Marte Granerud Buskum

Arktisk friluftsliv og naturguiding - bachelor Alta
Studentintervjuer

Marte Granerud Buskum er glad i friluftslivet og ønsket å studere noe som ga henne heftige naturopplevelser. Derfor dro hun til Alta for å studere arktisk friluftsliv og fikk et år på Svalbard med på kjøpet.

Før Marte begynte på arktisk friluftsliv var hun i militæret på Rygge, etterfulgt av to år i jobb og et årsstudium i idrett ved UiT Norges arktiske universitet i Alta.  Her fikk hun venner som studerte arktisk friluftsliv og som snakket varmt om studiet.

- Til tross for at jeg alltid har trivdes godt ute ble jeg nok bitt av friluftsbasillen i militæret. Avgjørelsen ble derimot tatt på en skoleskitur på Svalbard for to år siden. Denne turen gav meg virkelig mersmak på det arktiske klimaet, og etter det var det ingen vei tilbake. 

For Marte var det aldri noen andre universiteter enn UiT Norges arktiske universitet i Alta som var aktuelle. Hun ville studere i Finnmark, mye på grunn av at hun opplevde vinteren i nord som mye heftigere enn vinteren blant annet på Rygge. Den syntes hun var stusselig. Marte forteller også at hun har familie i Alta, men at hun aldri hadde møtt dem før hun flyttet dit for å studere.

- Når jeg forteller at jeg har familie der, så blir det kanskje lettere for folk å akseptere at jeg valgte Alta siden det er så langt hjemmefra. Det høres kanskje også mindre tilfeldig ut at jeg valgte nettopp den byen.

Brekurs og dagsturer

I dag går hun andre året på bacheloren, noe som betyr at hun tilbringer hele året på Svalbard. Her går hverdagen med til mye tur, planlegging av tur og forberedelser før turer. Hun og medstudentene hennes har blant annet vært på brekurs, gått fra Longyearbyen til Barentsburg og hatt mange dagsturer.

- Vi har vært en del på tur dette halvåret, men nå i mørketiden har vi tilbragt mye tid inne med forelesninger og for første gang studert litt ordentlig. Så mørketiden er jo godt for noe, ler hun.

Marte liker det nære forholdet man får til underviserne i Alta og på Svalbard.

- Lærerne blir som en slags veileder og venn. I Alta er de også utrolig flinke til å oppmuntre studentene til å ta del i studentorganisasjoner. Det lille miljøet gjør det nok ekstra spesielt i Alta, man kommer veldig tett på både foreleser og medstudenter. 

Marte skal være på Svalbard to semester, og ser frem til mange nye opplevelser resten av studietiden.

- Vi har hatt en del skytetrening dette semesteret for å forberede oss på møter med Isbjørn. Det er viktig å vite hva man skal gjøre i ulike situasjoner med isbjørn. Universitetet er veldig flinke til å ta forhåndsregler når det kommer til sikkerhet, og det er veldig bra. Vi så faktisk en stor hann-isbjørn tidligere i høst, det var majestetisk, men det var ikke på noe punkt nødvendig å bruke våpen.

Trives utendørs

Til tross for mørketiden klarer Marte og studiekameratene å aktivisere seg. Hun forteller om vinteraktiviteter i Svalbards arktiske miljø, blant annet kameratredning på bre. Marte er også interessert i jakt, og universitetet er flink til å legge opp til sosiale sammenkomster.

- På Svalbard har de ikke noen studentorganisasjoner, så noe må vi jo finne på i fritiden. UNIS er flinke til å arrangere ”Friday gathering”, hvor studentene kan møtes i uformelle omgivelser over en øl. Det er koselig. Jeg klatrer også en del inne i flerbrukshallen, hvor man også kan svømme og trene. 

I løpet av studiet skal hun ha 150 timer praksis på studiet, men Marte kaster ikke bort tiden og har allerede startet i praksis hos Turgleder AS i Karasjok.

- Det er flere i klassen som tar praksisen nå, for det frigjør tid til våren hvor vi kan øve på eksamen eller andre studierettede ting. Det er dessuten en befrielse å komme til mørketiden i Karasjok. Mørketiden på Svalbard er skikkelig tung og mørk, i Karasjok er den lysere.

Videreutdanning som et alternativ

Etter at hun er ferdig med bacheloren har Marthe en plan om å studere pedagogikk.

- Drømmejobben må enten være lærer eller guide. Som lærer gir jo denne bacheloren enorme muligheter; jeg kan jobbe på folkehøyskole, i barnehage eller på grunnskole. Det er også mulig å kombinere disse yrkene. Vi får se hvordan motivasjonen er for videre studier når jeg er ferdig, men akkurat nå tror jeg det blir pedagogikk for da kan jeg jo også gå videre på master.

Sist endret: 01.11.2019 09.52