Velkommen til et spennende foredrag på Mikkeli Live!
Arrangementet er gratis.
Foredraget består av to deler. Først Carlos Velasco vil introdusere oss til temaet multisensoriske opplevelser, og hvordan disse dannes ved å kombinere sansesignaler som smak, lukt, syn og berøring. Carlos forklarer hvordan prinsippene for multisensorisk persepsjon påvirker oss, og hvordan ulike sanseelementer samhandler for å skape unike matopplevelser. Han reflekterer også over utfordringene ved å designe slike opplevelser i en stadig mer digitalisert verden. Denne delen av foredraget vil foregå på engelsk.
Etterpå vil Nina Veflen presentere funn fra forskning på multisensoriske matopplevelser i nord, nærmere bestemt fra Alta-området. Denne studien er gjort i samarbeid med blant annet Eva J.B. Jørgensen fra UiT Handelshøgskolen, campus Alta. Her undersøker vi hvordan regionens særegne natur og kultur, inkludert samiske og arktiske forhold, former disse matopplevelsene. Gjennom deltakerobservasjon og intervjuer ble fire sentrale temaer identifisert: erfaringselementer, polare begreper, sansefortellinger og verdier. Disse temaene bidrar til et nytt rammeverk for å forstå multisensoriske matopplevelser i kulturspesifikke omgivelser.