høst
2022
BIO-3607 Matvaretrygghet - 10 stp
Innhold
Undervisningen omfatter sentrale problemstillinger når det gjelder matvaretrygghet. Dette inkluderer opptak, absorpsjon og eliminering av fremmedstoffer, generell toksikologi, toksisitetstesting og fastsetting av grenseverdier, samt vurdering og håndtering av risiko. Andre temaer vil være sykdomsframkallende mikroorganismer/agens som overføres via næringsmidler og hvordan tilstedeværelse av slike i matproduksjon kan unngås. I tillegg omhandles næringsmiddelrelaterte overfølsomhetsreaksjoner, naturlige toksiner, kontaminanter og tilsetningsstoffer (E-stoffer), inkludert matsminke. Mulig helserisiko ved "ny" mat som "funksjonell mat" og genmodifisert mat vil også bli diskutert.Hva lærer du
Kunnskap: Studentene skal ha:
- innføring i toksikologi og fremmedstoffers påvirkning på menneskekroppen
- kjennskap til risikovurdering i forbindelse med fremmedstoffer i næringsmidler
- kjennskap til hvilke fremmedstoffer som kan anses å være en risiko i næringsmiddelsammenheng
- kjennskap til begrepet normalmikrobiota, patogenitet og virulensfaktorer hos mikroorganismer og hovedtrekkene i kroppens forsvar mot invaderende mikrober
- forståelse av distinksjonen mellom infektive og intoksikerende matvarebårne patogener og kunnskap om viktige representanter for begge kategorier
Ferdighet: Studentene skal kunne
- utføre utvalgte analysemetoder knyttet til matvaretrygghet og rapportere resultater fra slike analyser
Kompetanse: Studentene skal ha:
- tilstrekkelig forståelse og kunnskap til å vurdere de aktuelle problemstillingene knyttet til matvaretrygghet som næringsmiddelindustrien jevnlig blir møtt med
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 06.12.2022 09:00 |
4 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Deltakelse på labkurs og godkjent labrapport | Godkjent – ikke godkjent | ||
Presentasjon | Godkjent – ikke godkjent |
- Contact persons
-
-
- Earlier years and semesters for this topic