vår
2023
AUT-2780 Bacheloroppgave, automasjon - 20 stp
Opptakskrav
Forkunnskapskrav:
Studentene som går ordinært løp må ha bestått minimum 100 studiepoeng fra 1. og 2. studieår på studieprogrammet automasjon for å kunne starte på bacheloroppgaven. Studentene fra y-vei må ha bestått minimum 70 studiepoeng fra 1. og 2. året på studieprogrammet automasjon for å kunne starte på bacheloroppgaven. Dette kravet må nås senest ved utsatt/kontinuasjons-eksamen i 5. semester.
Innhold
Bacheloroppgaven skal være forankret i reelle ingeniørfaglige problemstillinger fra samfunns- og næringsliv eller forsknings- og utviklingsarbeid. Det er utarbeidet en rettledning som beskriver hvordan prosjektet skal gjennomføres og stiller krav til prosjektrapporten. Prosjektene skal ha en forankring i studiet fagområde, være teknologisk orientert, forskningsbasert og skal omfatte bærekraft.Hva lærer du
Kunnskaper:
- Kjenner til relevante metoder og fremgangsmåter innen ingeniørarbeid, forskning og utvikling.
- Kan oppdatere sin kunnskap innen automasjon, både gjennom informasjonsinnhenting og kontakt med fagmiljøer.
Ferdigheter:
- Kan planlegge, gjennomføre og presentere muntlig og skriftlig et større selvstendig arbeid innen automasjon.
- Kan anvende relevante metodeverktøy.
Kompetanse:
- Behersker ingeniørprofesjonen. De kan sammenstille tidligere ervervede kunnskaper og tilegne seg ny kunnskap som grunnlag for problemløsning.
- Har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor sitt fagområde, og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
- Kan reflektere over egen faglig utøvelse, også i team og i en tverrfaglig sammenheng, og kan tilpasse denne til den aktuelle arbeidssituasjonen.
Undervisning
Bacheloroppgaven er et tverrfaglig og problembasert prosjektfag hvor studentene samarbeider om å løse en oppgave eller et problem som er relevant for automasjonsingeniører. Studentene arbeider i grupper på 2 eller 3 studenter, og hver gruppe får tildelt en veileder. Det må søkes særskilt om individuelle bacheloroppgaver. Studentene skal arbeide med virkelige problemer fra industri eller samfunnsliv, og studentene oppfordres til å samarbeide med en industribedrift eller annen ekstern virksomhet som kan være studentenes oppdragsgiver. Studentgruppene arbeider selvstendig med sin bacheloroppgave og organiserer og fordeler selv sitt arbeid innad i prosjektgruppen. Studentene får ansvar for å velge tema, samarbeidsbedrift og problemstilling for sin bacheloroppgave, i samråd med sin veileder.
Bacheloroppgaven er metode- og prosessorientert, og emnet har følgende milepæler for studentene: initieringsdokument, forprosjektdokument, utkast til prosjektrapport, prosjektpresentasjon og endelig prosjektrapport. Fremgangsmåter og resultatene fra prosjektgruppens arbeid, dokumenteres med den endelige prosjektrapporten og gjennom muntlige presentasjoner av bacheloroppgaven.
Emnet inneholder forelesninger, kurs i presentasjonsteknikk og et arrangement hvor studentene presenterer sine oppgaver.
Undervisnings- og eksamensspråk: Norsk eller engelsk
More info about the coursework requirements
3 skriftlige arbeider. Disse er initieringsdokument, forprosjektdokument og utkast til prosjektrapport. Spesifikke krav er beskrevet i rettledning.
Prosjektpresentasjon. Her inngår kurs i presentasjonsteknikk og deltakelse på presentasjonsdag som beskrevet i rettledning.