Governance of Land and Natural Resources in Sápmi – a legal approach

GoSápmi

Om prosjektet

Prosjektets overordnede mål er å analysere og utrede modeller for forvaltning av land og naturressurser i de tradisjonelle samiske områdene i Norge.

Foto: Øyvind Ravna

Urfolks deltakelse i forvaltning av naturressurser landområder tradisjonelt brukt av dem, står sentralt for utvikling av deres kultur og samfunnsliv. Det internasjonale samfunnet har derfor inngått avtaler som sikrer urfolks deltakelse i slik forvaltning. Norge har gjennom flere tiår arbeidet for å implementere slike forpliktelser i nasjonal lovgivning. Det kan her vises til reindriftsloven, Finnmarksloven og forslagene til Samerettsutvalget II m.fl. Prosjektet vil undersøke hvordan det rettslige rammeverket fungerer, hvor det vil bli satt søkelys på lovverk, rettsanvendelse, rettsoppfatninger og sedvaner.

Prinsippet om lokal ressursforvaltning ligger til grunn for forvaltning av offentlig eid utmark i Norge, f.eks. gjennom fjellova. Denne forvaltningen vil også bli undersøkt. Videre inkluderer prosjektet en studie av forvaltningen av samisk reindrift med henblikk på mulig styrket brukerdeltakelse i forvaltningen.

Studien vil bli utviklet gjennom tre arbeidspakker (WP) hvor WP1 vil analysere folkeretten og gi en systematisk oversikt over internasjonale standarder for urfolks rett til å delta i forvaltning av land og naturressurser. WP2 vil gi en analyse av hvordan Sverige, Finland og Canada rettslig sett forholder seg til de samme land- og ressursforvaltningsspørsmålene. WP 3 vil dra veksel på analysene i de to første arbeidspakkene, og samtidig drøfte regelverk og praksis for land- og naturressursforvaltningen av områder tradisjonelt brukt og besittet av samer i Norge. Retts- og eiendomshistorie, samt rettsoppfatninger vi være en del av dette.

Ut fra en samlet analyse vil prosjektet søke å frembringe kunnskap, både av akademisk og praktisk art, så vel som konkrete anbefalinger for forvaltningsordninger til nytte for beslutningstakere, brukere og rettighetshavere. Videre er det et siktemål at prosjektet kan bidra til harmonisk sambruk av ressursene mellom de forskjellige brukergruppene av naturressursene i Sápmi.