Hvordan står det til med den akademiske friheten?
Forskerforbundet ved UiT inviterer alle interesserte til debatt
Sted og tid: campus Tromsø og på Teams, tirsdag 26. november kl 10:00-15:00
Forskerforbundet inviterer til åpent seminar ved UiT: «Hvordan står det til med den akademiske friheten?»
Intellektuell frihet er grunnleggende for all sannhetssøkende og kunstnerisk skapende virksomhet og er viktig for ivaretakelsen og styrkingen av demokratiet. Akademisk frihet må derfor være en normgivende rettighet for alle som driver forskning og utdanning.
Tilliten til forskning er avhengig av at forskerne er frie og uten bindinger, og at forskningsresultater kontinuerlig blir gjenstand for kritisk prøving fra andre forskere. Det hviler et særlig ansvar på universiteter og høyskoler for å sikre dette, noe som fordrer at forskningsinstitusjonene er autonome, at forskerne gis anledningen til å velge emne og metode, til å tilgjengeliggjøre åpent forskningsresultater, og at forskning og undervisning skjer etter etablerte etiske og faglige standarder.
Flere tendenser og trender setter akademisk frihet under press: økende vekt på direkte nytteverdi, strategisk spissing, nye arenaer og metoder for finansiering, bortfall av kollegiale organer, midlertidig vitenskapelige stillinger, endringer i forvaltningens bruk av forskning. Svekkes den akademiske friheten, svekkes ikke bare forskningens kvalitet, men også den opplyste og kritiske samfunnsdebatten og tilliten til forskningsbasert kunnskap.
First for påmelding: fredag 22. november kl 13:00
Program (under utvikling)
Kl 10:00 – 11:30
Moderator: May-Britt Ellingsen
Kl 11:30-12:30 – Lunsj, ved AUD UB
kl 12:30- 14:30
Moderator: May-Britt Ellingsen
Kl 14:30 – Avsluttende paneldebatt
Påmelding av hensyn til lunsj og lenke til Teams.
Alternativ mulighet for å følge arrangementet er via Teams - lenke sendes påmeldte.