UiT-studenter høyt oppe i studentmesterskap

Marine spark, som er en studentbedrift fra UiT, kom på andre plass under årets NM Studentbedrift. De vant også kategoriene beste HR-bedrift og bærekraftsprisen.

To personer viser fram priser.
Maria Davidsen og Gustav Vestlie etter at resultatene var klare. Foto: Sigurd Lunde/Ungt entreprenørskap
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 07.06.24 09:16 Oppdatert: 07.06.24 13:43
Arctic Ocean Studentliv / Studier

Hvert år arrangerer Ungt entreprenørskap NM Studentbedrift, og i år var det påmeldt 21 studentbedrifter fra hele landet. En av dem var Marine spark, som er etablert av studenter ved UiT Norges arktiske universitet. De kom på andre plass og vant kategoriene beste HR-bedrift og bærekraftsprisen.

Drøbakskråkebollen

  • Drøbakkskråkebollen populerer den norske havbunnen og er derfor for det meste et usynlig problem, men et som øker år etter år.
  • På grunn av overfiske av rovfisk er kråkebollebestanden ute av kontroll. Mer enn 80 milliarder er estimert å finnes langs den norske kysten.
  • Kråkebollene formerer seg og fortærer tareskogen i rekordfart, som har en katastrofal effekt på biodiversiteteten i havet som avhenger av tareskogen for ly, mat og gyting.
  • I tillegg er tareskogen verdens største karbonlager, og nedbeitingen av den har derfor fatale konsekvenser for klimaet.

Marine Spark er et fremtidsrettet bioteknologiselskap med base i Tromsø som fokuserer på å utnytte marine ressurser på en bærekraftig måte, blant annet ved å bruke kråkeboller på nye måter.  Forretningsiden er todelt: De skal både redde den norske havbunnen, og styrke deler av oppdrettsnæringen som sliter.

Kråkebollemel

Marine Spark SB skal bruke den invaderende kråkebollebestanden til å lage nye og bærekraftige fôrprodukter til deler av oppdrettsnæringen. På Norgesmesterksapet for studentbedrifter viste studentene fram prototpen for et «kråkebollemel» som kan brukes i fôrproduksjon for å redusere dødeligheten hos enkelte arter.

Bedriften har allerede signert sju intensjonsavtaler med ulike aktører som skal få verdikjeden i gang, og i løpet av 2024 er planen deres å starte opp et produksjonsanlegg utenfor Tromsø, vegg i vegg med kråkebolleeksportøren Ecofang AS.

Høstet stor anerkjennelse

30 personer fra arbeids- og næringsliv satt i de ulike juryene under Norgesmesterskapet, og samtlige måtte anerkjenne arbeidet og potensialet som lå bak studentbedriftens forretningsidé. De seks studentene som står bak bedriften er Martin Oddekalv, Johan Støver, Gustav Vestlie, Mats Kåre Vold, Maria Davidsen og Elias Nyheim Såstad Solberg. Veileder ved Ungt Entreprenørskap er Sigurd Lunde og ved UiT Michaela Aschan.

Se alle resultatene fra mesterskapet her!

Mesterskapet arrangeres i samarbeid med Manpower, Innovasjon Norge og NHO.  


Kortnytt fra Gulahallanjuogus
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling