Tromsøpalmen - en pryd og en plage

Tilbud om vandreutstilling.

Dette er utstillingen som forteller historien om arter som flytter seg over grenser. 

Se video av utstillingen

Tromsøpalmen – Heracleum Persicum - er et av de beste eksemplene på hva som kan skje når du flytter arter over store strekninger. Planten ble innført til Norge som en hageplante på midten av 1800-tallet. Den viste seg vekstvillig og stor, og det tok ikke lang tid før den vokste seg ut av hagene. I dag er den er den blitt en trussel for det biologiske mangfoldet, og er svartelistet av Artsdatabanken.

Hvor kommer tromsøpalmen fra og hvordan virker den på naturen dit den kommer? Det har vært og er fremdeles ubesvarte spørsmål om tromsøpalmen og andre innførte arter. Utstillingen er basert på en doktorgradsavhandling som ved bruk av dna-analyser viser at tromsøpalmen kommer fra Iran. 

Tromsøpalmen har altså reist over flere kontinenter. Den har slått solide røtter i nye hjemland, og har lagt sin elsk på Nord-Norge og spesielt på Tromsø. Den brukes både til mat og medisin i opprinnelseslandet Iran, men hos oss har den størst betydning som dekor og symbol. Som du kan se på bildet over er den blant annet hovedmotiv på Tromsø festdrakt.

Med sine store skjermer kan den være en pryd for øyet. Med sine enorme frømengder kan den bli en plage for naturmangfoldet. Tromsøpalmen – en pryd og en plage. 

 

Siste visningsdag på Tromsø Museum er 29. januar 2017. 

 

Ønsker du utstillingen?

Kontakt og informasjon om betingelser får du hos Per Helge Nylund, Tromsø Museum - Universitetsmuseet.
E-post: per.h.nylund@uit.no,  telefon: 77 64 51 02

Starts: 25.09.16 kl 00.00
Ends: 31.12.99 kl 00.00
Where: Tromsø Museum
Location / Campus: Tromsø
Target group: Alle
Add to calendar