Er du nysgjerrig på hvorfor mennesker blir som vi blir, og gjør som vi gjør? Et årsstudium i psykologi ved UiT gir deg blant annet innføring i sosialpsykologi, kognitiv psykologi, utviklingspsykologi og psykologisk metode.
Vi ønsker studenter som bidrar til et levende lærings- og studiemiljø på campus i Tromsø. Vi har en aktiv studentforening du kan engasjere deg i. Bli med på en reise inn i studiet av menneskelig atferd og oppdag hvordan du kan gjøre en forskjell!
Generell studiekompetanse eller realkompetanse
Realkompetansesøkere må dokumentere kunnskaper i matematikk, engelsk, norsk og naturfag tilsvarende kravet som inngår i generell studiekompetanse.
Søknadsfristen for søkere med realkompetanse er 1. mars.
Studiet har 120 studieplasser og er adgangsregulert.
Beskrivelse av studiet
Psykologi er et mangfoldig fag som omfatter ulike perspektiver, tematikker og metoder. En generell beskrivelse av faget er at det fokuserer på å forstå og forklare menneskelig adferd, følelser og kognisjon (informasjonsbearbeiding fra sansing til handling) ved hjelp av vitenskapelige metoder, men du vil raskt oppdage at faget er betydelig mer nyansert enn som så.
Faget består av underdisipliner som tar utgangspunkt i ulike perspektiver på mennesket. Noen av de mest sentrale perspektivene er sosialpsykologi, utviklingspsykologi og kognitiv psykologi. Årsstudiet i psykologi gir blant annet en innføring i disse. I tillegg kan studentene velge mellom psykologiemner eller emner som forbereder en på videre studier, som examen philosophicum og mikroemner. Etter fullført årsstudium kan du søke deg inn på bachelorprogrammet, dersom du ønsker å fordype deg mer.
Psykologisk forskningsmetode er obligatorisk i programmet siden det er svært sentralt i psykologien, enten en er opptatt av psykologi som teoretisk eller anvendt disiplin. Forskningsmetode handler om hvordan vi kan komme frem til pålitelig kunnskap om menneskelig adferd, følelser og kognisjon, enten det er i teoretiske eller anvendte sammenhenger. En viss kompetanse i psykologisk forskningsmetode er også viktig for å forstå og kritisk vurdere psykologisk forskning.
For et inspirerende perspektiv på hvordan psykologi kan anvendes i hverdagen, lytt til denne podcasten fraAmerican Psychological Association med dr. Kari Leibowitz (Stanford Univeristy). Her deler hun innsikter fra sitt år i Tromsø om hvordan vi kan endre vår oppfatning av vinteren for å finne mer glede og tilfredshet.
Hva lærer du?
Ved fullført studieprogram skal kandidaten ha de læringsutbytter som er beskrevet nedenfor:
Kunnskap
Kandidaten …
- har kunnskap om sentrale problemstillinger, teorier og forskningsresultater innen sosialpsykologi, utviklingspsykologi og kognitiv psykologi og og kjenner til hovedtrekkene i psykologiens historie.
- Kan redegjøre for grunnleggende forskningsmetoder og statistikk som brukes i psykologifaget.
Ferdigheter
Kandidaten …
- kan anvende faglig kunnskap innen sosialpsykologi, kognitiv psykologi og utviklingspsykologi på enkle praktiske og teoretiske problemstillinger.
- Kan vurdere kilders kvalitet, henvise i tråd med faglige normer og framstille dette slik at det belyser en problemstilling
Generell kompetanse
Kandidaten …
- Kan bruke ferdigheter og kunnskaper i kildebruk og akademisk skriving til å formidle psykologisk fagkunnskap skriftlig og muntlig og oppdatere egen fagkunnskap.
Jobbmuligheter
Studiet retter seg mot studenter som ønsker en grunnleggende innføring i en vitenskapelig psykologifaglig tilnærming til forståelsen av mentale prosesser og atferd.
Årsstudiet kan også benyttes som frie støttefag i en bachelorgrad fra andre fag. Faget handler dypest sett om å forstå og forklare atferd, og kompetanse innen psykologifaget vil derfor være relevant i et bredt spekter av yrkessammenhenger. Typiske eksempler kan være pedagogisk arbeid med mennesker i ulike aldre og arbeid i psykiatri og psykisk helsevern, samt øvrige sosial- og velferdstjenesteorienterte yrker.
Gradsnavn
IngenVidere studier
Emnene på årsstudiet inngår også i bachelorstudiet i psykologi. Det er dermed også mulig å søke seg til det andre året i bachelorprogrammet etter endt årsstudium. Ny kulltilhørighet avhenger av hvor mange studieplasser som er ledige.
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråk og eksamensspråk er norsk eller engelsk. Det vil ligge informasjon om dette på det enkelte emnet det gjelder.
Undervisning og eksamen
Vi benytter et vidt spekter av undervisningsformer som skal støtte studentenes tilegnelse av læringsutbyttene. Undervisning rommer alt fra selvstudium og læringsaktiviteter i emnets digitale plattform til fellesundervisning i små og store grupper. Vi forsøker å legge til rette for at studenten skal ta en aktiv rolle i læringsprosessen, både gjennom forberedelser og deltakelse i undervisning.
Hver enkelt emnebeskrivelse oppgir hvilken vurderings- eller eksamensform som gjelder. Disse vil variere fra emne til emne. Generelt gjelder at vurderingsformene velges med henblikk på hva som er det forventede læringsutbytte på emnet. Vurderinger i bachelorprogrammet omfatter eksempelvis skoleeksamen, hjemmeeksamen, muntlig eksamen og mappeeksamen.
Arbeidskrav er elementer av undervisningen som må være gjennomført og bestått før man kan gå opp til eksamen i et emne. Det kan representere obligatorisk tilstedeværelse på undervisning eller laboratorieøvelser, skriftlige oppgaver, studentpresentasjoner og mikrooundervisning, individuelt eller i eller gruppe.