Likestilling og kjønn

Likestilling og kjønn - årsstudium /Varighet: 1 år / Credits (ECTS): 60
Campus Tromsø
Application deadline

15.april

1. mars for søkere med realkompetanse.

Årstudiet har som siktemål å gi verktøy for å utvikle egne idéer for å bidra til et mer rettferdig samfunn, med utgangspunkt i kjønns- og feministisk teori og metode. Studentene blir introdusert til tankevekkende perspektiver på levde erfaringer, institusjoner, (populær-)kultur, miljø, normer og fremtidsvisjoner som tverrfaglig kjønnsforskning tilbyr. Målet er å utforske feminismens potensial for å utvikle og teste alternativer til hierarkiske, skadelige relasjoner. Studentene lærer teorier om kjønn, feminisme, særlig om kropp og makt på individuelt, institusjonelt og statlig nivå og hvordan disse kan brukes til å forstå og endre de politiske forholdene og effektene av politikk knyttet til kjønnsrelasjoner, likestilling i forskjellige situasjoner og statens biopolitikk

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Antall studieplasser: Studiet er åpent. Alle kvalifiserte søkere vil få tilbud om studieplass.

Beskrivelse av studiet

Årsstudiet ser kritisk på dagsaktuelle forhold og hendelser knyttet til menneskelige relasjoner, relasjoner til steder, miljø, samt deres bakgrunn og årsaker. Steg for steg lærer vi å skape ferdigheter til å analysere situasjoner kritisk og å utvide vårt teoretiske begrepsapparat.

Programmet omfatter blant annet tema som kjønn, seksuell orientering, etnisitet, rasialisering, migrasjon, miljø, avkolonisering, og anvender kjønnsteorier, feministiske teorier, queer theory, critical race theory, crip theory o fl. Ettersom spørsmål om ulikhet, diskriminering og makt finnes i alle livsområder og alle fag, er årsstudiet et tverrfaglig tilbud.


Hva lærer du?

Etter bestått studium har studenten følgende læringsutbytte:

Kunnskaper 

Studenten har kunnskap om  

• sentrale historiske og aktuelle spørsmål, debatter og terier innen transnasjonal kjønns- og feministisk teori 

• virksomme tiltak i likestillings-, anti-diskriminerings- og transformasjonsarbeid 

• feministiske fremtidsperspektiver 

Ferdigheter 

Studenten kan  

• analysere materialer iht. makt, kjærlighet og andre sentrale feministiske begrep

• drøfte interseksjonelle, kjønnsrelaterte problemstillinger både muntlig og skriftlig 

• anvende et kjønnsteoretisk og-filosofisk begrepsapparat på levd erfaring og empiri 

• analysere statlige reguleringer og dens innflytelse på kropper og institusjoner som familie

Kompetanse 

Studenten kan  

• reflektere faglig over sentrale begreper og teorier i likestillingsforskning og feministisk tenkning  

• formidle faglig kritikk og utvikle konstruktive (likestillings-)tiltak for forskjellige institusjoner  

• erkjenne hindringer og potensialer for rettferdighet og kjærlighet i forskjellige samfunn 

• utvikle og drøfte i samspill med etablerte teorier egne fremtidsvisjoner 

Jobbmuligheter

Studiet er anvendelig innen undervisning, media, personaladministrasjon, offentlig forvaltning, organisasjonsarbeid og forskning.

Gradsnavn

Ingen

Videre studier

Målgruppe for dette studiet er studenter som ønsker å fordype seg i likestillings- og kjønnsforskning. Studiet er relevant for de som ønsker videreutdanning, eller trenger et interessant og relevant fag i sin bachelorutdanning.


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.

Enkelte forelesninger kan også bli holdt på engelsk. Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes om å avlegge eksamen på engelsk.


Undervisning og eksamen

Det gis forelesninger og seminarer i tilknytning til hvert enkelt emne. Det kan bli faglig arrangementer i tillegg til ekskursjoner til arbeidsplasser der det jobbes med kjønns- og likestillingsrelevante spørsmål.

Informasjon om eksamensordning og arbeidskrav går frem av de enkelte emnebeskrivelser. Se den enkelte emnebeskrivelse i studiekatalogen på nett for nærmere informasjon om undervisning, arbeidskrav og eksamensformer.

Studentene oppfordres til å organisere studiegrupper (kollokvier) der en drøfter pensum og innholdet av forelesningene og seminarene. Organisering av slike grupper kan gjerne skje i samråd med foreleser som vil kunne bidra med tilrettelegging og veiledning.

For vurdering av eksamen benyttes det en karakterskala med fem trinn fra A-E, der A er beste karakter, E er dårligst og F er ikke bestått. Kontinuasjonseksamen vil bli gitt ved karakteren F, og er nærmere beskrevet i de enkelte emnebeskrivelser.

Destinations for studies abroad

E-post: hsl-instadm@uit.no Telefon: 77660793