høst
2022
ARK-3007 Jordsmonn og klima - 10 stp
Opptakskrav
Forkunnskapskrav:
Samme opptakskrav som ved opptak til master i arkeologi.
Emnet er også åpent for studenter i naturfag med elementære forutsetninger for å anvende klassisk fysikk.
Anbefalte forkunnskaper:
Realfag fra videregående skole kan være en fordel.
Søknadskode 9371 - enkeltemner på masternivå. Husk å skrive hvilke(n) emnekode(r) du søker opptak til i merknadsfeltet.
Innhold
Formålet med emnet er kvalitativt å kunne forstå egenskapene til jordsmonn og hvilke prosesser som forårsaker endringer over tid.. Naturlige vilkår som luft, vann, klima, berggrunn og topografi gir forutsetninger for hvordan et jordsmonn utvikler seg. Menneskelig aktivitet påvirker også jordsmonnet og medfører langvarige endringer som kan dokumenteres tusenvis av år etter noe fant sted. Dette er en grunnleggende forutsetning for arkeologisk geofysikk hvor eksempelvis magnetiske, termiske eller elektriske kvaliteter ved jordsmonnet brukes til å dokumentere fortidig menneskelig aktivitet.
Å forstå prosessene som styrer jordsmonndannelsen er en forutsetning for å kunne bruke jordsmonnet som natur- og kulturhistorisk arkiv.
Emnet tar blant annet utgangspunkt i mineralske kornstrukturer som leire og sand og hvordan disse påvirker og gir forutsetninger for jordsmonnets utvikling. Hvordan ytre krefter, som tyngdebelastning, komprimerer et jordsmonn er avgjørende for konserveringen av eksempelvis boplasser, ferdselsveier og dyretråkk. Tyngdekraften jobber kontinuerlig og trykker nedover formen til menneskeskapte strukturer og naturlig topografi. Den forårsaker også at arkeologiske gjenstander beveger seg nedover i jordsmonnet. Vann, som befinner seg i porer i jorden, kan på den andre siden presse oppover gjenstander når det fryser og utvider seg. Stabilitet i løst materiale i skråninger, erosjon og jordsmonnets bæreevne har stor praktisk (geoteknisk) betydning.
Som fordypning velges et individuelt tema for et avsluttende karaktergivende essay.
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskaper og forståelse
Studenten skal ha:
- grunnleggende kunnskap om fysikalsk jordbunnsvitenskap. Stikkord er korndannelse, sedimentering, vekselvirkninger mellom vann og jord, vannets bevegelse og varmeforhold i jordsmonn, stabilitet og forflytting av løse masser.
Ferdigheter
Studenten skal kunne:
- forklare minst kvalitativt vanlige fenomener knyttet til jordsmonn og anvende kunnskapen innen sine fagfelt.
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Karakterskala: |
---|---|---|
Hjemmeeksamen | 28.11.2022 14:00 (Innlevering) | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
||
Besvarelse av oppgavesett | Godkjent – ikke godkjent |
More info about the coursework requirements
Det vil bli utdelt 3 oppgavesett med forståelsesspørsmål til fastsatte tidspunkt i løpet av semesteret. Minst 75 % av oppgavene må besvares tilfredsstillende, der studenten i det minste viser at relevante grunnprinsipper legges til grunn .
Oppgavene har til formål å teste studentenes egen forståelse. Korte svar (telegramstil; stikkord) innleveres elektronisk. Som regel skisseres svar på oppgavene som ledd i forelesningen etter dato for innleverte oppgaver. Studentene oppfordres til å besvare oppgavene i arbeidsgrupper.
Studenter med ulik orientering (f. eks. i fysikk, arkeologi, geologi) kan gis ulike oppgaver.
- Questions about the course
- E-post: aisi@hjelp.uit.no
- Earlier years and semesters for this topic