Reisebrev fra våre studenter

Her kan du lese reisebrev fra studenter som har vært på utveksling. 

Navn: Rosalyn Fredriksen

Nåværende studieprogram: Masteri marin økologi og ressursbiologi

Utvekslingsavtale: California State University, Monterey Bay

Tidspunkt for utveksling: Bachelor - våren 2016

Utveklsingsstudenter i California 2016
Denne flotte gjengen dro på utveksling til Monterey Bay våren 2016 Foto: California State University, Monterey Bay

- Hvorfor søkte du utveksling?

- Våren 2016 reiste jeg på utveksling til California, Monterey Bay (CSUMB), noe som viser seg i ettertid å være de mest minnerike opplevelsene jeg har hatt så langt i livet. Jeg valgte å reise på utveksling for å sparke meg selv ut av komfortsonen hjemme i trygge Norge hvor jeg kunne utfordre meg selv på et helt nytt sted med annen kultur, annet språk og nye mennesker enn det jeg var vant med. Valget mitt falt på Monterey Bay da jeg hadde hørt mye positivt om selve skolen og da at de også hadde mange valgmuligheter innenfor biologi. I tillegg hadde jeg hørt at skolen ikke var så langt unna av det berømte akvariet, Monterey Bay Aquarium og tenkte at dette var midt i blinken for meg som ønsker å gå i retningen mot marin biologi.

- Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

- Jeg ble kjent med mange nye mennesker over hele verden og har fremdeles kontakt med mange av dem den dag i dag. Erfaringsmessig føler jeg at jeg har lært mye av kulturen, lært å møte nye utfordringer, det engelske språk og ikke minst, lært å bli kjent med mine egne avgjørelser, noe som jeg tenker er svært nyttig i fremtiden. I ukedagene var det effektivt arbeid med skole, slik at vi kunne dra på utflukter i helgene, noe som funket veldig bra hele oppholdet. Skolesystemet fikk jeg erfart var veldig annerledes fra det norske, da det var mye oppfølging av studentene, en rekke hjemmeoppgaver og flere små eksamener som skulle vurdere din innsats i faget. Dette syntes jeg var fint å erfare da de fleste fagene her på UiT baserer din karakter på en enkelt eksamen.

- Hva var mindre bra med utvekslingsoppholdet?

- Det faglige utbyttet ble dessverre mindre enn det jeg hadde sett for meg i og med at det var mange fag som jeg ikke hadde nok forkunnskaper til å kunne ta. Kan selv ta på meg ansvaret for det, i og med at jeg ikke visste hvilke andre alternativer som fantes foruten om de fagene som jeg visste om. Allikevel sitter jeg med minnerike opplevelser, venner for livet og kunnskap som er nyttig å ha!

- Hvorfor vil du anbefale andre studenter å reise ut?

- Anbefaler virkelig andre studenter til å reise på utveksling. Man lærer utrolig mye på ferden, og føler at det er et viktig skritt nærmere det voksne liv. Mitt første møte med skolen ble jeg tatt veldig godt imot og følte meg velkommen fra allerede første stund. Vi fikk omvisning rundt på campus og fikk også vite om mulighetene vi kunne gjøre i lokalområdet. I tillegg ble det arrangert mange ulike arrangementer, aktiviteter og utflukter for utvekslingselevene, noe som jeg syntes var veldig bra!

Navn: Oscar Kværner
Studieprogram: Bachelor i Biologi
Utvekslingsavtale: Study abroad
Tidspunkt for utveksling: Våren 2023



Hvorfor søkte du utveksling til Otago New Zealand?

Jeg har lenge hatt lyst til å dra til New Zealand, så når jeg så at mitt program hadde muligheten tok jeg den. Jeg er veldig interessert i natur og dyr, og New Zealand har noe helt nytt å tilby. Papegøyer, delfiner, pingviner, albatrosser, kiwier og mer. Fjorder og fjell får en helt ny mening når man har delfiner som svømmer langsmed båten. Selv om det er på andre siden av verden var det likt nok i klima og topografi til at jeg fortsatt følte meg som hjemme.


Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

For meg var det naturen som var best. Det å få utforske dette fantastiske landet, der du nesten ikke finner to like steder. Et sted kan kry med kea, et annet kan du bade med delfiner, et tredje sted kan du sole deg på stranda med seler og pingviner. Det er så mye variasjon topografisk også. Alt fra regnskog til barskog, fjell og fjorder til rullende daler. Selv om det er et lite land vil du aldri kunne bli lei av naturen.


Hva var mindre bra med utvekslingsoppholdet?

Det jeg kanskje likte minst med oppholdet var hvor mye av en student-by det er. For mange er nok ikke det en bakside heller, men det var alltid mange fordrukne førsteårsstudenter som hadde en tendens til å kaste glassflaskene på bakken etter å ha drukket ferdig.


Hvorfor vil du anbefale andre studenter å reise til Otago New Zealand?

Om du som meg føler for å oppleve noe helt nytt, om du vil dra så langt unna du kommer, men allikevel føle deg litt som hjemme, kan jeg virkelig anbefale New Zealand. Folka er hyggelige, naturen flott og kulturen er rik. Du går aldri tom for ting å oppleve her, om det er folk eller natur som interesserer deg mest. Det er noe her for enhver smak.

Namn: Gaute Widerøe Hennig

Studieprogram: Biologi, klima og miljø - Bachelor

Tidspunkt for utveksling: bachelor – hausten 5. semester


Kvifor søkte du utveksling til James Cook University?

Etter eg såg «Oppdrag Nemo» tidleg på 2000-talet bestemte eg meg for å bli marinbiolog og studere ved James Cook University i Townsville, sidan det er det universitetet som ligg nærast Great Barrier Reef (der Nemo kjem frå). Planane blei etterkvart endra, og eg enda opp i Tromsø, men då det var ein moglegheit for reise på utveksling dit måtte eg berre ta han! Det skal dessutan vere ein av dei beste stadane i verda for å studere marinbiologi og skal vere i verdstoppen når det gjeld forsking innanfor tropisk biologi og økologi. Moglegheita til å få dykke på Great Barrier Reef før det forsvinn heilt var jo også sjølvsagt ein stor del av motivasjonen.

Kva var det beste med utvekslingsopphaldet?

Det beste med utvekslingsopphaldet var utan tvil den enorme biodiversiteten der nede, både over og under vatn. Rundt på campus var det eit utruleg fugleliv som flaksa rundt og laga konstant lyd, varanøgler på over meteren og slangar som kravla i uttørka bekkeleie, wallabyar og andre pungdyr som hoppa rundt på graset, og hundrevis «fruit bats» med ein meter i vingespenn som kvar kveld fløy over hovuda våre, berre for å nemne noko. Eg hadde to fag som hadde feltkurs, eit til ein kvegstasjon i den Australske outbacken der me fanga og identifiserte reptil, amfibier, pungdyr, fuglar, og til dels insekt og edderkoppar, medan det andre var ut til ein forskingsstasjon på ei øy med korallrev rundt der me snorkla i to dagar og registrerte korallar og fisk. Begge var veldig kjekke både fagleg og sosialt. I tillegg brukte eg fritida til å reise litt rundt, blant anna tok eg eit dykkarkurs der me budde på båt og dykka ute på korallrevet i tre dagar, noko som var litt av ei oppleving!

Kva var mindre bra med utvekslingsopphaldet?

Arbeidsmengda var enorm med stadige innleveringar som måtte skrivast, noko som gjorde at mesteparten av tida mi der nede blei brukt til oppgåveskriving på universitetsbiblioteket. Den store arbeidsmengda, kombinert med dårleg kollektivtilbod som gjorde det vanskeleg å kome seg rundt, førte til at eg ikkje fekk reist så mykje rundt som eg hadde håpa på. I tillegg budde eg privat, og då det meste av sosialt opplegg føregår rundt eller på campus (der dei fleste bur, i alle fall utvekslingsstudentar), blei det ikkje så mykje sosiale aktivitetar og eg sleit litt med å kome inn i noko sosialt miljø. Eg har også litt meg sjølv å takke for det, då eg sjølv kunne tatt meir initiativ og delteke på fleire arrangement for utvekslingsstudentar og liknande. Sjølve byen Townsville var heller ikkje særleg spanande sett vekk frå dyrelivet.

Kvifor vil du anbefale andre studentar å reise til James Cook University?

Kvaliteten på studia er veldig høg med førelesarar som er verdsleiande innan sine felt (då spesielt innan forsking på korallrev), og med eit fantastisk rikt og eksotisk dyre- og planteliv rundt deg på alle kantar er det ein veldig kul plass å studere for ein biologistudent. Ein må berre vere førebudd på ei veldig høg arbeidsmengde der ein må ha høg grad av sjølvstende, i tillegg til at klimaet er veldig varmt og fuktig, noko som til tider kan vere ganske ubehageleg.

Navn: Vilde Normann
Studieprogram: Bachelor i biologi
Utvekslingsavtale: University of Navarra
Tidspunkt for utveksling: Våren 2023


Jeg heter Vilde og er en biologistudent fra UiT som søkte utveksling til University of Navarra i Pamplona, Spania, hovedsakelig fordi jeg ville forbedre spansken min. Det var også fordi jeg ønsket nye omgivelser, eventyr og bedre vær enn man får i Norge.

Det beste med utvekslingsoppholdet mitt var alle turene/opplevelsene jeg fikk, både med Erasmus og folk på skolen som var interesserte i å være ute på tur. Jeg hadde også en del ekskursjoner i skolesammenheng som var veldig morsomme og opplevelsesrike. Det er en fin måte å bli kjent med folk, men man må være frampå for å få seg venner når de fleste på skolen allerede har et etablert nettverk. Heldigvis er spanjoler mer frampå enn nordmenn når det kommer til å snakke med ukjente.

Selv om det var mye gøy med utveksling, var det også mye jobb. Universitetet krever mye innsats av studentene og det er vanskeligere å stå i fag i Spania enn i Norge. Mange dager hadde jeg obligatoriske øvelser til klokken 20.00 på kvelden, som var med på å vurdere sluttkarakteren. Forelesninger på morgenen, øvelser på kvelden og på dager med mer fri, satt jeg ofte og repeterte det vi hadde lært tidligere. Det handler selvfølgelig om hvilke fag man velger, men for min del valgte jeg fag ut ifra undervisningsspråk og passet på at de ikke krasjet med hverandre.

Jeg vil anbefale å dra til UNAV hvis man ønsker et veldig variert nærområde, en trygg by å bo i og har motivasjon for å lære (både i skolesammenheng og om nye steder). Det er mange muligheter for å være med på aktiviteter både med skolen og utfor. Ofte ender oppholdet med hva man gjør det til selv, men hverdagen er annerledes enn i Norge. Mitt beste tips er å dra på utveksling hvis man vurderer det, opplevelsen man får er ubeskrivelig og man vokser veldig som person når man er i utlandet. For min del forbedret jeg også både engelsken og spansken min mye.

Navn: Vebjørn Jacobsen Melum

Nåværende studieprogram: Master in biology, Arctic animal physiology

Utvekslingsavtale: North2North

Tidspunkt for utveksling: Bachelor - hele tredjeåret 

Vebjørn på hest på ridetur i Alaska
Vebjørn på ridetur i Alaska Foto: Privat

- Hvorfor søkte du utveksling til University of Alaska Fairbanks (UAF)?

- Jeg har siden jeg fattet interesse for jakt, fangst og friluftsliv drømt om å oppleve Alaska sin endeløse villmark. Når jeg ble klar over utvekslingssamarbeidet mellom UiT og UAF, og de som tidligere hadde vært der snakket varmt om det var valget enkelt for min del.

- Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

- Det beste med utvekslingsoppholdet var det å være et helt annet sted med en annen kultur. Nye arter av fugler og dyr, nye folk å bli kjent med og ikke minst det å se Norge fra utsiden. Det har gjort meg enda mer bevist på hvor heldige vi er som bor i Norge med tanke på helsetilbud, gratis utdannelse og livskvalitet generelt. Jeg fikk anledningen til å samarbeide med mennesker som tenker annerledes og ser annerledes på verden. Det var veldig givende å få dette nye perspektivet.

- Hva var mindre bra med utvekslingsoppholdet?

- Utvekslingsoppholdet var de første 2-3 månedene preget av et kultursjokk. Tempoet på skolen var ekstremt høyt. Tidsfrister for presentasjoner og innleveringer gjorde at det ble mer hektisk enn forventet. Alikevel, når engelsken kom naturlig, og man klarte å finne seg litt mer tilrette gikk det seg til. Dette sjokket viser virkelig forskjellen på det å være student i Norge og i USA. Selv om det til tider var tungt, ville jeg ikke vært det foruten. For jeg lærte veldig mye om meg selv og hvordan jeg takler et høyt arbeidspress. Sjokket kunne også blitt redusert ved å gjøre enklere valg, som foreksempel og bo i en leilighet med innlagt vann istedenfor en hytte uten.

- Hvorfor vil du anbefale andre studenter å reise til UAF?

- Jeg vil anbefale andre studenter å reise til UAF fordi det er et arktisk universitet med høy kompetanse på nord områdene. Det vil gi deg muligheten til å knytte kontakter innenfor et fagfelt som du kan ta med deg videre i livet. I tillegg vil et opphold ved UAF utvikle deg som menneske, student og samfunnsborger. Det vil gi deg verdifulle perspektiver på hvordan internasjonal forskning foregår, og hvordan forskning kan knytte nasjoner sammen for å bedre forstå hvordan verden henger sammen. 

Navn: Tove Hilstad Skotnes

Nåværende studieprogram: Master i biologi - Arktis marin systemøkologi

Utvekslingsavtale: UNIS

Tidspunkt for utveksling: Bachelor, høsten femte semester

Hele utvekslingsklassen på Smeerenburg
Hele klassen i land i Smeerenburg, tidligere hvalfangststasjon, på et seks-dagers tokt langs kysten Foto: Privat

- Hvorfor søkte du utveksling til UNIS?

- Jeg er veldig fasinert av arktiske områder, og hadde vært på Svalbard to ganger tidligere. Jeg hadde hørt positive ting om studentmiljøet ved UNIS, og jeg følte en trygghet i at det var et lite samfunn, få studenter og små klasser.

- Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

- Det beste var kombinasjonen av helt fantastiske naturopplevelser (med båttur til nordsiden av Spitsbergen som det beste), og et tett samhold i studentgruppen. Vi var kun 15 stk., og alle fulgte de samme 2 kursene så vi ble godt kjent. Man bor også i studenthybler, og får et tett samhold der. Hver fredag var det sosial sammenkomst rundt peisen i kantina på universitetet, og ellers var det ikke mangel på sosiale kvelder rundt om på studentbrakkene.

- Hva var mindre bra med utvekslingsoppholdet?

- Jeg har egentlig bare positive ting å si om studiene, studentmiljøet og professorene. Det som var mindre bra går mer på mine egne ønsker for fritiden-  at det ikke var like lett å komme seg ut på tur som i Tromsø. Men samtidig var det utrolig koselig innendørs med flotte mennesker, og de har en idrettshall med alle tilbud man kan ønske seg, så dette har jeg kanskje mest tenkt på i ettertid. I tillegg hadde veldig hjemlengsel (men det har absolutt ingen ting med selve oppholdet der) og da var jeg glad det var så kort vei fra Tromsø at jeg fikk besøk to ganger.

- Hvorfor vil du anbefale andre studenter å reise til UNIS?

- Som student ved UNIS får man praktisk erfaring, spennende feltpraksis, blir bedre på muntlig framføring, møter engasjerte forelesere og vil oppleve at kontakt mellom studenter og professorer er nært. Hvis man i tillegg trives ute, setter pris på storslått natur, vil være en del av et utrolig avslappende og inkluderende samfunn, og vil til et universitet som er liten av størrelse (men kunnskapen stor!) vil jeg anbefale UNIS på det sterkeste!




Page administrator: Kristin Herstrøm
Last updated: 06.06.2023