– Bli med og gjør en forskjell!
Aldri før har det blitt gjennomført en så omfattende kartlegging av helsa til tromsværingen. Hele tre helseundersøkelser i Troms bidrar til en bedre forståelse av folkehelsa i regionen.

Tromsøundersøkelsen, SAMINOR, og Fylkeshelseundersøkelsen i Troms i regi av fylkeskommunen og FHI er de tre helseundersøkelsene som nå pågår. Innbyggerne i fylket oppfordres til å stille opp til fellesskapets beste, heter det i en felles pressemelding fra UiT Norges arktiske universitet og Troms fylkeskommune.
– Tromsværingen kan gjøre en stor innsats ved å delta i en eller flere undersøkelser. Kunnskap om folkehelsa er avgjørende for å utvikle og forbedre helsetjenestene, identifisere helseutfordringer og utvikle målrettede tiltak som kan forbedre livskvaliteten for alle innbyggere i Troms. Vi vet at kommunene har stort behov for denne kunnskapen, sier hovedutvalgsleder for kultur og helse i Troms fylkeskommune, Eirik Losnegaard Mevik.

Mangfoldig befolkning og ulike behov
SAMINOR er en helse- og levekårsundersøkelse i områder med samisk, norsk og kvensk bosetting, og har siden sommeren 2024 besøkt mange kommuner i Troms. Dataene som samles inn i både Tromsøundersøkelsen og SAMINOR ved UiT Norges arktiske universitet, brukes i helseforskning, samtidig som deltakerne får en gratis helsesjekk. Nå avsluttes Troms-turneen i Nordreisa kommune, med et rekord-oppmøte.
– Folk har virkelig stilt opp, og det er vi svært takknemlige for. Generelt varierer levekår og livsstil etter hvor du bor. I tillegg er mange i distriktet knyttet primærnæringene og natur- og havressurser har stor betydning for folks levekår. Dette er det viktig å kartlegge for å kunne møte behovene i framtiden, sier forsker Susanna Siri i SAMINOR.
Viktig for fremtidas samfunn
Nylig var det også oppstart av den åttende Tromsøundersøkelsen som inviterer alle over 40 år i Tromsø kommune til å delta. Deltakelse innebærer både utfylling av spørreskjema om egen helse, samt fysiske undersøkelser og målinger. Det at det pågår flere helseundersøkelser samtidig, er en stor styrke for hele regionen.
– Undersøkelsene vil utfylle hverandre og samlet vil vi få et unikt og helhetlig bilde av helse, levekår og opplevd livskvalitet til innbyggerne i regionen. Det er viktig med robuste og sterke lokalsamfunn i fremtida med en frisk befolkning i en tid med stadig mer press på helsetjenestene. Deltakelse i helseundersøkelsene handler derfor ikke bare om en individuell helsesjekk, men er en viktig innsats for fremtidige generasjoner, sier leder Sameline Grimsgaard i Tromsøundersøkelsen.