høst 2024
MFA-2009 Offshoreteknologi og operasjoner - 10 stp

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter på Bachelor i nautikk og Bachelor i havteknologi. Kan ikke tas som enkeltemne.

Obligatorisk forkunnskapskrav

MFA-1011 Nautikk 2

Innhold

Emnet gir studenten teoretisk og praktisk kunnskap om planlegging og gjennomføring av maritime operasjoner offshore. Det undervises i relevante teknologier og metoder som benyttes for posisjonering av fartøy i offshore operasjoner. Det undervises videre spesifikt i de forskjellige typer operasjoner innen offshore næring som eksempel supply, ankerhåndtering, brønnintervensjon, sub-sea installasjoner, kabel- og rørlegging og installasjon av vindmøller. Studentene får gjennomføre praktiske øvelser på DP simulator og gjøre seg kjent med tilgjengelig funksjonalitet, prinsipp som ligger til grunn for virkemåte og praktisk bruk.

Emnets innhold er i samsvar med Nautical Institutes sine krav til første fase i opplæringsløpet (DP Basic) for operatører av fartøy med dynamisk posisjonering. Emnet dekker kravene i The Nautical Institute Certification and Accreditation Standard Vol.1. og STCW koden del A-II/2 og B-V/e og del B-V/f.


Recommended prerequisites

MFA-1009 Nautikk intro, MFA-1010 Nautikk 1, MFA-2006 Nautikk 3

Hva lærer du

Kunnskaper:

Studenten

  • har god oversikt om generelle prinsipper og konsepter for dynamisk posisjonering, dets bruksområder og typiske operasjoner
  • har bred kunnskap om systemkomponentene i et system for dynamisk posisjonering som datamaskiner, datanettverk, posisjons- og referansesystemer og sensorer
  • har gode kunnskaper om typiske oppsett for maskinerisystemer som dieselelektriske og konvensjonelle, thrustere, kraftdistribusjon og nødsystemer.
  • har gode kunnskaper om de forskjellige operasjoner hvor dynamisk posisjonering benyttes og hva som er utfordringene med de forskjellige operasjonene.
  • har kunnskaper om regelverk og krav som gjelder for bemanning av fartøy med dynamisk posisjonering, oppsett og krav til dynamisk posisjoneringssystemer for forskjellige operasjoner og redundansklasser, for gjennomføring av kritikalitetsanalyse og planlegging av operasjoner.
  • har kunnskaper om forskjellige typer marine operasjoner for installasjon, vedlikehold og reparasjoner på strukturer på havbunn, rør- og subseainstallasjoner, løfteoperasjoner og installasjoner av vindmøller.
  • har kunnskaper om planlegging av marine operasjoner med hensyn til vær-vindu og sikker gjennomføring.

Ferdigheter:

Studenten

  • kan sette opp et dynamisk posisjoneringssystem og kan gjøre dette i henhold til gjeldende industristandarder og regelverk.
  • kan manøvrere et skip med dynamisk posisjoneringssystem og kan evaluere de farer for forskjellige operasjoner som kan oppstå.
  • kan betjene utstyr for operasjoner med dynamisk posisjonering inkludert posisjonsreferansesystemer og kan evaluere kvalitet og nøyaktighet på fartøyets posisjon og posisjonsreferansesystemer
  • kan gjenkjenne og håndtere de ulike typer alarmer, advarsler og informasjonsmeldinger og kan reagere i forhold til de forskjellige typer hendelser som kan oppstå
  • kan foreta en sikker job-analyse og risikoanalyse knyttet til manøvrering ved de forskjellige typer offshoreinstallasjoner.
  • kan gjennomføre planlegging av marine operasjoner med hensyn til vær-vindu og sikker gjennomføring.

Generell kompetanse:

Studenten

  • har kompetanse om systemer for dynamisk posisjonering, maritime offshore operasjoner og teknologi for å kunne anvende dette til gjennomføring av sikre operasjoner med hensyn til liv, helse, miljø og eiendeler.

Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisning og eksamen er norsk.

Pensum og presentasjoner er engelsk


Undervisning

28 timer forelesning og 12 timer simulatorøvinger. Praktiske øvelser på simulator med forberedelse, briefing og debrifing.

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 03.12.2024 09:00
4 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Innleveringer Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

More info about the coursework requirements

Skriftlige innleveringer. Arbeidskravet har ubegrenset gyldighet.

Kurset dekker kravene til Nautical Institute’s DP Basic Course. For studenter som ønsker kompetansebevis for dette, vil en større del av forelesningene og simulatorøvingene ha obligatorisk oppmøte. Dette vil bli opplyst nærmere om ved semesterstart.


Re-sit examination

Studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen tilbys kontinuasjonseksamen tidlig i påfølgende semester.
  • Earlier years and semesters for this topic