Filosofi
Filosofi - bachelor /Varighet: 3 år / Credits (ECTS): 180I en tid preget av polarisering, falske nyheter og kunstig intelligens kreves det stadig større evner til kritisk tenkning. Bachelorstudiet i filosofi passer for studenter som ønsker å arbeide systematisk og kritisk med livets store spørsmål, og som har et engasjement for å utfordre konvensjonelle antakelser som angår mennesket og dets plass i verden. Programmet egner seg for alle som ønsker en solid utdanning i filosofi, og gir et godt grunnlag for videre studier og intellektuelt arbeid i forbindelse med en mastergrad i filosofi eller andre fagområder. Studiet gir også ettertraktet kompetanse for både privat og offentlig sektor, som systematisk, kreativ og selvstendig tenkning.
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Studiet er åpent. Alle kvalifiserte søkere vil få tilbud om studieplass.
Beskrivelse av studiet
Filosofi er en problemorientert fagtradisjon som tar utgangspunkt i grunnleggende spørsmål som ofte tas for gitt i andre sammenhenger, og som gjerne utfordrer antagelser vi har om oss selv og verden rundt oss.
Bachelorstudiet i filosofi gir en innføring i filosofiens kjerneområder, og en fordypning i noen mer spesialiserte tema. Studentene blir introdusert for et bredt sett med filosofiske spørsmål, teorier og begreper, og lærer å analysere komplekse problemstillinger fra flere vinkler. De utvikler evnen til å tenke kreativt og systematisk, og blir utfordret til å tenke selvstendig.
Du vil kunne ta del i et aktivt studentmiljø. Utsikten linjeforening for filosofistudenter organiserer sosiale og faglige tilstelninger, og filosofisk filmklubb viser jevnlig filmer med en filosofisk innledning.
Hva lærer du?
Etter bestått studium har studenten følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten skal
- ha kunnskap om utviklingen av filosofihistorien fra antikken til det 20. århundret, med kjennskap til viktige tenkere og deres bidrag
- forstå sentrale begreper og teorier innen etikk, politisk filosofi, kunnskaps- og vitenskapsfilosofi, språkfilosofi og logikk, feministisk filosofi, og miljøfilosofi
- ha innsikt i sentrale verdier som ligger til grunn for god argumentasjon, fagdiskusjon og debatt.
- forstå filosofiens rolle i analysen av og debatten om samtidige utfordringer
- ha særlig god kjennskap til et utvalg mer spesialiserte filosofiske problemstillinger
Ferdigheter
Studenten kan
- identifisere nøkkelbegreper, evaluere argumenter, samt analysere styrker og svakheter i filosofiske teorier og resonnementer
- forklare utviklingen av filosofiske ideer og analysere deres påvirkning på samfunn og kultur gjennom tidene
- bruke filosofiske teorier som et verktøy for å belyse og analysere aktuelle samfunnsspørsmål i forskjellige kontekster
- utvikle og formulere filosofisk begrunnet argumentasjon og løsningsforslag både skriftlig og muntlig
- arbeide grundig, systematisk, selvstendig og kritisk med filosofiske problemstillinger
Kompetanse
Studenten viser evne til
- å formidle komplekse ideer, argumenter og motargumenter på en klar og strukturert måte, både skriftlig og muntlig, tilpasset ulike målgrupper og kontekster
- å reflektere kritisk rundt egne verdier, perspektiver og tanker
- å gi og motta konstruktiv kritikk
- å delta i offentlige diskusjoner på en saklig og ansvarlig måte.
- å anvende filosofiske metoder og perspektiver i systematisk analyse av aktuelle samfunnsspørsmål og problemstillinger
- selvstendig akademisk arbeid på høyere nivå
Jobbmuligheter
En bachelorgrad i filosofi gir deg ferdighetene til å arbeide med oppgaver som krever analytisk og kritisk spisskompetanse. Studiet gir derfor svært varierte yrkesmuligheter. Det er relevant kompetanse for arbeid innen skole og utdanning, kulturinstitusjoner, politiske organisasjoner, naturforvaltning, ideelle organisasjoner, offentlig administrasjon, journalistikk, forlagsbransjen, og næringslivet. Etter fullført bachelorgrad kan du også søke på masterprogram i filosofi.
Gradsnavn
Bachelor i filosofiVidere studier
Etter fullført bachelor i filosofi er mulighetene og valg av retninger mange. Du kan søke opptak til ulike master- og videreutdanninger både i Norge og utlandet.
Bachelorgrad i filosofi kvalifiserer til opptak til Filosofi - master ved UiT, alle landets universiteter, og også mange utenlandske universiteter.
UiT tilbyr også andre relevante masterutdanninger, blant annet:
Peace and Conflict Transformation - master
Graden gir også grunnlag for opptak til masterstudier i ledelse ved UiT ved å kombinere graden med ulike former for yrkeserfaring:
Ledelse - erfaringsbasert master
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Strategisk ledelse og økonomi - erfaringsbasert master
Bachelorgrad i filosofi er også grunnlag for opptak til flere tverrfaglige masterstudier ved andre universiteter i Norge og utlandet.
Related professions
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk eller engelsk.
Studiet er norskspråklig. Undervisning og eksamensoppgaver er derfor på norsk i alle obligatoriske 1000-emner. Pensumlitteraturen er likevel ofte på engelsk og du har som student anledning til å velge om du besvarer eksamen på engelsk eller norsk/skandinavisk.
For å styrke internasjonalisering har enkelte emner på 2000-nivå engelsk som undervisningsspråk. Det vil være minst ett slikt emne per semester. Undervisning, pensumlitteratur og eksamen er da på engelsk, men du kan velge å besvare eksamen på norsk/skandinavisk.
Undervisning og eksamen
Studiet bruker mange ulike undervisningsformer:
- forelesninger
- skrive- og diskusjonsseminar
- kollokviegrupper
- individuell veiledning
- skrivetrening
- ekskursjoner
Du vil inngå i studiets mentorprogram, og få tildelt en mentor blant de ansatte som vil være en sosial, faglig og rådgivende medspiller. Det første semesteret vil du også få en studentmentor som er i sitt andre studieår.
I tillegg kan du delta på forskningsgruppenes konferanser og arbeidsverksteder, der internasjonale gjesteforelesere er med.
Vi har også fokus på hvordan du kan bruke filosofien videre. Som en alternativ form for bacheloroppgave kan du gjennomføre et prosjekt med hospitering hos ekstern aktør. Her har du som prosjekt å anvende filosofi hos bedrifter, organisasjoner eller offentlige organer.
Eksamen
Eksamensform varierer fra emne til emne, men består som regel enten av en skriftlig- eller muntlig skoleeksamen i kombinasjon med hjemmeeksamen, semesteroppgave, og prosjektoppgave.
Mer detaljert informasjon finner du under de ulike emnebeskrivelsene.
Et utenlandsopphold kan gi deg unike opplevelser, bedre språkkunnskaper, og gjøre deg ekstra attraktiv på arbeidsmarkedet. Du har muligheten til å dra på utveksling ett eller to semester i løpet av studiet.
Vi har flere utvekslingsavtaler, som passer godt til satsningsområdene i praktisk filosofi. Vi jobber kontinuerlig med å utvide porteføljen av utvekslingsavtaler.