Jens Solbakken

Musikkutøving - bachelor Tromsø

Jens Solbakken

Musikkutøving - bachelor Tromsø
Studentintervjuer

Jens Solbakken bestemte seg egentlig tidlig for at han ikke skulle bli musiker. I dag, flere år senere, er han snart ferdig med bachelor i musikkutøving

Jens kommer fra en musikkinteressert familie og har en bror som studerte ved Norges musikkhøyskole. Tre år etter videregående skole, og etter mer eller mindre bevisst påvirkning hjemmefra, bestemte Jens seg for at han måtte studere noe som hadde med musikk å gjøre. Det angrer han ikke på i dag.

- Det går ikke alltid helt slik som man først tenker, ler han.

Søkte seg til Bergen, endte i Tromsø

Da Jens bestemte seg for at det var musikk han ville studere, sendte han søknad til Griegakademiet i Bergen. Slik skulle det derimot ikke bli. På grunn av lang venteliste ringte trompetlæreren i Bergen til Musikkonservatoriet i Tromsø og spurte om de hadde ledig plass til Jens. Noen uker senere ble han tilbudt plass i Tromsø, og er veldig fornøyd med at livet førte han hit.

- Jeg er veldig fornøyd med studiet, men denne mørketiden har jeg aldri klart å venne meg til, smiler han.

Får svært god oppfølging

Studieløpet på musikkonservatoriet er oppdelt i to avdelinger hvor mesteparten av teoriundervisningen foregår på første avdeling, altså første og andre studieår, mens de utøvende fagene i hovedsak foregår på andre avdeling.

- Det er viktig å danne et godt grunnlag tidlig, slik at vi har et solid fundament i bunnen når vi den siste tiden av studiet fokuserer på utøvende musikk. Vi er veldig privilegerte på studiet med mye en-til-en undervisning på den utøvende delen. Dette gjør at vi får et helt unikt forhold til underviserne våre og får oppfølging andre studenter bare kan drømme om! Teoriundervisningen foregår i klasserom. 

Jens forteller om en variert og engasjerende studiehverdag med mye praktisk øving, og med en god blanding av teori.

- Det morsomme med dette studiet er at vi får gjøre mye studierelatert også på fritida! Blant annet helgekonserter og kirkekonserter. Under Nordlysfestivalen opptrer vi også på en storbandkonsert. Vi har dessuten hatt ulike prosjekt-uker på studiet, i høst hadde vi en Frank Zappa-uke hvor hele konservatoriet deltok.

Jobb og fritid i Tromsø

På fritiden har Jens mange baller i luften. Han liker å trene, eller slik han selv omtaler det  – «krisevedlikehold av kroppen». Han har også noen strøjobber for å spe på inntekta og han engasjerer seg politisk.

- Jeg har blant annet et eget enkeltmannsforetak, pluss at jeg sitter i klagenemda ved UiT og jobber litt i studentprosjektet UiTExperience. Jeg har også vært involvert i studentparlamentet og ulike ting på fakultetet. For meg er det viktig å ha noe å henge fingrene i. Da blir jeg mer fokusert på det jeg skal gjøre til enhver tid, for jeg vet at det ikke «bare er å gjøre det i kveld», sier han bestemt.

Videre forteller han at han har kuttet ut noen aktiviteter etter at han gikk rundt med en følelse av å gjøre ting halvveis.

- For meg er det viktig å ikke gå rundt med konstant dårlig samvittighet for noe jeg skulle ha gjort, men ikke har rukket. Da velger jeg heller å gjøre noen få ting skikkelig, enn mange ting halvveis.

Det beste studentmiljøet

Jens konstaterer at han er veldig fornøyd med tilværelsen i Tromsø både når det kommer til studiene, men også hverdagen generelt.

- Før jeg flyttet hit hadde jeg hørt mye positivt om en av lærerene, og personlig tror jeg at hun er noe av det beste UiT har å tilby som lærerkraft. Hun gjør studiehverdagen gøy, og for meg er det viktig. I fjor spilte jeg nesten like mange konserter med lærer som uten. Vi tilbringer altså mye tid sammen med lærerne, og da er det viktig å komme godt overens.

Som så mange andre trekker Jens frem studentmiljøet som det aller beste ved UiT.

- I Tromsø er  alt lagt opp for at studentene skal kunne ha det så bra som mulig mens de er her! Det er nettopp bygd nye studentboliger, utelivet er overraskende bra og det er kort vei mellom alt og greie bussforbindelser, men det aller beste er studentmiljøet. Tromsø er virkelig herlig.

Drømmer om jobb i kringkastingsorkesteret

På musikkonservatoriet i Tromsø er det to primærlinjer; klassisk og rytmisk. Jens studerer klassisk og drømmer om en jobb i Oslo Filharmoniske Orkester, eller kringkastingsorkesteret.

- Drømmejobben over alle drømmejobber må være Gøteborg symfoniorkester, det å få innpass der er litt av en tillitserklæring. Berlinerfilharmonikerne, som er verdens beste filharmoniske orkester, hadde selvfølgelig vært toppen, men de holder et så høyt nivå at det ikke er vits å drømme om engang.

Det Jens liker best med sitt yrke er at alle stiller likt ved eventuelle jobbsøkingsprosesser. Intervjuene i første runde skjer ved anonyme auditions hvor alle får akkurat like lang tid til å fremføre et gitt stykke. På denne måten når de aller beste opp og trynefaktoren har mindre å si.

Jens reiser på en del studieturer over alt i verden, og da går han på konserter med kjente filharmoniske orkestre bare for å høre dem spille.

- Man må ikke være på nivå med Berlinerfilharmonikerne for å være en dyktig musiker. Som musiker har man mange muligheter til å ha en nydelig hverdag, det handler bare om å stake ut sin kurs.

Master i utlandet

Til våren skal Jens begynne å søke på masterprogrammer, og allerede nå har han klare preferanser for hva han vil gå videre på og hvor han vil gjøre det. Selv sier Jens at det er et hav av studiemuligheter og mange byer å velge mellom, så han oppfordrer andre studenter til å begynne og orientere seg tidlig.

- En av de tingene jeg liker aller best med studiet mitt er at det finnes så mange muligheter og at de ulike universitetene er flinke til å profilere sine mastergradprogrammer. Det gjør det lettere for oss studenter når vi skal orientere oss i havet av masterprogrammer.

Selv vil Jens ha en orkesterrettet master og han innrømmer at Gøteborg er drømmestedet å studere, men han søker selvfølgelig også andre steder.

- Jeg legger ned mye tid og ressurser på å reise litt rundt og møte de ulike lærerne ved de forskjellige studiestedene. For meg er det viktig å ha et godt forhold til den læreren jeg ender opp med, siden hun eller han skal være mentoren min gjennom masteren. Tenk så kjipt det er å ende opp med noen man ikke klikker med, men må tilbringe så mye tid sammen med! Jeg tror faktisk ikke det går i lengden.

Til slutt ønsker Jens å komme med et tips til alle som en gang skal studere, uansett studie:

- Finn det du liker å gjøre. Du trenger ikke å begynne å studere når du er 19 år, men bruk heller litt tid på å bestemme deg for hva du vil bli. Ikke studér noe bare for å gjøre det.

Sist endret: 13.11.2019 11.23