Nå kan du lytte til historisk joik på Spotify
Digitale plattformer gjør det nå mulig for nye generasjoner å ta del i joiketradisjonen. 8. februar lanseres det første albumet fra joikearkivet på Spotify.
Norges arktiske universitetsmuseum arbeider gjennom prosjektet DigiJoik med nye publiseringsplattformer og metoder for å lytte til joikesamlinger fra arkivet. Allerede nå kan du søke opp og lytte til arkivjoik på Luohtearkiiva på Digitalt museum, og 8. februar lanseres det første arkivalbumet på Spotify.
– Samlingen av joiker har en stor historisk, kulturellt og musikalsk verdi. Gjennom joikene og dajáhusat (joikens tekster) får man små innblikk i hvordan hverdagen var for 70 år siden. Museet ønsker igjennom dette prosjektet å gjøre joik tilgjengelig for både eldre og nyere generasjoner, sier prosjektleder i DigiJoik Camilla Brattland.
Onsdag 8. februar, under samisk uke i Tromsø, inviterer museet til lanseringsfeiring for å vise frem de nye publiseringsplattformene og for å lansere deres første arkivalbum på streamingstjenester. Sámi Grand Prix-vinner Jørgen Stenberg vil delta digitalt og fortelle om hans erfaringer med andre joikearkiv. Ikke minst får museet besøk av Bikko-Nillás slektninger som kommer for å være med på den store avdukinga av deres bestefars album.
Albumet “Luohtevuorkkás - Bikko Nillá/Nils N. Biti - 1952” er den første i en albumrekke som skal utgis gjennom prosjektet. Arbeidet med den store joikeinnsamlinga startet med Nordnorsk folkemusikksamling som ble oppretta ved Tromsø Museum i 1949 av lektor Arnt Bakke. Det eldste opptaket er nettopp fra 1952 hvor Bikko Nillá, Nils Nilsen Biti fra Šouššjávri, ble invitert til Tromsø for å gjøre opptak. Han var en dyktig joiker som ofte ble invitert til å være gulaheaddji (kjøgemester). Bikko Nillá joiket inn 71 joiker på lydband for samlinga. De kan du nå finne der du lytter til musikk: orcd.co/bikkonilla
– Når disse nå utgis på Spotify, Apple Music, Instagram, TikTok og andre plattformer så inviterer vi inn nye generasjoner til å ta del i både joiketradisjonen og med det kulturarven, også gjennom sosiale medier. For at kulturarven skal viderebringes til nye generasjoner, må den være der ungdommen er, sier Ol Johan Gaup, prosjektmedarbeider i DigiJoik.
Digijoik-prosjektet jobber nå videre med å redigere og forbedre lyden på hele den eldre delen av arkivet – omkring 2.000 joik eldre enn 50 år. Omkring 300 av disse blir tilgjengelig på DigitaltMuseum i løpet av året, og arkivet skal på sikt tilgjengeliggjøres i offentlige arkiver slik som Digitalarkivet (Samisk Arkiv).
Se Luohtearkiiva på DigitaltMuseum: https://digitaltmuseum.no/owners/UMUIT-LA