Til deg som skal begynne å studere

Glade studenter

 

Overgangen fra videregående skole, førstegangstjeneste, folkehøgskole eller arbeidsår til universitet er en ny fase i livet ditt. Du velger hva du ønsker å studere, og for noen gjøres dette valget om igjen før man finner det riktige studiet for seg. Kanskje bor du på studiestedet allerede, men har aldri tatt høyere utdanning før. Kanskje flytter du hjemmefra for første gang. Kanskje flytter du til et helt nytt sted i landet. Uansett hva som er ditt utgangspunkt, går du inn i noe nytt, og da kan det være greit å ta med seg noen tips på veien.

Høyere utdanning innebærer at du tilegner deg faglig kompetanse som gjør deg godt rustet til å bidra i arbeidslivet, og jobbe med noe du liker. Under studieløpet lærer du også mye om deg selv, og du må utvikle deg til å håndtere ulike utfordringer både faglig, sosialt og økonomisk. Du får en ny hverdag, der du selv i stor grad styrer prioriteringene både i studiet og på fritiden din.

Hvordan ønsker du at studietiden din skal være? Hva er det du ønsker å lære? Og hvordan vil du bruke utdannelsen din?

Valg av utdanning

Hva vil du? Det er et enkelt spørsmål å stille, men for mange er det et vanskelig spørsmål å svare på. Vil du velge det som vennene dine gjør? Det foreldrene dine ønsker? Vil du flytte til et nytt sted? Og hva vil du jobbe med?

Spør @uitstudent

Et godt sted å begynne kan være å sjekke ut @uitstudent på Instagram. Her finner du UiTs egne studenter som deler fra sitt studieliv. I historiene deres får du innblikk i mange av de ulike studiene våre, og du kan lære mer om hva det vil si å utdanne seg innen den ene eller andre studieretningen, og hvilke arbeidsmuligheter studiet gir. Du kan også sende DM med dine spørsmål og få svar fra studenter som selv nylig har tatt det valget du står overfor.

Søk etter informasjon

Når du har funnet studier som virker interessante, kan du innhente mer informasjon på studieprogramsidene våre. Her kan du finne blant annet:

  • Beskrivelse av studiet

  • Studieoppbygging med oversikt over fagemner og innhold i disse

  • Læringsutbytte – hva slags konkret kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse tilegner du deg gjennom studiet?

  • Jobbmuligheter – hvordan kan du bruke utdannelsen din i arbeidslivet?

Ønsker du mer informasjon fra en studieleder eller rådgiver, finner du også disse på studieprogramsidene. Du kan i tillegg møte UiTs ansatte og studentambassadører på utdanningsmesser over hele landet og Åpen dag ved flere av våre studiesteder. Ta kontakt med besøk@uit.no for mer informasjon.

Undersøk arbeidsmarkedet

Har du undersøkt og stilt spørsmål gjennom @uitstudent og studieprogramsidene våre, kan det være aktuelt å kikke på mulige jobber du synes høres spennende ut.

Gjennom å gjøre deg kjent med stillingsannonser, får du en større forståelse av hva ulike typer yrker innebærer og hvilke kvalifikasjoner som krever for å søke akkurat disse stillingene. Ved å holde deg oppdatert på arbeidsmarkedet allerede nå, har du et godt utgangspunkt for å peile deg inn på deltidsjobb, sommerjobb eller drømmejobb etter endt studie.

Eksempel på stillingsportaler:

  • Jobbnorge.no
  • Finn.no
  • LinkedIn
Usikker på om du velger riktig?

Husk: Det er lov å endre mening, og bytte studie underveis. Ved UiT har du mulighet til å bytte studieretning, og vi innpasser fag i ny emnesammensetning der det er mulig.

 



Page administrator: Melissa Gotliebsen
Last updated: 03.04.2020 10:12

 

Karin Mathilde Eliseussen - Ergoterapi

- Det gode studiemiljøet ved UiT er garantert noe av det beste med å studere her! Siden vi er en ganske liten klasse blir vi godt kjent med hverandre, og med studentene i kullene over og under. Da jeg begynte trodde jeg det skulle være store klasser i store auditorier, og at man forsvant i mengden, men det er overhodet ikke sånn.

 

Einar Mellem - Medisin

Det beste med å studere i Tromsø er nærhet til alt; det er kort vei fra byen til universitetet og det er kort vei mellom fakultetene. Dessuten har du det medmenneskelige aspektet med nærhet til medstudenter, forelesere og alle andre på universitetet.

 

Cecilie Hofgaard Eikre - Sykepleie

- Jeg er ifra Halden, men UiT var førstevalget mitt av den enkle grunn at sykepleie i Narvik er det eneste sykepleieløpet i Norge som tilbyr villmarksmedisin. For meg var det faget som «solgte» skolen, og i dag er jeg veldig glad for at jeg gikk så dypt inn i studie og fag før jeg bestemte meg. Mange velger sted, jeg valgte fag, og det angrer jeg ikke på i dag.