spesielt med Utrecht, er de fine kanalene mellom de små gatene og det spennende og sosiale utelivet om kveldene!
MARTIN SKIPPERRUD SKARPEID I PORTUGAL
Fiskeri-og Havbruksvitenskap (sjømat), master (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: University of Algarve (vår 2018)
Jeg studerer Fiskeri-og Havbruksvitenskap på UiT og var på utveksling med Erasmus i Faro, Portugal. Der fulgte jeg 2 studieprogram «fisheries» og «aquaculture», alt ettersom hva som passet timeplanen. Jeg trivdes svært godt, både akademisk og på fritiden.
Undervisningen hadde noe variert kvalitet, og ettersom enkelte professorer ikke var så flinke i engelsk. Lærte en del nytt, lærte på andre måter og noe repetisjon. Selve universitetet var ikke av høy standard som jeg er vant med fra Norge, men var noe av sjarmen. Det beste med oppholdet rent akademisk er min kunnskap og selvsikkerhet med å snakke og presentere på engelsk (+ noe portugisisk).
Kultur.. Portugisere er svært annerledes fra nordmenn. Punktlighet var min største utfordring i starten, ettersom det ikke gjelder i Portugal. Men lærte å sette pris på en «sløvere/roligere» livsstil senere i oppholdet, uten stress.
Faro er en liten by, «hovedstaden» i Algarve-distriktet, og dermed ikke for alle – men svært kort avstand til strand paradis og opplevelser. Jeg trivdes godt i byen og anbefaler Faro, rimelig bolig (2000-3000NOK), billig mat og drikke – man lever svært godt på lånekassens stipend.
Kevin Aaland i Russland
Russlandsstudier, master (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: Higher School of Economics (HSE) - National Research University i Moskva (høst 2018)
Jeg studerte enkeltemner innenfor internasjonal politikk samt et emne i russisk språk. Jeg studerer master i russlandstudier på UiT, så dermed var veldig nærliggende at jeg også tar et utvekslingsopphold i det landet jeg skal kunne mye om. Målet mitt var å fordype meg i russisk språk og kultur, samt bli kjent med vanlige russere. I løpet av oppholdet fant jeg mye inspirasjon og kildemateriale til min masteroppgave.
Jeg skal åpne med å si et sitat som mange andre russlandskjennere vanligvis nevner når man snakker om kulturforskjellene til vårt store naboland: «Russland er noe for seg selv». Jeg har vært i Russland flere ganger før men jeg lærer alltid noe nytt for hver gang jeg er tilbake. For eksempel, er det større fokus i det russiske utdanningssystemet at man skal kunne mye små detaljer som datoer på viktige slag.
Den største forskjellen jeg vil si mellom nordmenn og russere er at sistnevnte er mer familieorientert dvs. at unge russere etablerer seg gjerne tidligere med ekteskap og barn. I Moskva er ikke dette så utpreget som i de mindre byene men det synes fremdeles i den russiske tankegangen. Kulturforskjellene mellom nordmenn og russere er store men vi har også en del likhetstrekk.
Et område der vi er nokså like er at det tar tid å bli kjent med en russer og en nordmann. Det er når man først blir godt kjent at vi åpner oss opp. Et annet eksempel der vi er like er at vi ikke prater til hverandre på offentlig transport – noe jeg synes faktisk er ganske greit, særlig når man skal tilbringe mye tid på metroen.
Ja, jeg anbefaler HSE til alle som ønsker å lære mer om Russland og Moskva. Jeg ville til Moskva fordi jeg ville bo i en storby som er rik på historie og kultur. Moskva er massivt og storbyen har et stort tilbud av fritidsaktiviteter, museumer, og kulturelle severdigheter. Noe av det jeg ble mest overrasket over er hvor internasjonalisert Moskva egentlig er.
Blant annet dro jeg på Comic Con og en dataspillmesse der jeg ble kjent med mange russere som også var interessert i det samme som meg. Jeg ble også overrasket over at det bor så mange andre mennesker her fra alle verdens land som enten jobber eller studerer i Moskva.
Endre Nordstrand i Skottland
Akvamedisin, master (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: University of Aberdeen - Skottland (høst 2018 - vår 2018)
Endre Nordstrand 24år, studerer Akvamedisin på Norges Fiskerihøgskole. Mitt utvekslingssemester til University of Aberdeen var utrolig lærerikt og spennende. Jeg ville ikke vært foruten. Det var spesielt viktig at alle fagene jeg tok i Aberdeen ble godkjent ved UiT. Da det ikke er noen valgfag for min studieretning.
Jeg hadde ikke så mange forventninger til mitt utvekslingsopphold, men så for meg at jeg skulle bli bedre i engelsk og møte mange nye mennesker. Det gjorde jeg i aller høyeste grad. Aberdeen ligger plassert slik at det er lett og kort å dra på utflukter til resten av Skottland og Europa. Jeg likte kulturen veldig godt, men kanskje litt mer gammeldags enn jeg hadde sett for meg.
Campus ligger fint til i den gamle delen av Aberdeen. Universitetet er Storbritannias 4. eldste, det gjenspeiles i både bygninger og tradisjoner. Læringsmiljøet var godt, men annerledes enn det jeg var vant med fra UiT. Det var tettere oppfølging, og kontinuerlig vurdering.
Jeg vil absolutt anbefale et utvekslingssemester til University og Aberdeen.
ADRIAN SANDVIK I SPANIA
Samfunnsøkonomi (profilering utland), bachelor
Utvekslingsopphold: University of Valencia (høst 2018 - vår 2019)
Jeg har vært på utveksling i Valencia, en by øst i Spania, høstsemesteret 2018. Jeg studerer samfunnsøkonomi på UiT, men her har jeg hatt mer business-rettet fag. De største kulturforskjellene jeg har lagt merke til som virkelig skiller Spania for Norge er blant annet; den rolige attituden mange spanjoler har til tid er veldig annerledes fra Norge, uttrykket mañana mañana er virkelig en greie her.
Det er også veldig vanlig å ta en øl til hvert måltid, og egentlig en øl uten måltid også, har man 10 minutter til overs så er det 10 minuter man burde bruke på å ta en øl. Det er veldig eksotisk her nede i sør, sender med en bilde av meg og en ape da jeg var å besøkte Gibraltar, som kun er en lang kjøretur unna studiebyen.
Jeg anbefaler absolutt alle som vurderer å dra til Valencia om å faktisk søke, det har uten tvil vært mitt mest avslappende og morsomme periode i livet mitt. En unik mulighet for å få venner fra andre steder i verden, og oppleve sørligere strøk. La med at par "landskapsbilder" også.
OLE SØRENSEN I VIETNAM
Fiskeri-og Havbruksvitenskap (ressursforvaltning), master (UiT i Tromsø)
Utvekslingsopphold: Nha Trang University (høst 2018 - vår 2018)
Jeg studerte Marine ecosystem management der som var en del av min master i marin ressursforvaltning på NFH. Vietnam er et veldig spennende land som har sett stor utvikling de siste årene. Jeg vil si det er nokså anderledes fra de andre landene i sørøst asia.
Generelt kan det være vanskelig å komme innpå folk, men da man er på en plass over lengre tid og lokale begynner å kjenne deg igjen, så er det vietnamesiske folket utrolig imøtekommende, varme og hyggelige folk! Campus på Nha Trang Univeristy er veldig sosialt og livelig.
Som den eneste hvite der fikk jeg mye oppmerksomet og det ble mange selfier, det hjelper ikke at jeg nesten er to meter og har dreads.. Men det var bare morsomt, og folk er hovedsakelig bare interesserte i å prate litt engelsk eller ta en kaffe. Ellers kjempebillig boende og billig mat! Annbefaler et opphold i Nha Trang på det sterkeste! Bilder er fra klassekamerater, stranda, en plass på campus og utsikten fra leiligheten på campus.
Last changed: 24.03.2023 14.54