En historie fra Svalbard - om vennskap og heltemot, naturkrefter og død | Arr.: Arktisk Forening

Arktisk Forening inviterer til kveldsforedrag på Polarmuseet onsdag 16. oktober kl. 19. Foredragsholder er Tor-Helge Allerns, professor emeritus i drama og anvendt teater ved Høgskulen på Vestlandet.

Ukjent, Otto Stoll, Harald Simonsen, Torgeir Møkleby og Harald Devold. Foto: Familien Møkleby. 

Torgeir Møkleby og Harald Simonsen omkom sommeren 1922 i forsøket på å finne og hjelpe en savnet fangstmann, Georg Nilsen, fra Tromsø. De etterlot seg hver sin dagbok, som ble funnet sammen med deres levninger i Kobbebukten på Danskøya, helt nord på Spitsbergen. I dette foredraget vil Tor Helge Allern fortelle om bakgrunnen for Møkleby og Simonsens kamp mot naturkreftene vinteren og våren 1922, hva den fullstendige versjonen av Simonsens dagbok kan tilføre for å forstå mer av det som skjedde, og om noen fatale svakheter og vurderinger som kom til å få avgjørende betydning for utfallet i denne tragiske hendelsen. 

Foredragsholder Tor-Helge Allern er professor emeritus i drama og anvendt teater ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). I 2012 produserte Scene Helgeland en forestilling basert på dagbøkene til Møkleby og Simonsen, der Allern deltok i forarbeid og tilrettelegging. Forestillingen – Helt bort fra tiden – ble bl.a. vist på Svalbard, og turnerte på Helgeland. Allern publiserte artikkelen «Dagbøkene til Torgeir Møkleby og Harald Simonsen etter deres tragiske død i Kobbebukten på Spitsbergen i 1922» i Årbok for Helgeland, 2014.

TID Onsdag 16. oktober 19-21
STED Polarmuseet
ARRANGØR Arktisk Forening
INNGANG Gratis og åpent for alle

When: 16.10.24 kl 19.00–21.00
Where: Polarmuseet
Location / Campus: Tromsø
Target group: Ansatte, Studenter, Besøkende, Inviterte, Enhet
Contact: Arktisk Forening
E-boastta: info@arktisk-forening.no
Add to calendar