Årstudiet i filosofi passer for alle som vil ta filosofi i bruk som et verktøy for å utvide sin intellektuelle nysgjerrighet. Det er særlig relevant for de som ønsker å utforske livets store spørsmål og som har et engasjement for å utfordre konvensjonelle antakelser. Studiet styrker strukturert tenkning rundt abstrakte problemstillinger og dyrker analytisk og logisk resonnering. Årstudiet i filosofi er verdifullt for videre BA-studier i filosofi eller andre fag, samt karrierer innenfor undervisning, analyse, rådgiving og offentlig administrasjon.
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Antall studieplasser: Studiet er åpent. Alle kvalifiserte søkere vil få tilbud om studieplass.
Beskrivelse av studiet
Filosofi tar for seg en rekke grunnleggende spørsmål som i liten grad behandles systematisk i andre fag, og som ofte utfordrer forestillinger vi har om oss selv og verden rundt oss.
Årstudiet gir en innføring i de fleste av filosofiens hovedområder: etikk, politisk filosofi, epistemologi/kunnskapsteori, vitenskapsfilosofi, logikk og språkfilosofi, samt en innføring i filosofiens historie som særlig vektlegger et annet av filosofiens tradisjonelle fagområder - metafysikken. Studenten tilegner seg også verktøy og ferdigheter som er nyttige for å tenke kritisk og systematisk rundt filosofiske spørsmål på en reflektert måte.
Hva lærer du?
Etter bestått studium har studenten følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten skal:
- ha kunnskap om utviklingen av filosofihistorien fra antikken til det 20. århundret, med kjennskap til viktige tenkere og deres bidrag.
- forstå sentrale begreper og teorier innen etikk, politisk filosofi, kunnskaps- og vitenskapsfilosofi, språkfilosofi og logikk.
- ha innsikt i sentrale verdier som ligger til grunn for god argumentasjon, fagdiskusjon og debatt.
Ferdigheter
Studenten kan:
- forklare utviklingen av filosofiske ideer og analysere deres påvirkning på samfunn og kultur gjennom tidene.
- identifisere nøkkelbegreper, evaluere argumenter, samt analysere styrker og svakheter i filosofiske teorier og resonnementer.
- bruke filosofiske teorier som et verktøy for å belyse og analysere aktuelle samfunnsspørsmål i forskjellige kontekster.
Kompetanse
Studenten viser evne til å:
- formidle komplekse ideer, argumenter og motargumenter på en klar og strukturert måte, både skriftlig og muntlig, og tilpasset ulike målgrupper og kontekster.
- utvikle en reflektert holdning til egne verdier, perspektiver og tanker.
- gi og motta konstruktiv kritikk.
- anvende filosofiske metoder og perspektiver i systematisk analyse av aktuelle samfunnsspørsmål og problemstillinger.
Jobbmuligheter
Studiet gir relevant og grunnleggende kompetanse for yrker innen utdanning, kultursektoren, politiske og ideelle organisasjoner, offentlig forvaltning, administrasjon, journalistikk, samt forlags-, medie- og kommunikasjonsbransjen.
Videre studier
Årsstudiet i filosofi kan bygges ut til en treårig bachelorgrad i filosofi og danner solid grunnlag for videre studier og forskning i filosofi eller andre fagområder.
Related professions
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Studiet er norskspråklig. Undervisning og eksamensoppgaver er derfor på norsk. Pensumlitteraturen er likevel ofte på engelsk og du har anledning til å velge om du besvarer eksamen på norsk, engelsk eller et annet skandinavisk språk.
Undervisning og eksamen
Studiet bruker mange ulike undervisningsformer:
- forelesninger
- skrive- og diskusjonsseminar
- kollokviegrupper
- individuell veiledning
- skrivetrening
- ekskursjoner
- selvstudium
Du vil også inngå i studiets mentorprogram, og få tildelt en mentor blant de ansatte som vil være en sosial, faglig og rådgivende medspiller.
I tillegg kan du delta på forskningsgruppenes konferanser og arbeidsverksteder, der internasjonale gjesteforelesere eller utenlandske studenter er med.
Eksamensform varierer fra emne til emne, men består som regel enten av en skriftlig- eller muntlig skoleeksamen i kombinasjon med hjemmeeksamen og semesteroppgave.
Mer detaljert informasjon finner du under de ulike emnebeskrivelsene.