Nautikk
Nautikk - bachelor /Varighet: 3 år / Credits (ECTS): 180Har du lyst å jobbe for eksempel som offiser på offshore konstruksjonsfartøy eller som navigasjonsoffiser i sjøforsvaret? Studiet tilbyr undervisning i en høyteknologisk simulator og på universitets egne båter får du mulighet til en maritim karriere både til havs og på land. Dette studiet er for deg som ønsker å satse på en karriere innen skipsfart.
Les mer om andre studier vi tilbyr i vår digitale brosjyre.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:
Matematikk R1 (S1 + S2) og ett av følgende krav
- Matematikk R2 eller
- Fysikk 1 + 2 eller
- Kjemi 1 + 2 eller
- Biologi 1 + 2 eller
- Informasjonsteknologi 1 + 2 eller
- Geofag 1 + 2 eller
- Teknologi og forskningslære 1 + 2
Du dekker kravet, selv om du ikke har generell studiekompetanse, hvis du har:
- bestått 1-årig forkurs for 3-årig ingeniørutdanning og integrert masterstudium i teknologiske fag etter - fagplan av 2014 eller
- bestått 1-årig forkurs for ingeniør- og maritim høyskoleutdanning eller
- bestått 2-årig fagskoleutdanning etter studieordninger før rammeplan fastsatt av departementet i 1998/99.
Antall studieplasser i 2025: 18
Tidligere poenggrenser;
Hovedopptak 2024:
- Ordinær kvote: Alle.
- Førstegangsvitnemål: Alle
Hovedopptak 2023:
- Ordinær kvote: Alle.
- Førstegangsvitnemål: Alle
Har du generell studiekompetanse, men mangler matematikk R1 og R2, og fysikk 1?
Du kan ta Realfagskurset i Tromsø for å få denne kompetansen. Realfagskurset i Tromsø er på vårsemesteret og er et fulltidsstudium.
Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.
Beskrivelse av studiet
Studiet fokuserer på grunnleggende fag knyttet til føring og drift av skip og maritime installasjoner. Du lærer blant annet navigasjon, drift og ledelse, sjørett, håndtering av skip og last og meteorologi. Studiet gir også grunnleggende innføring i matematikk og fysikk. I løpet av siste del i studiet velger man en spesialisering innen ett av følgende fagområder:
- Sikkerhet og sikkerhetsledelse: fordyper deg innen håndtering av personell- og organisatoriske sider av risiko, ulykker, miljø og sikkerhet relatert til skip og maritime virksomheter.
- Operasjon og drift: fordyper deg i hvordan du skal håndtere helse, miljø og sikkerhet for skip og personell, teknologi for nordområdene, bærekraftig og grønn transport, maritim risiko og sikkerhet samt organisasjon og ledelse.
- Teknologi: fordyper deg i realfag som matematikk, statistikk og skipshydrodynamikk, slik at du kan være med å utvikle teknologi som kan brukes til havs.
Etter endt studie vil du være kvalifisert for å starte opplæring om bord på skip for opparbeidelse til dekksoffisersertifikat. Etter 12 måneder godkjent fartstid, vil du kunne løse dekksoffisersertifikat Kl. D3, som gir det rett til å være styrmann på skip av ubegrenset størrelse. Med tilstrekkelig operativ erfaring om bord fra skip eller maritime installasjoner vil man kunne løse dekksoffisersertifikat Kl. D1 som gir ubegrensede førerrettigheter og muligheten til å bli sjøkaptein.
UiT sin geografiske plassering gir også en unik mulighet til å lære om problemstillinger knyttet til maritim drift i Arktis, og man vil i løpet av studiet få mulighet å ta spesialkurs for operasjon av skip under arktiske forhold. Andre spesialkurs som gis under studiet er sikkerhetskursene (IMO 50 og IMO 80), maritim kommunikasjon (GMDSS) og dynamisk posisjonering.
Store deler av undervisningen foregår i moderne simulatorer, om bord i vår egen båt eller ved testing av skipsmodeller i basseng.
Hva lærer du?
Studiet lærer deg om fagene knyttet til sertifikater i henhold til STCW-konvensjonen. Du vil lære om sikkerhet, menneskelige faktorer, og regelverk som er viktige for å drive skip trygt. I løpet studiet vil du også få muligheten til å lære gjennom simulatorøvelser og seilas. Du vil bli kjent med hvordan forskning og utvikling foregår innen det maritime feltet, og du vil lære om skipsfartens tradisjoner og hvordan den påvirker samfunnet og miljøet.
Studiet vil gi deg ferdigheter til å løse både teoretiske og praktiske problemer, noe som er viktig for sikker drift av skip. Du vil lære å lede operasjoner om bord og samarbeide med andre fagfolk.
Gjennom studiet vil du få en forståelse for de økonomiske, etiske og miljømessige konsekvensene av maritim virksomhet. Du vil lære å planlegge og gjennomføre prosjekter, både alene og i team, og bidra til faglig utvikling i den maritime næringen. Du vil også bli i stand til å formidle kunnskap til ulike målgrupper og lære om innovasjonsprosesser som kan føre til bærekraftige løsninger.
Jobbmuligheter
Studieretning nautikk gir deg muligheten til å ha hele verden som arbeidsplass. Etter oppnådd bachelorgrad og fartstid kan du seile som styrmann, overstyrmann eller kaptein på alle typer skip over hele verden. De vanligste fartøytypene er ferger og hurtigbåter, cruiseskip, tankskip, containerskip, spesialskip, rigger og skip tilknyttet sjøforsvaret.
Nautikere er også godt kvalifisert til å jobbe i landbaserte yrker som: rederier, klasseselskaper, havnemyndigheter, offshoreindustri, konsulentselskaper, utstyrsprodusenter, forsikring og skipsmegling. Offentlige stillinger i Sjøfartsdirektoratet, Kystverket, Sjøkartverket og Losvesenet er også aktuelle for våre studenter.
Gradsnavn
Bachelor i nautikkVidere studier
Studiet kvalifiserer til masterstudier både i Norge og internasjonalt. Ved UiT vil du blant annet kvalifisere til Master i samfunnssikkerhet eller Technology and safety in the high north avhengig av studieretning og forutsatt at du oppfyller krav til gjennomsnittskarakter.
Related professions
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Studiet er et norskspråklig studieprogram. Det innebærer at både undervisning og eksamensoppgaver gis på norsk.
Enkelte fag vil være engelskspråklige. Undervisning, pensumlitteratur og eksamensoppgaver vil her bli gitt på engelsk, men studenten kan velge å besvare eksamen på enten engelsk eller norsk/skandinavisk.
Pensumlitteraturen for de aller fleste fag er på engelsk.
Undervisning og eksamen
Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger.
I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.
Praksis
Praksisperioden for nautikkstudentene som ønsker å utløse dekksoffisersertifikat kommer etter endt utdannelse ved UiT. Denne perioden er på 12 måneder og kalles farts- eller kadettid. Dette er en påkrevd systematisk opplæring om bord for å kunne utløse dekksoffiser sertifikat (D3).
De som blir tatt inn på studieprogrammet i nautikk, bør forsikre seg om at de vil kunne få en godkjent helseerklæring fra autorisert sjømannslege. Dette er ikke et krav for å bli tatt opp på studiet, men er et krav når man ansettes for tjeneste om bord på skip.
Mer informasjon om dette kan du finne her:
https://www.sdir.no/sjofart/sjofolk/helse-for-sjofolk/sjofolks-helse/helseundersokelse/
Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.
Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Det anbefales å reise på utveksling i 5. semester
Studiet har følgende avtaler som er spesifikke for studiet og anbefales;
Tokyo University of Marine Science and Technology
For mer informasjon om utveksling, les her.