høst 2024
SOS-3018 Å bruke sosiologi i den virkelige verden! Analyse av fellesskap i bedrifter, institusjoner og organisasjoner - 10 stp

Emnetype

Emnet er et valgfritt fordypningsemne innen masterprogrammet i sosiologi og lektorutdanning med studieretning sosiologi.

Opptakskrav

Søkere må, i tillegg til generell studiekompetanse, ha bachelorgrad, cand. mag.-grad, annen grad eller yrkesutdanning av minimum 3 års omfang, eller utdanning som iht. §3-5 i UH-loven er godkjent som jevngod med de nevnte grader eller yrkesutdanning.

Fordypning: Bachelorgraden må ha en fordypning på minimum 80 studiepoeng in sosiologi. Fordypningen skal ha en progresjon der minimum 30 studiepoeng er på 2000 nivå (påbyggingsnivå) eller tilsvarende. Det stilles et faglig minstekrav for opptak på karakteren C (2,5). Karakteren beregnes som et vektet gjennomsnitt av alle emnene som inngår i opptaksgrunnlaget. Emner med vurderingsuttrykk 'bestått' blir ikke inkludert i beregningen.

Emnet er også åpent for studenter som oppfyller opptakskrav for masternivå innen andre samfunnsvitenskaplige fag.

Søknadskode 9371 - enkeltemner på masternivå.


Innhold

Sosiologi har på alle studienivå undervisning i hvordan samfunnet er bygget opp med ulike institusjoner og organisasjoner. Dette er nokså teoretiske innføringer i hvordan samfunnet fungerer. I dette emnet vil studentene lære å bruke ulike verktøy for å undersøke og analysere konkrete problemstillinger i institusjoner, organisasjoner og bedrifter i praksis.

Målsettingen med emnet er at studentene skal lære å anvende sosiologisk teori, begreper og metoder for å analysere og forstå problemstillinger fra det virkelige liv og med utgangspunkt i en lokal kontekst. Studentene skal utforske konkrete problemstillinger i en institusjon, en organisasjon eller en bedrift (f.eks. en skole eller Røde kors hjelpekorps). Emnet skal gi studentene kunnskap og ferdigheter som kan brukes i arbeidslivet for å forstå sammenhenger og identifisere mulige løsninger på problemer som kan oppstå innenfor en institusjon, organisasjon eller en bedrift.

Bedriftsbesøk vil kunne inngå som del av arbeidet. Emnet er lagt opp som et samarbeid med arbeidslivet og vil være nyttig for studentene i senere arbeidsliv.


Hva lærer du

Studenten skal lære

  • Å identifisere en konkret problemstilling i en valgt institusjon/organisasjon/bedrift som kan forstås ved hjelp av sosiologisk teori og undersøkes ved hjelp av sosiologiske metoder.
  • Å gjøre rede for samfunnsoppgavene til en valgt institusjon/organisasjon/bedrift
  • Å vise hvordan institusjonen/organisasjonen/bedriften styres av samfunnet ved hjelp av lover og regler, samt eventuelle overføringer fra stat, fylke eller kommune («det offentlige»)
  • Hvordan institusjonen/organisasjonen/bedriften organiseres, og hvordan den fungerer internt
  • På hvilken måte institusjonen/organisasjonen/bedriften samhandler med enkeltindividet, enten enkeltindividet er kunde, arbeidstaker, student, frivillig eller at de har et annet forhold til institusjonen/organisasjonen
  • Å utforske hvordan ansatte og publikum opplever institusjonen/organisasjonen/bedriften

Læringsutbytte:

  • Studenten skal kunne anvende samfunnsvitenskapelige teorier på et praktisk felt
  • Etter emnet skal studenten kunne ta for seg et konkret fenomen i en institusjon, organisasjon eller bedrift for analyse
  • Studentene lærer å anvende både nye og kjente digitale hjelpemidler i praksis
  • Studenten lærer hvordan digital kompetanse og spørsmål knyttet til informasjonssikkerhet kan anvendes i møte med samfunnets ulike institusjoner/organisasjoner/bedrifter
  • Refleksjonskompetanse

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

  • 3-5 dobbeltimer med forelesning. Forelesningene blir tatt opp og gjort tilgjengelig i Canvas, slik at studentene har mulighet til å gå tilbake til forelesningene i arbeidet med egen oppgave.
  • 5 dobbelttimer arbeidsseminar
  • Studentstyrt gruppearbeid

Undervisningen bygger på aktiv deltakelse og forutsetter selvstendig arbeid fra studentenes side.

Kvalitetssikring av emnet: Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Vurderingsform: Dato: Vekting: Varighet: Karakterskala:
Hjemmeeksamen 08.11.2024 09:00 (Utlevering)
22.11.2024 14:00 (Innlevering)
0/1 1 Semester A–E, stryk F
Muntlig eksamen 1/1 30 Minutter A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Obligatorisk deltakelse i seminarer og gruppearbeid Godkjent – ikke godkjent
Presentasjon av semesteroppgaven i avslutningsseminar Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Earlier years and semesters for this topic