Karin Mathilde Eliseussen

Ergoterapi - bachelor Tromsø

Karin Mathilde Eliseussen

Ergoterapi - bachelor Tromsø
Studentintervjuer

Karin skulle egentlig bli sykepleier, men etter å ha lest om utdanningene innenfor helse endte hun opp på ergoterapi.

Karin Mathilde Eliseussen er opprinnelig fra Narvik, og flyttet til Tromsø da hun skulle begynne på ergoterapi. Valget falt på UiT Norges arktiske universitet fordi det er nært hjemplassen, og det eneste universitetet i Nord-Norge som tilbyr ergoterapiutdanning.

- Før jeg skulle søke leste jeg om ulike yrker på utdanning.no, og det var da jeg kom over ergoterapi. Ergoterapeuter jobber med hverdagslivet til mennesker, og det traff meg.

Hjelper folk å mestre hverdagslige oppgaver

Hva er egentlig ergoterapi, og hva gjør en ergoterapeut? Karin har fått spørsmålet mange ganger fra venner og bekjente som ikke helt skjønner hva hun skal bli.

- Det kan være vanskelig å forklare hva det er, men vi sier ofte at vi muliggjør hverdagen til mennesker.

Ergoterapeuter bruker hverdagslige aktiviteter og aktiviteter som er meningsfulle for personen til trening. De ser hele mennesker i sammenheng med omgivelsene, og målet er å minske gapet mellom aktivitet, omgivelser og personen. De som får behandling er ofte mennesker med utfordringer av noe slag.

- Det kan være alt fra å ha en skade i en finger til store funksjonshemminger og menneskene vi jobber med er i alle aldre. Hvis for eksempel et barn er glad i fotball, så prøver vi å bruke fotballen for å trene.

Karin snakker engasjert om studiet, og det er lett å merke at dette er noe hun brenner for.

Gode ordninger for utveksling

Engasjementet vises også utenfor studiet. Hun er med i Ergoterapistudentene som er ergoterapistudentenes egen studentforening. Der representerer hun UiT både i lokalstyret og landsstyret. Sakene de jobber med er faglig forankret. For eksempel å gjøre praksisperiodene mer like, sånn at alle som er i praksis har likt utgangspunkt.

Selv skal Karin ha praksis på et psykiatrisk sykehus i Danmark, sammen med to andre fra samme kull. Valget falt på Danmark fordi de er langt foran innen ergoterapi, og behandlingen der ofte blir henvist til på forelesninger. I tillegg er mange av lærebøkene danske. Rundt 30 prosent av studentene på ergoterapiutdanninga velger å reise på utveksling, og det er gode ordninger for de som reiser ut i verden.

Ikke bare en i mengden

Karin trekker frem det gode miljøet ved UiT som en av fordelene ved å studere her.

- Siden vi er en ganske liten klasse blir vi godt kjent med hverandre, og med studentene i kullene over og under. Da jeg begynte trodde jeg det skulle være store klasser i store auditorier, og at man forsvant i mengden, men det er overhodet ikke sånn.

De blir også godt fulgt opp av lærerne. Karin forteller at de har noen faste lærere som følger de gjennom utdanningsløpet. Det er positivt fordi det gir lav terskel for å ta kontakt med lærerne hvis de lurer på noe eller trenger hjelp.

Hun er fortsatt usikker på hva hun vil jobbe med når hun er ferdig.

- Vi har hatt mye praksis og jobbet innenfor mange ulike felter, og jeg har trivdes med alt, så jeg er ikke helt sikker enda.

Det eneste hun er helt sikker på, er at det er ergoterapeut hun vil være.

 

Sist endret: 06.11.2019 08.47