Elevaktiviteter

Skolelaboratoriet i realfag og teknologi
Tilbake til elevaktiviteter Ressurser Om skolelaboratoriet Læreraktiviteter Elevaktiviteter

Antibiotikaresistens – hvordan det letes etter løsninger i havet

mp64301764-many-different-bacteria-in-the-petri-dish.jpg

Verdens helseorganisasjon anser antibiotikaresistens som en av de alvorligste helserisikoene i vår tid. Utviklingen av resistens truer med å reversere et århundre med medisinsk fremgang. Forskere verden over jobber derfor med å finne nye strategier og medikamenter som kan bekjempe antibiotikaresistente bakterier. Ved UiT, og i Tromsø for øvrig, finnes det et stort fagmiljø som undersøker marine og arktiske arter i sin jakt på nye antimikrobielle molekyler som kan brukes i medisiner mot resistente bakterier.

I denne aktiviteten får elevene en innføring i hvordan forskere jobber med å finne nye medisiner ved hjelp av marin bioprospektering. Her får elevene selv dyrke fram marine bakterier fra prøver med sjøvann, alger eller annet innsamlet materialet fra havet på agarplater. Dette gir elevene muligheten til å oppleve og lære om mangfoldet av marine mikrober. I tillegg vil elevene delta i et demonstrasjonsforsøk med en kjent bakterie og ulike antibiotika og antifager (virus som infiserer bakterier). Etter en ukes inkubasjon kan elevene observere ulike reaksjoner fra bakteriene på de testede medikamentene, som inkluderer antibiotikafølsomhet (bakterier dør rundt disken), antibiotikaresistens (bakterier vokser rundt disken) og seleksjon av resistens (kolonier innenfor de døde sonene).

Undervisningen er delt inn i to økter med minst en ukes mellomrom:

Økt 1 (60-90 min):

  • Innføring i marin bioprospektering og dens rolle i å løse antibiotikakrisen.
  • Elevaktivitet der marine prøver (sjøvann, alger, annet marint materiale) sås på agarplater . Elevene kan også ta med og teste egne marine prøver.
  • Oppsett av et forsøk med en kjent bakterie og ulike antibiotika og antifager, utført som en demonstrasjon av fagpersoner av hensyn til helsesikkerheten.

Økt 2 (60-90 min):

  • Etter en ukes inkubasjon har marine bakterier vokst frem på elevenes agarplater. Elevene får undersøke det rike mangfoldet av bakteriekolonier.
  • Elevene studerer effekten av antibiotika og antifager på en kjent bakterie og utforsker konseptene antibiotikafølsomhet, antibiotikaresistens og seleksjon av resistens.

 

Dette opplegget berører følgende kompetansemål:

Biologi 1:

  • gjere greie for korleis virale og mikrobielle sjukdommar oppstår, spreier seg og blir nedkjempa
  • gjere greie for bruk av antibiotika og drøfte moglege konsekvensar

Fagområde: Biologi
Type aktivitet: Labøvelse, Demonstrasjon, Forelesning
Skolefag: Biologi 1
Varighet: 2 x 90 min
Maks antall elever: 30
Målgruppe: Videregående
Ansvarlig: Seuthe, Lena

Klikk her for å melde på din klasse!